Blog: 5 jó ok, amiért bőrgyógyásszal kezeltesd gyermeked pattanásos bőrét

A pattanás, azaz akne a leggyakoribb bőrbetegségek közé tartozik, mely főleg a kamaszokat érinti, de sok esetben felnőtteknél is megfigyelhető.  A betegség során a pattanások nem feltétlenül az arcon jelentkeznek, igen gyakori, hogy a háton vagy a mellkas bőrén jelentkezik az akne, mely számos kellemetlenséget okoz „viselőjének”.
Gyakori tévhit, hogy a pattanásos bőrt ki lehet nőni, a kamaszkor elmúltával nyom nélkül eltűnik az akne. Ez azonban sajnos nem így van, sőt…

Mi az az 5 ok, amiért érdemes felkeresni a bőrgyógyászt?

 1. A pattanások sokszor maradandó hegeket okoznak, amelyek örökre elcsúfíthatják a bőrt. A hegeket sokkal nehezebb és jóval költségesebb kezelni, mint az aknét, hiszen ehhez már különböző esztétikai beavatkozások (pl.: frakcionált lézerkezelés) lehetnek szükségesek.
   
 2. Az aknénak különböző típusai vannak, melyeket különféleképpen kell kezelni is.  A drogériákban megvásárolható vagy interneten megrendelhető tonikokkal és találomra kiválasztott egyéb szerekkel egyáltalán nem biztos, hogy a kívánt hatást fogjuk elérni!  A nem megfelelő kezelés begyullaszthatja, irritálhatja vagy túlszáríthatja a kezelt bőrfelületet, amely további problémák kialakulásához vezethet.
   
 3. A pattanások megjelenése mögött sok esetben egyéb betegségek állhatnak, ezért akne jelentkezésekor, különösen ha hirtelen, vagy súlyosabb formában lép fel, illetve ha a szokásos kezelésekre nem reagál, ki kell vizsgálni, mi okozza a bőrproblémákat. Nem ritka például, hogy a pattanásokat hormonzavar vagy gyulladásos gócok okozzák, melyek kezelését mielőbb meg kell kezdeni.
   
 4. A problémás bőr kezeléséhez sokszor vényköteles készítményekre van szükség, amiket csak szakorvos írhat fel. Emellett a páciens állapotának követésére van szükség a teljes gyógyulás elérése érdekében.
   
 5. Végül, de nem utolsó sorban azok a kamaszok, akiknek a pattanásoktól úgymond „ragyás” az arcuk, gyakran ki vannak téve a kortársak cikizésének, piszkálódásának. Ez sok esetben akár kiközösítésig fajulhat, szociális izolációhoz vezethet. A kamaszkorú fiatal számára az osztálytársak, barátok véleménye rettentő sokat számít, ezért akad, aki komoly depresszióba esik amiatt, hogy az arcát elcsúfító betegség megakadályozza a beilleszkedésben vagy az érvényesülésben.
Ha serdülő gyermeke aknétól szenved, mindenképpen forduljon bőrgyógyászhoz, hiszen ez a legbiztosabb módja annak, hogy megszabadítsa a pattanásaitól!
 
Ha hasznosnak találta cikkünket, kérjük, ossza meg, hogy ismerősei is hozzáférhessenek!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2017. 03. 27. 14:57 (Utolsó frissítés: 2019. 02. 22. 15:01)

Várja önt:
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Sárdy Nóra
Dr. Sárdy Nóra
Dr. Képíró László
Dr. Képíró László
Dr. Ottó Iringó Ágnes
Dr. Ottó Iringó Ágnes