Blog: A PCA3 vizsgálat szerepe a prosztatarák szűrésében

PCA3 molekuláris biológiai vizsgálata

A PCA3 vizsgálat egy új molekuláris biológiai módszer, mely a prosztatarák kimutatására és követésére alkalmas. A teszt egy gén (PCA3 –Prostata Cancer Gene 3) kifejeződését mérve, a prosztata rákos sejtjeit mutatja ki a vizeletből. A vizsgálat a prosztata végbél irányából történő, tapintásos vizsgálatát követő vizeletmintából történik. Szakrendelésünkön a PCA3 vizsgálat is elérhető pácienseink számára.

Előnyei:

  • A betegség előrejelzésében sokkal pontosabb, mint a PSA vizsgálat (megközelíti a szövettani mintavételét). Ez azt jelenti, hogy pontosabban kimutatja a prosztatarák lehetőségét, így az esetek egy részében elkerülhető lehet a biopszia.
  • Nagyobb a specificitása, tehát más tényezők (pl gyulladás) nem befolyásolják az eredményt. Ez annak köszönhető, hogy a PCA3 gén kifejeződésének a mértéke (amit a vizsgálat során mérnek) kifejezetten a prosztatarákra jellemző.
  • A PCA3 vizsgálat eredménye birtokában jobban tervezhetőek a szövettani mintavételek (biopsziák), illetve csökkenthető a „feleslegesen" elvégzett beavatkozások száma.
  • A kialakult betegség terápiájának pontosabb nyomon követését teszi lehetővé.

A vizsgálat elve és módszere

A vizsgálat lényege, hogy egy úgynevezett transzkripció-mediált amplifikációs technikával a

  • PCA3 (Prostatarák gén 3) és a
  • PSA (Prosztata specifikus antigén)

mRNS kifejeződését mérik a GEN-PROBE PROGENSA PCA3 nevű tesztjével

A vizsgálat eredménye a PCA3-index, amely a PCA3- és PSA mRNS hányadosából származik. Minél nagyobb az index, annál valószínűbb, hogy pozitív lesz a biopszia. Az eredményt 35 felett tekintjük pozitívnak (emellett a küszöbérték mellett a legnagyobb a teszt diagnosztikai pontossága).

A teszthez a vizeletmintát a rektális digitális (tapintásos vizsgálat végbélen keresztül) vizsgálatot követően nyerik. A prosztata nyomásával biztosítható, hogy a prosztata váladékával együtt prosztatasejtek kerülnek a vizeletbe.

Milyen esetekben indokolt a PCA3-teszt elvégzése?

A PCA3 diagnosztikai hasznossága az alábbi esetekben bizonyítható:

  • az első biopszia eldöntésében, amennyiben a prosztatarák kockázata (családi kórelőzmények, gyanús fizikális lelet, PSA-változás mértéke alapján) nagy, de a PSA szintje és a fizikális lelet nem egyértelmű;
  • A beavatkozás időpontjának meghatározásában, ha szüksége ismételt biopszia elvégzése (magas PSA érték mellett az előző biopszia eredménye negatív, vagy nem egyértelmű).
  • igazolt prosztatarák esetén a betegség, így a kezelési stratégia agresszivitásának meghatározásában és aktív monitorozásában (3-6 havonta).

 Egyeztessen időpontot a vizsgálatra telefonon vagy emailben és visszahívjuk!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 19. 12:24 (Utolsó frissítés: 2017. 04. 10. 12:31)

Várja önt:
Dr. Lőwy Tibor
Dr. Lőwy Tibor
Dr. Varju Viktor
Dr. Varju Viktor
Dr. Szabó Ferenc
Dr. Szabó Ferenc