Blog: Pattanásos a gyereked? A lelkén is segítened kell!

Mit tehet egy szülő, ha a gyermeke kamaszodik és ez az arcán is megmutatkozik pattanások formájában? Nagyon sokat, főleg, ha azt szeretné, hogy egészséges lelkű felnőtt legyen a tiniből!

Sokan azt mondják, a pattanások a kamaszkorral járnak, és majd elmúlnak. De akik ezt gondolják, nem tudják, mit élnek át azok a fiatalok, akik nap, mint nap szembesülnek a tükörben a gyulladt bőrrel, mérges pattanásokkal, aknékkal. Eláruljuk, úgy érzik, a pokolba kerültek!


Minden megváltozik

A kamaszkor minden téren változást jelent. A növekedés, a karok hosszának változása, a betegség szőrösödés vagy épp a lányoknál a mellek növekedése mind egyenként is olyan újdonság, amivel meg kell küzdenie egy tininek, hiszen ezek miatt a korábbi énképét kell átalakítania önmagában. Az arcbőrön megjelenő pattanások – ami sajnos szintén a felnőtté válás útjának egyik jele – azonban sokkal rosszabb hatással vannak egy kamasz lelkére, mint az összes többi változás.


Lelket mérgez a pattanás

A hormonális változások egyik leglátványosabb jele az akne betegség megjelenése. Van, aki megússza néhány egyszerű, gyorsan eltűnő pattanással a középiskolát, de a többségnek a kamaszkor igazi rémálom, arcbőrüket ellepik az aknék, melyek begyulladnak, nehezen gyógyulnak, folyton újra megjelennek, és ronda hegeket hagynak maguk után. Mivel az arcunk mindig mások szeme előtt van és társadalmunkban a szép külső az egyik legfontosabb személyiségjegy, egy érzékeny lelkű, pattanásos kamasz számára ez maga a pokol. Gyakori, hogy a többiek csúfolják, és ez érzelmi sebeket okoz. A tinit ilyenkor már annyira zavarja a „rügyezés”, hogy egy idő után nem jár el társaságba, inkább bezárkózik, otthon gubbaszt, hogy ne érezze a megbélyegző pillantásokat. Sőt, van, amelyik kipróbál mindenféle – a neten terjesztett – praktikát, csak hogy megszabaduljon az aknétól. Ez az állapot ugyanis valóban tönkreteszi a „gyerek” életét. A külseje miatti frusztráció rontja az életminőségét, de pszichésen és szociálisan is befolyásolja a szerinte feltűnő szépséghiba, úgy érezheti, hogy mivel mindenki elfordul tőle, nem is méltó mások szeretetére.


Ne nézd tétlenül!

Mit tehet egy szülő, ha azt tapasztalja, hogy gyermeke bőre tele van pattanással vagyis aknéval? Az első és legfontosabb, hogy ne várja meg, míg a gyerek bezárkózik. Figyeljen a jelekre, és ha azt tapasztalja, hogy a bőrelváltozások rányomják bélyegüket a tini mindennapjaira – például nem akar kimozdulni a szobájából, mert úgy érzi, csúnya az arca –, üljön le gyermekével, beszéljenek a problémáról, majd ne kozmetikushoz, hanem egyenesen a bőrgyógyászhoz vigye. A szakember a vizsgálat során azt is fel tudja mérni, hogy szükség van-e pszichológus bevonására is a kezelések mellett. Ez akkor történik meg, ha az aknés állapot depressziót is okozott. Fontos tudni, hogy az alacsony önbecsülés és a depresszió akár a felnőttkorig is elkíséri az egykor pattanásos kamaszt, hiszen a hegek és a hozzájuk kapcsolódó rossz emlékek később is megmaradnak. Sajnos olyan is van, hogy valaki emiatt követ el öngyilkosságot.
Ma már a bőrgyógyászok különféle, személyre szabott kezelési módszerek kombinálásával érik el a probléma megoldását. Mivel több éven át tartó, krónikus betegségről van szó, ahol a terápiás paletta igen széles, érdemes gyakorlott szakemberhez fordulni, aki a tinivel és  a szülővel együtt megtalálja azt a kezelést, ami a páciens aktuális állapotának a leginkább megfelel. 

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számárai is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2017. 04. 25. 15:12 (Utolsó frissítés: 2020. 02. 28. 13:12)