Fontos tudnivalók a PrEP-ről

Mi az a PrEP?

A PrEP a HIV-fertőzést megelőző prevenciós készítmény, melynek szedése megvédi a HIV-negatív embereket a HIV-fertőzéstől.

Szedése ajánlott azoknak, akik magas HIV-fertőzés kockázatnak vannak kitéve. A gyógyszer hatékonyan véd a HIV-fertőzés szexuális úton történő terjedésétől, amennyiben az orvos által előirányzott módon és rendszerességgel szedik. Azt is fontos azonban tudni, hogy a PrEP nem hatásos egyéb szexuális úton terjedő betegségek (STD-k) ellen, így az óvszer használatot nem helyettesíti.


Milyen vizsgálatok szükségesek a PrEP szedése előtt és alatt?

A PrEP-et csak HIV-negatív emberek szedhetik, így a recept felírása előtt, a gyógyszerszedést megelőzően HIV-teszttel kell meggyőződni arról, hogy a páciens nem HIV-fertőzött. HIV-fertőzött páciens esetén a gyógyszer rezisztenciát válthat ki azok ellen a szerek ellen, melyekkel a fertőzöttséget kezelnék.

A továbbiakban 3 havonta javasolt a teszt megismétlése, mint ahogy az STD-szűrésen való részvétel is. A PrEP-et szedők hajlamosabbak elhagyni az óvszer használatot, azonban mint ahogy azt korábban tisztáztuk, a PrEP nem véd a többi STD ellen.


A PrEP egyik hatóanyaga csökkentheti a vesefunkciót, ezért az értékek vizsgálata a gyógyszer szedése előtt kötelező. Kezelőorvosa az eredmények alapján dönthet úgy, hogy nem javasolja a PrEP szedését, illetve hogy a normál veseértékekkel rendelkező pácienstől eltérően nem évente, hanem sűrűbben szükséges a vesefunkció vizsgálata.


Miben segíthetnek a Belvárosi Orvosi Centrum munkatársai?

A Belvárosi Orvosi Centrumban képzett szakmai csapat várja Dr. Szlávik János, infektológus főorvos vezetésével. A munkacsoport tagjai nem csak a nemigyógyászat szakterület kiválóságai, de évtizedes tapasztalatuk van a HIV-fertőzöttek gondozásában is. Ennél fogva tökéletesen tisztában vannak a HIV-fertőzöttségnek kitett emberek aggályaival, legyen szó testi vagy lelki eredetűről.


A PrEP szedésével kapcsolatban is rengeteg kérdés felmerülhet a páciensben, hiszen Magyarországon jelenleg kevés információ áll rendelkezésre, és még kevesebb szakember foglalkozik a témával. Úttörőként munkacsoportunk tagjai belemélyedtek a PrEP témakörébe, számtalan képzés, és szakirodalom elsajátítása után nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy bármilyen felmerülő kérdésre tudjuk a választ.
Az elvégzendő vizsgálatokhoz pedig korszerű laborháttérrel, és orvosi szakértelemmel rendelkezünk, hogy a legjobbat tudjuk nyújtani.

Ha még mindig bizonytalan a PrEP szedésével kapcsolatban, kérjen időpontot konzultációra alábbi orvosaink valamelyikéhez!


PrEP munkacsoport
 

                                                                                                          

                                                                                       Dr. Szlávik János 
                                                             Infektológus szakorvos, a munkacsoport vezetője                                                                                                
                                                                               Dr. Várkonyi Viktória                  Dr. Tisza Tímea
                                                                                
                            
                                                                                   Dr. Tóth Béla                             

                                                                       Bőr- és nemigyógyász szakorvosok


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 03. 01. 16:28 (Utolsó frissítés: 2023. 08. 08. 16:44)