Blog: A pizza egészségesebb reggeli, mint a gabonapehely

Sokan gondolják úgy, hogy egészségesen kezdik a reggelt, ha a reklámokból ismert gabonapelyhet választják első étkezésként, ébredés után. Az igazság azonban az, hogy a magas cukortartalmú, sokszor mesterséges színezéket tartalmazó gabonapelyhek helyett egy szelet pizzával is jobban járnánk.

Egy amerikai táplálkozás-szakértő szerint jobban járunk, ha magas cukortartalma, valamint a fehérjék és egészséges zsírok hiánya miatt, messziről elkerüljük a reklámokból jól ismert, dobozos gabonapelyheket. A bennük található sok cukor gyorsan emeli meg a vércukorszintet, de energiát nem kapunk általa, a reggeli lendület hamar elfogy.


Hasonlítsuk össze őket!

Ha összehasonlítunk egy tál gabonapelyhet és egy szelet pizzát, akkor azt látjuk, hogy közel hasonló mennyiségű kalóriát tartalmaznak, viszont a pizzában jóval több a fehérje, így hosszabb ideig biztosít teltségérzetet. Ha a pizzaszelet mellett döntünk, a vércukorszint-ingadozástól sem kell tartani, mivel sokkal kevesebb cukrot tartalmaz, mint a legtöbb gabonapehely. Bár kétségtelen, hogy zsírban gazdagabb! Az sem mindegy persze, hogy mi kerül a pizzára: feltétként a bacon szalonna és a cukros ananászkarikák helyett érdemes a csirkemellet, sonkát, zöldségeket és sovány sajtokat választani.

Természetesen vannak a gabonapelyheknek olyan alternatívái, melyek lényegesebben egészségesebbek, mint a pizza: a teljes kiőrlésű gabonából, olajos magvakból és friss gyümölcsökből készült étel pár deci állati vagy növényi eredetű tejjel jóval egészségesebb megoldás. A legjobb, ha mi magunk keverjük össze az alapanyagokat, így biztosan nem kerül bele hozzáadott cukor, ízfokozó vagy felesleges színezék.


Vannak egészségesebb reggelik!

Nyilvánvalóan nem arról van szó, hogy a legegészségesebb választás egy pizzaszelet reggelente, hisz ennél jóval egészségesebb ételekkel is lehet indítani a napot - de ha választani kell egy tányér cukros gabonapehely vagy egy szelet Margherita pizza közt, akkor ne legyen lelkiismeret-furdalásunk az utóbbi miatt!

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 04. 03. 11:49 (Utolsó frissítés: 2020. 03. 30. 17:08)