Blog: Igyál kávét, ha félsz a prosztata elrákosodásától!

Sok ember számára a kávé a reggeli napindító, a munka előtti agyserkentő. Van, aki egészségtelennek tartja a fogyasztását, de egy új kutatás szerint akár a prosztatarák elleni harcban is segíthet!
 
A prosztatarák a férfiak körében világszerte az egyik leggyakoribb rákfajta, az Egyesült Államokban a második a listán a rosszindulatú daganatok között. Mivel megelőzésére nincs mód, a rendszeres szűrővizsgálatok, illetve a betegség kialakulásakor a korai, megfelelő kezelés jelenthet biztonságot. A tudósok természetesen kutatják annak lehetőségeit, hogy lehetne csökkenteni a prosztatarák kialakulásának esélyeit az arra hajlamos férfiaknál, és nemrég egy egészen meglepő eredményre jutottak a kávét illetően!


Az olaszok titka

Köztudott, hogy az olaszok imádják a kávét, naponta többször is fogyasztanak belőle. Legyen szó capuccinoról, espresso-ról vagy épp cafe macchiato-ról, egyformán rajonganak értük és a főétkezések után vagy munka utáni levezetésként is isszák, legalább naponta kétszer. Számukra ez már hagyomány. A statisztikák pedig azt mutatták, hogy köztük kevesebb a prosztatarákos beteg, így a kutatók számára kézenfekvő volt, hogy Olaszországban kezdjenek vizsgálatot a fekete nedűvel kapcsolatban. Bár a korábbi tesztek ellentmondásos végeredménnyel zárultak a daganatos megbetegedések és a kávé kapcsolatáról, a legújabb információk ígéretesek lehetnek.
 
A vizsgálat során négy éven át követték az alanyok életútját, ez idő alatt 100 új prosztatarákos esetet diagnosztizáltak. A csoporttagok táplálkozási szokásait ismerve kiderült, hogy a megbetegedett férfiak az átlagnál kevesebb kávét fogyasztottak, míg azok esetében, akik legalább 3 csészével ittak a forró italból, 53%-al alacsonyabb volt e szörnyű betegség kialakulásának esélye.
 

Nem mindegy, hogy készül

A tudósok arra is kíváncsiak voltak, hogy ugyanolyan hatása van-e a koffeintartalmú és a –mentes kávénak is, éppen ezért a kávéban található vegyületeket egyenként is megvizsgálták a rákos sejtekre gyakorolt hatásuk miatt. A tesztek során kiderült, hogy a koffein maga az, ami csökkenti a prosztatarák kialakulásának esélyét, és lassítja a daganat növekedését, valamint az áttétek képződését. Mivel azonban az olasz kávéfőzési módszer nagyban különbözik a világ többi táján megszokottól, azt is vizsgálnia kellett a tudósoknak, hogy ez mennyiben változtatja meg a kávé összetételét, koffeintartalmát. Kiderült, hogy az olasz módszer során magas nyomáson, nagyon magas hőfokon és mindenféle szűrés nélkül főzik le a feketét, amelyben így a bioaktív anyagok jóval magasabb koncentrációban jelennek meg, mint bármely más ország kávéjában.
 

Nem fényesíti az agyat 

Bár a koffeinnek vannak jó tulajdonságai, az egyik elmélet, mely a teljesítményfokozásra vonatkozik, teljes mértékben tévesnek bizonyult. Számítógépes tesztsorok segítségével mérték fel a kutatók azt, hogy valóban segíti-e az emlékezőképességet és az összpontosítást a koffein. A feladatok megoldása során azonban azt tapasztalták, hogy hosszú távon a kávézás nem befolyásolja az agy ilyetén működését, viszont ha valakinek genetikai hajlama van, a koffein hatására idegességet, szorongást és bizonyos fokú paranoiát is tapasztalhat.

Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg, hogy ismerősei is hozzáférjenek!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2017. 06. 15. 15:22 (Utolsó frissítés: 2021. 06. 30. 11:33)