Blog: Mit érdemes tudni az aranyérről?

Milyen tünetei vannak az aranyérnek? Hogyan alakul ki? Hogyan diagnosztizálható? Mit érdemes tudni a kezeléséről?
Cikkünkben eláruljuk a betegséggel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.
 
A végbélnyílás bőre, valamint a végbél nyálkahártyája alatt találhatóak vénák, kis visszerek. Ezekből alakul ki az aranyér, mégpedig akkor, ha ezek a kis vénák megduzzadnak. Számos esetben az aranyér tünetmentes, de előfordulhat, hogy különféle gondokat okoz.
 
Milyen tünetei lehetnek? Többek között előfordulhat végbélvérzés, végbélfájdalom, végbélviszketés és váladékozás, valamint csomó a végbélnyílásban.
 
Mit érdemes tudni az említett tünetekről?
 
A végbélvérzés lehet minimális, azonban előfordulhat, hogy a toalettbe csöpögő. Előfordulhat, hogy a vérzés teljesen független a székletürítéstől, és ilyenkor gyakran szennyezi vér a fehérneműt. Amennyiben gyulladással jár az aranyér, jelentkezhet végbélfájdalom.
 
Az aranyerek gyulladása váladékozást is okozhat, mely végbél viszketéssel járhat együtt. Ez a váladék irritálja a végbélnyílás környékén lévő bőrt. Minél nagyobb a gyulladás és a termelt váladék mennyisége, annál nagyobb irritációt válthat ki. A nagyobb irritáció pedig viszketéssel és vakarózással jár együtt. Ennek következtében az érzékeny hámszövet kisebesedhet a végbélnyílás körül. Ehhez hasonló tüneteket egyébként a  végbélsipoly is okozhat.
 
Az aranyér kialakulásának első stádiumában kizárólag proktológiai műszeren keresztül észlelhetőek a végbélnyílás felett a belső aranyerek. Az állapot romlásával ez a csomó elkezd kifelé terjeszkedni és tapinthatóvá válni. Ez a csomó általában székletürítéskor jön elő és spontán visszahúzódik. Azonban a későbbiekben szükség lehet a visszahelyezésére. Csupán az igazán súlyos esetekben fordul elő, hogy kint marad, vagyis a bél kifordul.
 
A belső és a külső aranyerek kezelése eltérő
 
Jelentősen eltér egymástól a belső és a külső aranyerek kezelése. Nézzük meg először a belső aranyerek kezelési módját. A kezelés gyűrűzéses módszerrel vagy pedig szklerotizáló, vagyis elzáró injekcióval történik.
 
A gyűrűzéses módszer a II., illetve a III. fokú belső aranyerek esetében alkalmazható. Nem szükséges az érzéstelenítés, mivel nem jár fájdalommal az eljárás. A kezelés során az orvos egy kis méretű gumigyűrűt tesz az aranyér tövére. Ennek hatására a csomó néhány nap alatt elsorvad.
Külső aranyér
Külső aranyér
 
Nem kell attól félni, hogy bent marad, mivel kilökődik magától, miután az aranyeres csomó elsorvadt. A felhelyezett gyűrű pedig távozik a széklettel együtt. Az aranyér súlyosságától függ, hogy hányszor kell elvégezni a kezelést.
 
Lézersugár segítségével távolítható el a külső aranyér
 
A külső aranyeret a proktológus szakorvos lézersugárral távolítja el. A kezelésre érzéstelenítésben kerül sor, mely történhet kenőccsel vagy injekcióval. A lézersugár segítségével végzett kezelés gyors és fájdalommentes gyógyulást tesz lehetővé, továbbá minimalizálható általa a vérzés.
 
Nem kerül varrat a sebbe, így a beavatkozást követően varratszedésre sincs szükség. A szakorvos a lézeres technikával a túlnyúlt bőrszakaszt is eltávolítja. Ez leginkább esztétikai, valamint tisztálkodási szempontból fontos.
 
Az említett tünetek jelentkezése esetén érdemes mihamarabb felkeresni egy proktológus szakorvost, aki a diagnosztizálást követően megfelelő kezelési módot javasol.
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2021. 07. 02. 13:13 (Utolsó frissítés: 2021. 07. 02. 13:13)