Orvos válaszol

Kedves Kérdezőnk!

Itt teheti fel kérdését szakorvosunknak anonim módon (névnek elég egy keresztnevet megadni) medencefenéki panaszokkal kapcsolatban.
A kérdését online módon teheti fel szöveges formában az alábbi űrlap segítségével.

Dr. Sipos Attila várja kérdéseiket:

                                                         Orvos válaszol - Dr. Sipos Attila és Dr. Fekécs Györgyi nőgyógyász                                                   

Medencefenéki panaszokkal (méhsüllyedés, hólyagsérv, végbélsérv, inkontinencia, medencefenék rekonstrukciós műtétek) kapcsolatos kérdésekkel forduljanak bizalommal Dr. Sipos Attila szülész-nőgyógyász főorvos, urogynekológus szakorvosunkhoz!

FIGYELEM!
Kérdése a válasszal együtt mások által is láthatóvá válik! E-mail címe nem fog megjelenni az oldalon, azt csak azért kérjük el, hogy a rendszer értesítést küldjön, ha a kérdését megválaszolta szakorvosunk!
Tanácsaink az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

Kérdezzen Ön is!

Mónika 2023-09-27 11:51:44
Tusztelt Doktor Úr!Szülés utáni húgyhólyag süllyedésre a nógyógyász kocka pesszáriumot javasolt, de nem tudom mekkora méretűt rendeljek. Hogy kell ezt megállapítani. Köszönöm.
Kedves Mónika! Ezt a vizsgáló orvosnak kell "pontosan" megmondania.... Ha gondolja keressen felk a rendelésemen.
Dr. Sipos Attila
Márta 2023-09-23 02:03:47
Tisztelt Főorvos Úr! Az alábbi furcsa dolgot tapasztaltam a hólyagsérvemmel kapcsolatban. Eddig, mint egy megtelt tojás hártyát tapintottam ott, most pedig ez a hátya mintha kiürült volna, egy összetöppedt, puha dolog tapintását éreztem. Kérdésem, hogy mi történhetett?
Kedves Márta! A hólyagsérv a vizelettel telt húgyhólyag miatt feszes falú. Lehet, hogy üres hólyag mellett tapintotta....?
Dr. Sipos Attila
Dzsenifer 2023-07-01 21:37:03
Tisztelt Doktor Úr! Azzal kapcsolatban szeretnék érdeklődni, hogy esztétikailag zavaró a nőgyógyászom szerint szűzhártya maradványokkal mit tudok kezdeni? El lehet őket távolítani, illetve kihez fordulhatok ezzel sebész vagy nőgyógyász? Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Dzsenifer! Nőgyógyásza bizonyára nem látta szükségesnek a képletek eltávolítását... Ha ezt mégis szeretné, keressen fel bennünket, nőgyógyászati kisebb ( helyi érzéstelenítésben elvégezhető ) műtéti beavatkozás lehet a megoldás.
Dr. Sipos Attila
Gyurkóné Kovács Krisztina 2023-06-22 15:45:46
Tisztelt Főorvos Úr! 8 hete volt cystokele miatt műtétem,15 éve rectokele.Semmi panaszom ,a 6 hetes kontrollon azt mondták minden rendben.Én azonban mégis aggódom.Szeretném megkérdezni,hogy műtét után a hüvelyben továbbra is látni valamit? Úgy gondoltam műtét után nem fogok ott látni semmit.Ugyan hüvelyen belül van és nem kivül mint előtte.Varratokat nem látok csak egy gömböt mint régen,de feljebb. Húzódik még ez jobban össze vagy feljebb? 3 hónapot mondtak a teljes regenerálódásra.Köszönöm válaszát
Kedves Krisztina! Műtét után 6 héttel elkezdendő egy medencefenék rehabilitációs kezelés. Ehhez gyógytornász, medfencefenék trainer felkeresése ajánlott. (Ilyen szakembereket talál a BOC-ban). A végleges gyógyult állapotot ez tovább javíthatja. Nem tudom megmondani, Ön mit lát a hüvelyében? Esetleg a méhszájat (is), vagy a hüvelyfalat? Ha nem elégedett az állapotával, vizsgálatot tudok javasolni a pontosabb megítélés érdekében. Üdvözlettel:
Dr. Sipos Attila
Aranka 2023-06-17 10:18:12
Tisztelt Doktor Úr! 66 éves Crohn beteg vagyok, 20 éve vastagbél nélkül, pouch kiképzéssel élek. Újabban kb napi 10 székletem van. Tizenőt éve van fisszúrám, amit az eddigi konzervatív kezeléssel (sokféle krém és kúp) nem lehetett kezelni. Végbélgörcs alakult ki, ami nem oldódik. 2-3-szor kismértékű inkontinenciát is tapasztaltam, ha hígabb volt a széklet. Proktológusnál, sebésznél jártam eddig. Enyhe vizeletinkontinenciát is tapasztaltam (amikor rohanni kell a toalattre és van kis vizelet -baleset). Pácsa Szilvia dr-nő végzett kismedencei EMG biofeedback mérést. A dr-nő véleménye: Mérsékelten meggyengült kismedencei izomzat. Izomzat hipertóniás és defekációs disszinergia kizárható. (A vizsgálat hüvelyi szenzorral történt). Legyen kedves megírni a véleményét arról, hogy esetemben segíthet-e a görcs oldásáben a biofeedback kismedencei rehabilitáció? Ha igen, akkor kihez forduljak? Köszönöm. Üdvözlettel: Aranka
Kedves Aranka! Pácsa doktornő mondta volna, ha műtéttel kell/tudunk Önnek segíteni. Ezek szerint csak konzervatív kezelés javasolt, melyet Ő "vezényel", A biofeedback kezelés tud segíteni a medencefenék rehabilitációban, de ezeknek képzett gyógytornászok a szakemberei. Ilyenek dolgoznak nálunk a BOC-ben: Haness Rita, Nagy-Juhász Kitti. Kérem, keresse Őket eddigi leleteivel. Üdvözlettel:
Dr. Sipos Attila
Anikó 2023-06-04 08:22:44
Tisztelt Doktor Úr! 50 éves vagyok. 1 hónappal ezelőtt egyszeri szúró vizelet után, égő és viszkető érzés alakult ki a hüvelyemnél. Ezt Beliema Effect Plus hüvelytablettával es kenőcsel "kezeltem". A harmadik napon azonban, a hübelytabletta felhelyezésénél azt tapasztaltam, hogy valami elzárja a hüvelybementet. Egy karfiolhoz hasonló, duzzadt valami türemkedik ki belőle. Nagyon megrémültem és nőgyógyászhoz fordultam, aki egy mintavételt követően, ami bakteriális és gombás fertőzést mutatott, Flumozin hüvelytablettát majd a laboreredmény megérkezését követően, Diflucan gyógyszer és Gynazol hüvely kenőcs terápiáját javasolta. Ezt követően a hüvely ph visszaállítása érdekében ismét a Beliemma hüvelykúpot. Sajnos a kezelést követően még mindig fenn állt a hüvelyemben a duzzanat illetve a "karfiol" szerű valami sem szűnt meg. Ismét nőgyógyászhoz fordultam, aki azt mondta, hogy nem lát gyulladást és minden rendben van. Amit én "karfiol" szerű dolognak látok az a hüvelyfalam. Ez már valószínű rég így van csak nem vettem észre. Kaptam Gynoflor hüvelytablettát és hüvelytornát javasolt. A 6db-os adagból már 4-et felhelyeztem és nagy változást sajnos nem tapasztaltam. A hüvelyem továbbra is fel van dagadva, a hüvelytabletta felhelyezése során teljesen körbe veszi a azövet az ujjam. És a hüvelyfal is ott van a bemnetnél. Tisztelt Doktor Úr! Teljesen tanácstalan és elkeseredett vagyok, hogy mi lehet a megoldás arra, hogy vissza kapjam a régi testem. Mert mindez (a hüvelyemben a duzzanat és a hüvelyfal megjelenése) a fertőzést megelőzően, soha nem fordult elő. Jelenleg még kissé égő érzés jelen van a hüvelybemenetnél, amire a Beliemma kenőcsöt használom, ami csíp ha rákenem. Alhasi tompa fájdalom is jelen van. Végső elkeseredésemben tegnap este, a hüvelytabletta felhelyezése előtt, többször "feltoltam" a lelógó hüvelyfalat és ma reggel, alig látszik ki a hüvelyből. Viszont olyan érzésem van, mintha tampon lenne bennem. Nem tudom, hogy a gombás-bakteriális fertőzés illetve a belső dagadás együtt okozza-e a problémát? Illetve mi lehet a megoldás ezek megszüntetésére? Nagyon levagyok keseredve mert az Anyukámnak soha ilyen vagy ehhez hasonló problémája nem volt és rettenetesen kellemetlen ez a helyzet. Hiszen a fertőzés előtt egy héttel egy tankönyvbe illő állapotról adott tájékoztatást a nőgyógyász amit egy negatív rákszűrési eredmény még megfejelt. Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Anikó! A tapasztalt hüvelyfali elődomborodást nem gyulladás váltotta ki. A kötőszövet lazulása, a méhet, hólyagot felfüggesztő-alátámasztó rendszer meggyengülése miatt tapasztalja a tüneteket. Hiába kezeli a "fertőzést", nem az a megoldás. Van konzervatív és műtéti segítség a tünetekre. A pontosabb választ csak feltérképezést, vizsgálatot követően tudom megadni... Amennyiben megtisztel bizalmával, kérem keressen a rendelésen. Üdvözlettel:
Dr. Sipos Attila
Hajnal 2023-05-26 08:45:18
Tisztelt Doktor Úr! 43 éves vagyok. Erős, és rendszertelen menstruáció miatt Slinda nevű gyógyszert kaptam. Első levelet kezdtem el még csak. A 15.szemnél vérzés jelentkezett, ami azóta is tart (8.napja), és egyenlőre nem úgy látom hogy múlni akarna. Nem sok van, de azért van.  3 szem és elérem a 4 db zöld tablettát. A kérdésem az lenne hogy normális, hogy ilyen sokáig elhúzódik? Bár a tájékoztató írja hogy előfordulhat, de azt nem hogy mennyi ideig normális. Köszönöm válaszát előre is! 
Kedves Hajnal! Az első három hónapban bármikor lehet vérzés. Nincs szabály, hogy hány nap utrán "illik" elmúlnia. Szedje következetesen a gyógyszert. Ha három hónap után is gond van, szakorvost kell felkeresnie.
Dr. Sipos Attila
Lilla 2023-05-24 13:55:29
Tisztelt Doktor Úr! 22 éves lány vagyok és a fogamzásgátlással kapcsolatban lenne kérdésem. A spirált találtam a legideálisabbnak, illetve hallottam egy új dologról a rézgyöngyről. Mi a véleménye a Doktor úrnak. Jobb a spirál, mint a tabletta egy nem szült nőnek? Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Lilla! Az én véleményem konzervatív álláspontot képvisel: Aki még nem szült, annak nem javaslom a méhen belüli eszközt.
Dr. Sipos Attila
Vivien 2023-05-22 02:01:35
Tisztelt Dr. Úr. 22 éves lány vagyok, már majd hogy nem 1 hónapja meg van a menstruációm. Előző hónapban nem volt egyáltalán, majd mikor következő hónapban megjött azaz a mostani hónapban, elkezdtem szedni a fogamzásgátlót először. 2 hét múlva orvosnál voltam mert már nagyon sok volt ez nekem és rosszul voltam. Azt mondta az egyik orvos hadjam abba a szedését , a másik meg hogy ne. Végül csak abba hagytam. És még mindig nem múlt ell. Folyamatosan szédülök, csillagokat látok, görcsölök, rosszuléttek jönnek rám, már épp hogy nem elájulok , gyenge vagyok, 2 hét alatt 5 kilot fogytam. Hiába mentem orvoshoz , nőgyógyászhoz semmit nem mutatott a vérvétel eredménye. Hasi ultrahangot nem csináltak pedig szerintem kellett volna. Megtapogatták a hasam és ennyi. Azt mondták ez normális. De nem hinném hogy normális amikor már annyira menstruálok hogy majd ell ajulok már lassan egy hónapja. Köszönöm a válaszát előre is!
Kedves Vivien! Az ilyen általános rosszullétek komolyabb kivizsgálást igényelnek. Akár belgyógyász és ideggyógyász szakértelmét is segítségül kell hívni. Nem tudom a tüneteit csak a fogamzásgátló mellékhatásaival magyarázni.
Dr. Sipos Attila
Donkóné Német Anna 2023-05-20 08:08:03
Üdvözlöm Doktor Úr!Donkóné Német Anna vagyok.2013.-ban szültem az első gyermekem,szülés során sajnos brutális módon szakadtam nagyon sok öltéssel varrtak össze és még utána 1hónapig varrat szedésre és kezelésre jártam.2016.-ban megszültem a kisfiam ott nem volt probléma.Viszont 2017.decemberében észre vettem hogy valami nem stimmel a hüvelyemből kidudorodott,(valami)akkor még nemtudtam mi.2018.-ban megműtöttek rectocelle műtét,ami nem igazán sikerült,mondván majd még szűkítünk rajta.Voltam egy másik orvosnál pár éve aki azt mondta ő nem vállalja mert közel van a végbélhez és akár örök székelési problémám is lehet ha nem sikerül a műtét.Az utobbi időben pecsételően vérezgetek és hatalmas nyílás lett az egész belső részem látom.Nagyon el vagyok keseredve,félek hogy kilyukad vagy hogy hirtelen eláll a vizelettem vagy nem is tudom már mindenre gondoltam.2019.-ben voltam utoljára rákszűrésen ami p2 volt de lobosodással.Köszönöm válaszát.Üdvözlettel
Kedves Anna! Bizonyára nem csak a végbélre, hanem az egész kismedencére kialakult probléma van a háttérben. Valószínűleg tudok Önnek segíteni. Kérem, szedje össze a bátorságát, és keressen fel, hiszen rákszűrésre is nagy szükség van!
Dr. Sipos Attila
Jutka 2023-05-16 16:56:04
Tisztelt Doktor Ur! Honapok ota fennallo holyagfajdalmam van, eg, szur, nem csak vizeleskor, hanem allandoan. Mar voltam tobb urologusnal, nogyogyasznal, egy csomo antibiotikumot, kupot, kremet hasznaltam mar eredmenytelenul. A vizeletem is akadozik, surun van ingerem, de csak minimalis mennyiseget sikerul produkalnom. A diagnozisom rectocele, cystitis acuta, retentio urinae, petefeszek ciszta, ezek szerepelnek a kulonbozo papirokon. A legutolso cytologiai lelet negativ. Jovo heten lesz Ca 125 tumormarkel es vizeletvizsgalatom. A nogyogyasz szerint a cisztat es a petevezeteket is ki kellene muteni. Nem tudom, hogy azzal megoldodik-e a problemam, es elmulik-e a fajdalom, ami mar elviselhetetlen Koszonom szives valaszat!
Kedves Jutka! A hólyagfájdalom egy nagyon komplex probléma. Kivizsgálásához műszeres "beavatkozás " is szükséges lehet. Pl.: hólyagtükrözés. A petefészek cysta jelenthet műtéti indikációt, de nem attól fognak megszünni a vizelési panaszai.... Urológust szeretnék önnek javasolni: Dr. Keszthelyi Attilát
Dr. Sipos Attila
Renáta 2023-05-16 02:43:41
Tisztelt Doktor Úr! Olyan panasszal fordulnék önhöz, hogy 16 napja késik a menstruációm. Eddig általában mindig megjött időben, nagyon régen volt olyan hogy egyszer kimaradt egy hónap. Mikor egy hete késett csináltam terhességi tesztet, ami negatív lett. Mióta nem jön meg, azóta folyamatosan görcsölök, ugyanúgy mint mielőtt megjön. Emellett enyhe hányingerem van, és egész nap fáradt, levert vagyok. Az hogy egész nap görcsölök, már a munkámban is akadályoz. Nőgyógyászatra legközelebb csak jövő hónap végére kaptam időpontot. Esetleg addig tudna valamit mondani, hogy mi lehet a problémám, vagy hogyan tudnám kezelni? Nem tudom hogy aggódjak-e, vagy nem kell. A fájdalomcsillapító hol hat, hol nem. Előre is köszönöm a válaszát.
Kedves Renáta! Tünetei utalhatnak akár petefészek cystára is. A görcsös fájdalmak fokozódása esetén akut vizsgálatot kell kérnie a területileg illetékes kórház nőgyógyászatán.
Dr. Sipos Attila
Kőrösi Katalin 2023-05-14 07:54:39
Jónapot kívánok. Szeretném megkérdezni hogy melyik operáció a jobb megoldás. Inkontinenciám van 18 éve tüsszentés emelés stb.illetve az utóbbi időben éjjel is szükség van betétre,ha meglátok egy wc t már nagyon nehezen tartom vissza a vizeletet,idegentest érzés a hüvelyemben.Két éve nem menstruálok de 2 szer előfordult vérzés polip miatt amit eltávolitottak jelenleg egy kicsi miómám van illetve méhsüllyedés. Két orvosnál jártam az első TOT operációt javasolt a második TVT op hüvelyen keresztüli méh eltávolításal. Mivel külföldön lenne az operáció tanácstalan vagyok és ezért szeretném ha egy magyar orvos az elmondaná hogy melyik jobb megoldás . Nem értem azt se hogy miért kell kivenni a méhem. Köszönöm szépen a válaszát.
Kedves Katalin! Önt külföldi szakemberek vizsgálták, és fogják operálni. Leleteik ismerete nélkül nincs rálátásom a tényleges "helyzetére". Mindkét eljárás jó megoldás lehet, de a biztosabb felvilágosítás miatt beszéljen velük a részletekről többet! Vagy keressen fel a rendelésemen és akkor tudok véleményt formálni. Üdvözlettel:
Dr. Sipos Attila
Somogyi Renáta 2023-04-28 09:15:33
A kérdésem az lenne hogy negatív citologiam van viszont HPV 39-et igazoltak nálam. Felirták nekem a hpv elleni oltás sorozatot (9 est). Nagyon félek ettől az oltástól rengeteg rosszat hallani róla. Van értelme felvennem ???? Válaszát előre is köszönöm
A HPV39 nem a legmalignusabb törzs. A védőoltás a legveszélyesebb altípusokkal szemben is véd- emelve az ellenagyagszinteket. Ajánlani tudom a védőoltást- hosszútávú szempontos miatt is. A védőoltások szövődményei igen ritkák...
Dr. Sipos Attila
Csilla 2023-04-13 21:00:38
Kedves Doktor Úr! 8 éve eltávolították a méhem miómák miatt. A petefészek maradt. Már előtte is vizelettartási problémám volt. Gáttornával valamennyire szinten tudom tartani, de sportolásnál (futás, túra) sajnos nem. Az urológus stressz inkontinenciát diagnosztizált. Az lenne a kérdésem, hogy méh eltávolított nő használhat-e kocka pesszáriumot. Vagy milyen más lehetőségem lenne. Köszönöm a válaszát!
Kedves Csilla! Méheltávolítás után is használható a kocka pesszárium. Ugyanakkor az nem a stressz inkontinenciát, hanem csak a süllyedés mértékét hivatott javítani. Az igazolt stressz inkontinencia műtéttel biztonsággal megszüntethető. ( Pl. TOT vagy TVT műtét )
Dr. Sipos Attila
Jina 2023-04-07 23:54:02
Mi okozhatja a hüvelyem mellet egy pirosas kemény csomó keletkezett?? Nagyon fájdalmas és szúró érzest érzek mitől?? Nagyon idegesít. Cseresznye nagyságú csomó lehet.
Kedves Jina! A hüvelybemenetben gyakra észlelhető a Bartholin-mirigy duzzanata, gyulladása. Könnyen, akár lokálban végzett kisebb beavatkozással meg tudjuk tőle szabadítani.
Dr. Sipos Attila
Vivien 2023-04-05 16:48:38
Tisztelt Doktor Úr., 19 hetes terhes vagyok és ureoplasma fertőzésre pozitív lett a kenetem már masodszor. Ospamox antibiotikumot írt fel nekem az orvosom. Ez a gyógyszer hatásos az ureoplasma fertőzésre? Köszönettel Vivien
Kedves Vivien! Az ureoplazma fertőzésre Doxycyclin a választandó kezelés.
Dr. Sipos Attila
Rina 2023-04-03 17:30:24
Tisztelt Doktor Úr! Lassan 2 éve fennálló problémám szinte ellehetetleníti a mindennapjaimat. Kezdetben csak a hüvelybemenet környékére, majd az egész szeméremtestre/gáttájékra kiterjedő fájdalmamra nem tudok megoldást találni/választ kapni. Bármilyen fizikai hatás, érintés, fehérnemű használata, ülés, járás, esetleg sportolás kegyetlen fájdalmat okoz.Bőrgyógyászt, ideggyógyászt és számos nőgyógyászt (baktériumok teny. negatív) felkerestem már,de semmit sem találtak, megoldás nem született. Az állandósult fájdalom már lelkileg is nagyon megvisel. Jómagam mégis valamilyen nőgyógyászati problémára gondolok.De fontolgatom a fájdalomterapeuta felkeresését. Mi a véleménye, mit javasolna a Doktor Úr? Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Rina! Úgy vélem, erre nem lehet levélben válaszolni... Ennyi orvos kezelte eredménytelenül. Nem vetődött még fel Önben, hogy nem fizikai síkon kell keresnie a megoldást?
Dr. Sipos Attila
Krisztina 2023-03-31 18:59:48
4.èn jött meg a menszesz.Gyengèbb volt mint màskor.Azóta szinte minden nap van pecsètelő vèrzès.A hèten ez megszūnt.Mitől van ez?43 èves leszek.
Kedves Krisztina! Sok mindentől lehet. Sajnálom, de vizsgálat nélkül csak találgatni tudok, megoldást nyujtani semmiképp.... Remélhetőleg csak hormonális ingadozás.
Dr. Sipos Attila
Lilla 2023-03-31 12:37:49
Napok óta viszkető érzést tapasztaltam a nagyajkam alsó részén, ma azonban fürdésnél éreztem hogy kicsit meg van dagadva, először azt hittem csak a vakarás okozta, de megnéztem tükörben és az egész jobb kisajkam bedagadt, körülbelül kétszeresére és sokkal pirosabb is. Nem fáj, csak a vakarás utáni kellemetlen érzést érzem és ha sétálok akkor érzem hogy dörzsöli a bugyim. Mikor megvakartam bugyi és abban betét is volt rajtam, azon keresztül értem hozzá, nem a kezemmel. Lehetséges hogy a vakarás miatti irritáció vagy valami komolyabb?
Kedves Lilla! A kis és nagyajak is érintett ezek alapján... Valamilyen gyulladás alakult ki, lokális kezelés eléág lehet. Keresse a bőrgyógyász, vagy nőgyógyászati rendelésünket!
Dr. Sipos Attila
Bea 2023-03-30 19:47:27
Tisztelt Doktor Úr. Az utolsó menstruációm után 20 hónappal pecsételő barna piros vérzésem volt 4 napig a közösülés után.Nőgyógyászhoz mentem csinált:ultrahangot, vizsgálatot,tumormarkereket,hormonokat,crp,papa tesztet minden rendben volt. Ha nincs megvastagodva a méhnyálkahártya (3mm) kell csinálni egeszségügyi kaparást szövettannal? Már nem vérzek.
Ha minden lelete negatív és a rákszűrése is az, egyelőre nyugodjon meg. Kaparásra nincs szükség. A teendők/lehetőségek a páciens életkorától is függhetnek.... Szóba jöhet a méhszáj lokális kezelése, vagy ciklus beállítás szükségessége hormonális gyógyszerekkel.
Dr. Sipos Attila
Bódi Barnabás 2023-03-29 10:59:55
Tisztelt Doktorúr! Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy a páromnak már egy éve nincs mesnstruacioja (20 éves) és a doktorok nem adnak kielegítő választ! Nagyon szeretnénk gyereket es örülnénk is neki, ha a közeljövőben ez meg is valosulna! Azt szeretném kérdezni, hogy milyen vizsgalatokon kéne részt vennünk, hogy minél hamarabb szülővé vallhassunk illetve , hogy a paromnak rendszeres legyen a menstruációja? Egy árajánlatot is szeretnék kérni, hogy a szükséges vizsgálatok mennyibe fognak kerülni. Mihamarabbi válaszát elore is köszönöm! Bódi Barnabás
Kedves Barnabás! A párjának nőgyógyászati vizsgálatra, hormonális kivizsgálásra van szüksége. Ebből kiderülhet, mi a további tennivaló? Önnek is el kell mennie spoermium analízisre ( andrológiai rendelésre ). Ezt követően még több lépés/ beavatkozás szükséges lehet. A BOC-ban elvégezhető vizsgálatokról és díjszabásokról a call center tudja önt tájékoztatni. Üdvözlettel.
Dr. Sipos Attila
Edit 2023-03-27 13:12:00
Üdvözlöm, Angol barátnőm kérésére érdeklődnék, hogy hyperactive bladder syndrome esetén végeznek-e Önök sacral neuromodulation beültetést? Válaszát előre is köszönöm Edit
Kedves Edit! Ez egyetemi klinikai szintű beavatkozás Magyarországon. A Pécsi Urológiai Klinikán van egy tapasztalt munkacsoport, akik ezzel foglalkoznak. Szükség esetén őket javaslom. Üdvözlettel:
Dr. Sipos Attila
Krisztina 2023-03-25 11:05:50
4.èn jött meg a menszeszem.Gyengèbb volt mint màskor.Azòta majdnem minden nap kis pecsètelő vèrzès van.Mitől lehet ez?43 èves leszek.
Kedves Krisztina! Sok mmindentől lehet..... Ha nincs fájdalom, komolyabb tünet, vezett menses naptárral keressen fel. Bízom benne, hogy csak hormonszint ingadozása van, amelyen gyógyszerrel tudunk segíteni.
Dr. Sipos Attila
Cseke Csilla 2023-03-24 09:22:31
Jó napot doktor úr! Èn egy olyan tèmában szeretnèm a segítsègèt kèrni 3 .gyermekem van 1előző házaságból 2 a jelenlegi házaságimból .39 èves vagyok a legutolsó terhessègem zökkenő mentes volt a műtètig beindúlt a szülès a 37.hèten szivárgot a magzat víz gèpre tettek nagyon gyors fájások majd 6cm tágulás útán műtőbe toltak ott gyorsan epidurálás majd felnyitás ahol kiderűlt ősszenővèseim vannak valószinűleg az előző császár miatt hisz ott nagyon hamar kijöttem a műtőböl mindent vágni kellet ahhoz hogy a babát ki tudják venni mèg a húgyhólyagot is a kèrdèsem azóta 2.èv szültem ès válalhatok mèg egy babát szeretnènk nagyon vagy veszèlyes ki bírja e a vágott húgyholyag kőszönöm elöre is válaszát tisztelettel Cseke Csilla
Kedves Csilla! A hólyag sérülése nem kizáró tényező. Vállalhat terhességet, valószínűleg érdemes azonban császármetszésben gondolkozni majd....
Dr. Sipos Attila
Kati 2023-03-23 07:40:11
40 éves nő vagyok 2014 november 23 ka helyett 27 én indított hüvelyiszülés 3995gr Gát metszésel megszültem a fiam Szivritmus zavarom is van a mai napig 2023.03.28 án terhességmegszakítás lesz Mire számitsak hogyan zajlik Eléggé félek tőle
Kedves Katalin! Szabadság miatt nem olvastam leveleimet. Bízom benne, hogy azóta túl van mindenen, és jó egészségbek örvend! A műtéteknek vannak helyi "sajátosságai" is, és minden esetben a végző intézmény, az operáló orvos kötelessége a részletes tájékoztatás. Előtte, és a teendőkről utána.. Üdvözlettel:
Dr. Sipos Attila
Brigitta 2023-03-22 09:18:11
Kedves Doktor Úr! 48 éves vagyok, 2022 aug elején volt mensesem, utána több hónap kimaradt, a következő dec.31-jan.06ig tartott, majd febr.01-jén jött újra, ami aztán nem is múlt el. Hol erősebb, hol gyengébb formában, de azóta jelen van. Vasárnap felerősödött, a hasam is görcsölt, hétfőn alvadt vérdarabok távoztak. Tegnap elmentem orvoshoz, mert már nagyon aggasztott, hogy mi lehet ez, ami ilyen hosszan tart és ami szerintem nem normális. Az orvosom megnyugtatott, hogy nincs semmi baj, ez már a változó kor, valószínűleg ez az utolsó menses. Spirálom volt eddig, de az erős, darabos vérzés miatt kilökődött, el kellett most távolítani. Írt fel vérzéscsillapítót és azt mondta, hogy 2 nap múlva már nem lesz vérzés. Ez megnyugtató lenne, de eddig akkor miért tartott ilyen huzamos ideig? Mindenhol azt olvasom, ha a vérzés két hétnél tovább tart, akkor orvoshoz kell menni, mert ha időben észreveszik, hogy gond van, akkor gyógyítható. Sajnos a nővérem 3 évvel ezelőtt hasonló panaszokkal fordult orvoshoz, akit egyből küretre küldött az orvosa, aminek az eredménye rosszindulatú daganat, el kellett távolítani az egész méhet. Semmilyen vizsgálat nem mutatta ki, sem az UH, sem a rákszűrés, csak a szövettan. Érthető módon ezért én szeretném tudni, hogy nálam rendben van, kértem is, hogy egy küretet végeztessen el, hogy teljesen meg tudjak nyugodni, de azt mondta, hogy ezt semmi nem indokolja. Kérdem én, nem elég indok az, hogy a nővérem és a barátnőm is megküzdött a rákkal, ezért szeretném kizárni, hogy nekem nincs ilyen problémám?? Mindig odafigyeltem magamra, rendszeresen járok szűrővizsgálatra, de ez a hosszantartó vérzés nagyon aggasztó számomra, szeretnék a végére járni és teljesen megnyugodni. Mit tehetnék még?? Köszönöm megtisztelő válaszát!
Kedves Brigitta! Az ismétlődő bő menses kivizsgálásra szorul. Igen, ilyenkor ajánlunk sok esetben szövettani mintavételt ( küretet ) . Amennyiben panaszai ismétlődnek keresse fel rendelésemet, és a lelet birtokában segítek. Jó egészséget kívánva:
Dr. Sipos Attila
Anna 2023-03-18 06:59:09
Tisztelt Doktor Úr/ 70 éves nő vagyok. Nőgyógyászati vizsgálatomon az orvos enyhe hólyagsérvet állapított meg. Időnként érzem is a hüvelyemben, főleg, ha állok és mozgok. Az lenne a kérdésem, hogy gátizomtornával van-e még eshetőség a tünetek elmulasztására, vagy más módszerre van szükség. Válaszát köszönöm.
Kedves Anna! Medencefenék gyógytornát mindenképpen ajánlok. Ehhez trénereket talál a BOC-ban. A hólyagsérv napközbeni és torna alatti megemelését pesszáriumokkal tudjuk biztosítani- ami a torna eredményességét javíthatja, az esetleges további szöveti lazulásokat megelőzheti. Ez utóbbiban ( a megfelelő pesszárium kiválasztásában ) személyesen tudok segíteni.
Dr. Sipos Attila
Rozália 2023-03-17 16:11:37
Tisztelt Doktor Úr! Kismedencei műtét során háló beépítésére került sor, a hólyagsüllyedésem megmaradt, ez majd újabb műtétet igényel, de egyenlőre elviselhető, a kérdésem az lenne hogy a korlátozás miszerint 10 kg-nál nehezebb súlyt nem szabad emelnem, meddig érvényes, mert ezt akkor elfelejtettem megkérdezni. (Nem súlyokat szeretnék emelgetni, csak az unokámat...) A műtét 2 éve volt, Ön végezte Kistarcsán. Válaszát előre is köszönöm
Kedves Rozália! A maximum 10 kg-os terhelést gyakorlatrilag élete végéig ajánljuk. Nem csak egy műtét. hanem az ön alkati adottságai, kötőszöveti gyengesége miatt.
Dr. Sipos Attila
Ilona Horváthné Szűcs 2023-03-16 07:49:28
Tisztelt Doktor Úr ! Tanácsát szeretném kérni, nagy bajban vagyok, azt sem tudom kihez hová forduljak. Régóta fennálló gyakori vizelésem volt. Elmentem Urológushoz. Kérte pisiljem ki magamat, én egyszer kipisiltem magamat és nem ültem újra vissza ,ahogy szoktam, azt hiszem kevés vizeletet kimutatott az uh. Dr. úr rögtön nekem esett, tegyem szét a lábamat, katétert rakott fel egyből, azt se mondta miért hogyan. Meglepetésemtől nagyon szóhoz sem tudtam jutni ,sokkot kaptam. Amikor a papirt adta akkor már mondta, 14-es a húgycsövem húgycső szükületem van. 3 hét katéter és cseréli majd nagyobbakra. Mondtam neki nagyon fáj. Azt mondta : Levegyen, ha akarom most leveszi. Tehát ebből gondoltam már utólag nem volt annyira sürgős ezt feltennie. Akkor hirtelen azt mondtam ne, elindultam hazafelé. Csöpögött a katétert, megijedtem, gondoltam minek nekem ez tudok vizelni. Visszamentem kértem vegyék le. Az asszistensnőnek nem tetszett. Nehezen beengedett. Leakarta venni septében a lábamat se engedte jól kitárni, kérdeztem tőle nem jön a Dr. úr mivel feltenni ketten tették. Ő egyből szólt a Dr. úrnak: A beteg Dr. Úrral akarja levetetni. Hiába mondtam jó lesz ha a nővér veszi le. Én ugye nem tudom mi a szokás. Jött a Dr. úr idegesen, szerintem már kimerült is volt. Azt mondta: Nem orvosi feladat, na tessék és kikapta nagy erővel a katétert a katéterben véres lett a vizelet. Ledobta és otthagyott, azt mondta majd menjek máshová. Rémületemben eljöttem. Azóta lenntebb érzem a vizelési ingert és kevésbé, sőt óránként félóránként vizelek. Nem tudom rendesen kiürül-e, de egyenlőre még jó volt a vizeleteredményem és a vér eredményem is a vesefunkcióm. Jobb oldalon nyomódik, kábulok a nap folyamán egyre inkább. Sok orvosnál jártam alulról felülről tükrözték okát nem látják. Igaz tükrözéskor találtak a bél alsó szakaszán kis gyulladást ami már gyógyul úgy fogalmaztak, de ödémát is odaírtak. Írtak fel Normixot. Egyébként a sok vizsgálat mindenütt negatív eredményt adott, Talán egészséges lennék ettől a bajtól eltekintve. Magán urológián azt mondták nem olyan biztos, hogy szűk a húgycsövem és egyébként is csak 3 mm -el kisebb ha kisebb. Uh mutatott ki hólyagsüllyedést, azt mondták plasztikai műtét. Még tükrözni akarnak. Félek itt műtetni ahol ez az orvos is aki ártott nekem dolgozik és tudom hosszú várólista lehet , szeretnék gyorsabb segítséget amennyiben lehet. Kétszer császároztak , sajnos kötényhasam van, nem tudom ez a műtétet mennyiben nehezíti amennyiben fel kellene vágni a hasamat. Egyáltalán melyik műtét lenne nekem jobb a szalagos Tot vagy más, A szalagos felemeli a hólyagomat. Sajnos, biztos, hogy baj van érzem, mert lejjebb van a vizelési ingerem és másképp érzem sokkal gyengébben. Attól is félek, ha nem érzem nem megyek wc-re akkor a hólyag szétszakad, ezért gyakran vizelek. Ülve nehezebben lassabban jön, álló helyzetben vagy félig álló helyzetben jön rendesen, van, hogy egyszerre fél litert vagy attól is többet vizelek. Félek mi lesz így velem. Mit tehetnék kihez hová forduljak, ahol az én bajomon tudnának segíteni? Ön tudna nekem ebben segíteni,mert akkor inkább utaznék. Nagyon köszönöm előre is.
Kedves Ilona! Önnek nem stressz inkontinenciája van, amelyek szalag műtéttel gyógyíthatóak ( TOT ). Elmondása alapján egy régóta fennálló urológia problémáról van szó. Ehhez urológus szükséges, és talán állami kórházi háttér. A BOC-ben rendel Dr. Keszthelyi Attila, kérem keresse fel őt. Jobbulást kívánok!
Dr. Sipos Attila
István 2023-03-11 09:21:00
Tisztelt doktor Úr!Egy nőt kényeztettem orálisan akivel interneten ismerkedtem meg.Az ötödik napon hányingerem.hasmenésem és a hasam fájt Ön szerint el kaphattam valamit mert én hepatitisre gondolok.Vagy szifiliszre.Meg vagyok ijedve de a tesztet Három négy hét után ajánlják.Addig ha valami bajom van a májam betegszik?Várom mielőbbi válaszát!
Kérem keresse a nemi betegségekkel foglalkozó kollégáimat!
Dr. Sipos Attila
Zsuzsa 2023-03-07 18:07:44
Tisztelt doktor úr! Azt szeretném kérdezni, hogy súlyos méhsüllyesdésem van (ha felállok kibojtosul a hüvelyemből), ez okozhat farokcsont és gátfájdalmat mert már egyre jobban fokozódik a fájdalom. Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Zsuzsa! Igen, ilyen jellegű fájdalmakat szokot okozni a süllyedés. Tudunk ezen pesszáriummal, vagy műtéttel segíteni.
Dr. Sipos Attila
Ágika 2023-03-06 18:39:04
Jó estét a lányomnak ma lett volna abortusza de nem tudott elmenni rosszulétt miatt ezek után kaphat másik időpontot 9 hetes terhes védőnő minden el van már rendezve nem tudja megtartani mert a barátja elhagyta
Kedves Ágika! A jegyzőkönyvnek, amit a védőnő állít ki van egy érvényességi ideje. A 11 hét 6 napos terhességig érvényes ...Oda nem kell ismét elmenni, de a műtétet végző intézettel új időpont egyeztetés szükséges. Javaslom, mielőbb!
Dr. Sipos Attila
Rozália 2023-03-03 21:19:39
Tisztelt Dr.Úr! Szeretném kérdezni,hogy hüvelybemenetnél található vírusos szemölcs kezelésre a vérrehulló fecskefű alkalmazható-e? Egy nőgyógyász javasolta a fertőtlenítést alkohollal meg a vérrehulló fecskefűt. A condyline ecsetelésre nem igazán javult. Megtisztelő válaszát köszönöm.
Kedves Rozális! Ha a kezelés az ecsetőre nem volt eredményes, inkább javasolnék lkézeres gyors, azonnali szemölcs eltávilítást intézetünkben. Üdvözlettel:
Dr. Sipos Attila
Dominika 2023-02-20 20:47:18
Kedves Doktor Úr! Most 21 éves vagyok és úgy születtem, hogy a kis ajkaim nagyobbak , önbizalmam nincs ezáltal, szeretnék rá megoldást és láttam, hogy önök végeznek ilyen műtétet , érdeklődnék, hogy jár e fájdalommal egy ilyen műtét és hogyan zajlik ? Előre is köszönöm válaszát
Kedves Dominika! A kisajak plasztika akáér helyi érzéstelenítésben is kivitelezhető műtét, mnelyet az orvosi centrumunkban végzünk. Forduljon hoizzánk bizalommal.
Dr. Sipos Attila
Zsuga-Biró Rita 2023-02-19 13:12:33
Kedves Doktor Úr! 3 éve szültem második lányom 36 éves vagyok. Igyekeztem regenerálni gátizmaimat tornázni és javult is a helyzetem. De még mindig nem szűntek meg a tüneteim: tüsszentés, nevetés ugrálás vizelet vesztés, olykor furcsa nyomás érzés a gátnál. Az orvosom mondta tornázzak és jó lesz vagy pár év múlva műtét. Azt sem tudom mit tehetnék mert biztos van mit tenni. Ebben kérem segítségét. Üdvözlettel
Kedves Rita! A torna első vonalbeli kezelésnek számít a streszz inkontinencia esetében- önnek ez van. Ha három év alatt nem ért el elegendő redményt, kérem keressen fel egy olyan medenvefenék trénert, aki célirányosan tud segíteni. ( Rendelőnkben jól képzett kolleginákat talál.) Ha ez már megtörtént, és nincs javulás, akkor meg kell vizsgáljam, hogy segíthet-e egy inkontinencia szalag behelyezés, azaz műtét jön szóba. Üdvözlettel!
Dr. Sipos Attila
Rebeka Majnár 2023-02-07 11:43:05
Tisztelt Doktor Úr! Három hónapja ureaplasmával küzdök. November elején kezdődött, amikor fogamzásgátló tablettáról hüvelygyűrűre váltottam, ekkor azt hittem, csak egy felfázás, Monurállal, majd Ciprinollal kezeltek eredménytelenül. Ezután urulógushoz fordultam, a vesém rendben volt, a vizelettenyésztés negatív lett. Decemberben nemibetegség szűrés során Ureaplasmára és Gardnerellára pozitiv lettem, ezekre a következőket kaptam : Doxicyclin 2x100mg, Klion kúp 2x1, majd Fluconazole 150mg 1tbl/hét. Ezzel egy időben a barátom Azitromicint kapott, illetve kerültük az együttlétet. Közben a hormonháztartásom felborult, rendszertelenül vérzek ( januárban összesen 22 nap volt, amikor véreztem) .Mivel ezek se mulasztták el a panaszaimat, januárban egy másik nőgyógyászt kerestem fel, az ultrahangon minden rendben volt, újra elvégezte a szűrést ureaplasmára, ez pozitív lett, így megint felírt egy doxiciklin kezelést (200mg 10 napon át) nekem és a barátomnak is, amit végigszedtünk, nemi életet egyáltalán nem éltünk az elmúlt 1-2 hónapban. Ez is hatástalan volt, a panaszaim egyáltalán nem enyhültek, továbbra is sűrű vizelési ingerem van és alhasi fájdalmam, diszkomfortom. Ezután elmentem egy urulógushoz, felírt nekem Azitromicint (1500mg, este 1000mg majd másnap reggel 500mg) , illetve Vesicaret. Az azitromicint egy hete vettem be és még mindig semmi változás, bár jelezte az urulógus, hogy pár hét lehet, mire elmúlnak a tüneteim. A hüvelyi vérzésem azonban elmúlt, így gynoflor hüvelytablettát alkalmaztam (ezt a klion D után kellett volna, de nem volt rá lehetőségem a vérzés miatt). Mivel egyáltalán nem is enyhültek problémáim, ezért aggódom, hogy még mindig nem múlt el az ureaplasma, nyilván el fogok menni még egy std szűrésre, de erre is várnom kell még 1 hetet, hogy az azitromicin ne befolyásolja az eredményt. Illetve szinte biztos , hogy megint pozitív lesz és már nem tudom, kihez forduljak. Tudna ajánlani egy specialistát?
Kedves Rebeka! Valóban egy specialéistára volna szüksége! Kérem, forduljon bizalommal a bőr-és nemigyógyász kollégáimhoz a BOC-ban!
Dr. Sipos Attila
Brigitta 2023-01-26 17:27:06
Tisztelt Főorvos úr! Sajnos már lassan évek óta , folyamatosan visszatérő hüvelyi folyásom van. Kezelésből kezelésbe csöppenek, minden orvosi utasítást pontosan betartok, de a folyás időről időre visszatér. Rettenetesen megkeseríti a mindennapjaimat és már a párkapcsolatomra is kihatással van. Az évenkénti rákszűrés mindig negatív. A párommal már jártunk a BOC -ban, leszűrtek minket bizonyos vírsokra, baktériumokra (Atopobium vaginae QPCR negatív lett, Neisseria gonorrhoeae PCR negatív , Ureaplasma urealyticum negatív , QPCR,Gardnerella negatív vaginalis QPCR negatív ). A HPV genotípus NA nekem, a páromnak a HPV is negatív lett. Már gombára is kezeltek minket. A panaszaim azóta sem szűnnek, nem tudom mit lehetne még tenni. Mi lehet a következő lépés? Nagyon szeretnék már megszabadulni a panszaimtól. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel Brigitta
Kedves Brigitta! Bőr-és nemigyógyász specialistát szeretnék javasolni Önöknek, akiket a BOC-ban meg fognak találni. Üdvözlettel:
Dr. Sipos Attila
Anna 2023-01-24 11:28:21
Tisztelt Doktor Úr! 47 éves nő vagyok. Tavaly szeptember óta vissza-visszatérő húgyúti panaszaim vannak, ami korábban sosem volt jellemző. A húgycsövemben van egyfajta diszkomfort érzet, ami enyhén csípő, égető, elviselhető, de folyamatos, és nem kapcsolódik a vizeletürítéshez, illetve nem erősödik, nem gyengül. Orvos által felírt antibiotikumtól nem múlt el. Kétszer történt tenyésztés, baktérium vagy gomba jelenlétét nem mutatta ki. Azt gondolom, eleget iszom, mostanában még többet is. Egy-két hét szünet előfordul, utána újra jelentkezik. Urológus-nőgyógyász megvizsgált ultrahanggal, rendben talált. Vécére nem kell többször járnom, csak a folyadékfogyasztással arányosan. A hólyagom nem fáj. Merre induljak tovább?
Kedves Anna! STD szűrést javaslok Önnek. Olyan kórokozókat is ki lehet ezzel mutatni, amely okozhat ilyen tüneteket, de a hagyomásnyos tenyésztésben ezt nem vizsgálják, nem vizsgálható.
Dr. Sipos Attila
Nikolett 2023-01-24 08:20:33
A második várandósságom alatt másfél éve lettek nemi szervi szemölcseim. Volkmann-kanállal eltávolították, de csak több lett. A szülés után többször leecseteltük őket Condilyne oldattal, de egyre több jön vissza. Most sajnos a nyelvem tövénél is észrevettem többet. Ajánlott ilyen esetben a védőoltás felvétele? Segíthet leküzdeni a fertőzést? Köszönettel
Kedves Nikolett! A védőoltás ilyen esetben is növelheti az immunválaszt, érdemes beadatni. A kiterjedt szemolcsök esetén a lézeres eltávolítást tudom ajánlani, amely a klinikánkon elérhető.
Dr. Sipos Attila
Tzsófia 2023-01-24 07:16:36
Tisztelt Doktor Úr! Voltam citológiai vizsgálaton ami negatív, azonban a HPV pozitív, nem azonosított típussal. Ilyen esetben mi a teendő vagy lehet bármit is tenni ez ellen? Előre is köszönöm!
Kedves Zsófia! A HPV típusát jó lenne ismerni. Vannak ugyanis "onkogén" azaz veszélyesebb törzsek. Ehhez tipizálás szükséges, amiben segítségére lehetünk. Ezektől függetlenül is van értelme a HPV védőoltásnak, amit receptre fel tudunk írni Önnek. Várjuk szeretettel a rendelésünkön.
Dr. Sipos Attila
Andi 2023-01-23 09:00:46
Kedves Doktor úr! A férjemnek pénteken volt meg a spermavizsgálata, ami alapján látom énis, hogy nem lettek jók az értékei, mennyiségre és minőségre sem megfelelő. Van élő spermium, de a háromnegyede nem mozgó. Érdeklődnék, hogy mivel tudnánk természetes vagy gyógyszeres úton ezen javítani, hogy mihamarabb sikerüljön a babánk? Nálam nincs probléma a vizsgálataim alapján. Várom válaszát, köszönöm szépen.
Kedves Andi! Ilyen irányú tájékoztatást, kezelési javaslatot andrológustól kaphat. Az urológián belül a férfi meddőségre szakosodott szakembertől. Sok sikert kívánok Önöknek!
Dr. Sipos Attila
Beata 2023-01-18 12:39:33
Tisztelt Doktor Úr! 2 hete voltam korai ultrahangon ahol látták a petezsákot illetve a szikholyagot . Ez két hete volt akkor az uh.alatt 3-4 hetet írtak menstruacioval számolva a mai nap töltöttem a 6. Hetet. A tegnapi nap folyamán voltam újabb uh-n ahol azt mondták hogy nőtt a petefészek , viszont nem lát szikholyagot sem embriót . Lehetséges hogy felszivodott?
Kedves Beáta! Sajnos lehetséges... A kisterhességek egy nagy százaléka elhal, vagy spontán kiürül. Érdemes tervezetten egy "kisműtétet" csinálni a méh kiürítése érdekében- mielőtt bő vérzés, vagy fertőződés nem lép fel.
Dr. Sipos Attila
Ancsa 2023-01-15 21:38:03
Tisztelt Doktor Úr! Mindkét petefészkemben több mint egy éve van ciszta. Az elmúlt hónapokban sötét színű és darabos a menstruációm. Ebben a hónapban sajnos volt hó közben is vérzésem. A cisztám mérete nem nőtt az elmúlt egy évben. 6 havonta ellenőrizték. Fogamzásgátló tablettát szedek. Mit javasol? Meddig maradhatnak ott? Köszönöm a válaszát.
Kedves Ancsa! Az ilyen tartósan meglévő cysta esetén javasolt annak műtéti megoldása. A fogamzásgátló mellett is jelentkező vérzészavar mindenképpen mielőbbi vizsgálatot tesz szükségessé!
Dr. Sipos Attila
Katalin 2023-01-15 21:33:09
Tisztelt Doktor Úr! A férjemnek intim területen lett szemölcse. A testén más helyen is van. A kivizsgálás folyamatban van. Szeretném megkérdezni, hogy rám nézve ez jelent-e veszélyt? 2 éve volt a rákszűréssel együtt HPV szűrésen. Hogyan védekezünk? Nekem is szükséges STD vizsgálatra menni? Köszönöm a válaszát! Kata
Kedves Katalin! Mindenképpen történjen STD vizsgálat Önnél (is) ! A kontaktus egyben terjedés lehetőségét jelenti. Lehet, hogy rejtett helyen már látható szemölcs az ön nemi területén. Mindenképpen használjanak óvszert. További részleteket a leletek ismeretében tudok mondani.
Dr. Sipos Attila
Lilla 2023-01-15 09:57:05
Tisztelt Doktor Úr! Régóta küzdök nagyon erős menstruációs fájdalommal. Általában a menstruáció első napján szinte csak feküdni tudok, gyógyszert veszek be és meleg palack nyújt megoldást. Az egyik ismerősöm ajánlotta a Myo inozitol tartalmú készítményt, hogy próbáljam meg. Utána olvastam és elég sok mindenre jó. Elkezdtem szedni egy pár hete és most jött meg azóta a menstruációm (napra pontosan, ahogy az előtte lévő hónapban is) , amióta szedem. Semmilyen menstruációs fájdalmat nem éreztem, nem hittem a szememnek. Több pozitív hatását is észlelem. Tudna esetleg írni erről a hatóanyagról, illetve, hogy meddig lehet szedni? Én jelenleg 2000mg-ot szedek belőle. Nagyon szépen köszönöm a válaszát!
Kedves Lilla! Nincs tapasztalatom az ilyen készítményekkel kapcsolatban. Az ajánlás első sorban a ciklus (esetleges) rendezéséről szól, amit a szénhidrát háztartás rendezésén keresztül fejt ki. Endokrinológus bizonyára többet tud Önnek mondani. Üdvözlettel:
Dr. Sipos Attila
Ica 2023-01-12 11:36:40
2 hónapja laborvizsgálaton a vizeletemben, fehérjét, vért találtak ++ , kaptam rá Ciprinol 500 , ami után erős tüneteim lettek , mint csípő vizelet, néha fájó húgycső, nem vizeléskor nem kellett sűrűn vizelni, de az égés az altestemen, szinte elviselhetetlen lett. Voltam urológusnál , ahol a rendelőben vizsgált vizeletem, tiszta volt ezért nőgyógyászhoz küldött , vizeletcsepegés már 2 évtizede van, de nem rosszabbodott. A petefészkem, méhem 1988 ban eltávolították petefészek ciszta miatt! 74 évesen el vagyok keseredve! Várom tanácsát , előre is köszönöm!
Kedves Asszonyom! A gyógyszer bizonyára megfelelő volt és az urológus ezért látta már tisztának a vizeletet. Ugyanakkor azantibiotikum a hüvelyflórát is tönkre teszi, hüvelygyulladás tüneteit érezte. Vizeletcsepegése miatt is jöjjön el egy vizsgálatra közepesen teklt hólyaggal, és talán tudok segíteni..
Dr. Sipos Attila
Szàntó Gusztàvné 2023-01-11 07:40:38
Tisztelt Doktor ÚR! Különleges problémàval fordulok Doktor Úrhoz,ha segìtségemre tetszene lenni.Olyan végbél promlémàm van ,hogy a végbél bal oldalàba bemélyedést észlelek es abban a széklet összegyűlik és amikor erőlködnöm kell,hogy a széklet kijöjjön akkor nagyon nagy fàjdalmam van és nagyon nagy nyomàst érzek a hüvely irànyàba!Rà pàr óra múlva,màr nagyon csìp a vizeletem,pisilek vizeletes pohàrba,amely olyan sűrű ,hogy àtlàtni nem lehet!Ekkor vizelet tenyésztés,4 keresztes gennyes es Ekoli ferőzés,fehérje!Ezutàn antibiotikumos kezelés,ami màr 18 éve tart!Most jutottam el odaig,hogy egy orvos megàllapitotta,hogy végbél sérvem van es a vizeletemet sem tudom tartani!E miatt màr méh eltàvolitàs is történt,de a problémàt nem oldotta meg!Bizonyos vizsgàlatok Nyiregyhàzàn történtek!Kàr,hogy Dokror Úrra most talàltam még csak rá,aki ilyen problémàval tetszik foglalkozni!Ha ugy tetszik làtni ,hogy szükség lenne egy vizsgàlatra,akkor jelezze felém!Nagyon szépen köszönöm előre is a vàlaszàt!Màtészalkàn lakom! Tisztelettel:Szántó Gusztávné
Tisztelt Asszonyom! A vizelet gyulladása nem biztos, hogy a végbélsérvével összefügg. A vizelettartási problémák ha stressz jellegűek, azok műtéttel gyógyíthatóak. Vizelet üledék és tenyésztés ismételt pozitivitása vizelet visszamaradás miatt is lehet. Ha ilyen anatómiai eltérés igazolódik vizsgálattal és korrekció szukséges, abban tudok segtíteni.
Dr. Sipos Attila
Elvira 2023-01-10 18:50:11
Kedves Doktor Úr! A problémám a következő:35éves vagyok,3 császármetszésen túl,az utolsó 2 éve volt. Utolsó terhességem óta eléggé elhúzódó a menstruációm,12 nap a vérzés. Kb 5-7 nap alatt lezajlik a java normál ütemben majd egy-két nap szünettel barnás váladék ürül a 12. napon is. Ez már nagyon kevés,de ez van.Mindhárom gyerekemet 1 éves koráig szoptattam. 4 hónapja kaptam egy adag Norcolutot+a ciklus 3. hetében Lady ciklus teát kellett innom. Uh nem mutat semmi elváltozást,hormonális vérvizsgàlatban egyedül egy alacsony prolaktin szint jött ki,más semmi. Jelenleg a nőgyógyászom lady vital teát javasol,illetve ha nem javul,akkor kaparást,amit ambulánsan elvégznek. Hormonális fogamzásgátlót nem szedek.Ön mit gondol? Másik kérdésem más téma:Ön szerint,hány császármetszés ajánlott,fér bele egy nőnél?
Kedves Elvira! Minél több császármetszés zajlik, annál nagyobb a műtéti szövődmény veszélye, illetve az azt követő terhesség kihordásával kapcsolatos komplikációk. Ennek ellenére nma már 4-5 császármetszés is lehetséges. A tünetei hátterében a korábbi császármetszés hegében kialakult sérv is lehet magyarázat! Feltétlenül történjen ez irányban célzott ultranagvizsgálat!
Dr. Sipos Attila
Marika 2023-01-09 10:35:12
Üdvözlöm doktor úr tüsszentéskor és köhögéskor nem tudom tartani a vizeletet hova kell ilyenkor fordulni. Vagy mut kell tenni.
Kedves Marika! Ez a stressz inkontinencia jele. Súlyosságától függően elég lehet gyógytorna, de szükséges lehet anti-inkontinencia műtét is. Rendelőnkben talál szakembert mindezekre. Várjuk állapotfelmérésre. Üdvözlettel:
Dr. Sipos Attila
Szilvia 2023-01-08 20:51:54
Üdvözlöm! Van egy 14 mm-es csoki ciszta a bal petefészken. 9 és 11mm-es miomam és több kis göb. Ön szerint van ezzel tennivaló? Menstruáció 4rol 7napos lett és 2nap nagyon sok és darabos.
Kedves Szilvia! A leírása alapján igen kicsiny "eltérések" kerültek diagnisztizálásra. A csoki cystával nincs tennivaló, az még a cysta méretét sem éri el- ellnőrzést javaslok. A kis myómák azonban magyarázhatják a vérzés megváltozását, erre gyógyszeres kezelés megoldás lehet. A részleteket azonban csak konzultáció során tudjuk megbeszélni. Üdvözlettel:
Dr. Sipos Attila
anna 2022-12-16 16:20:11
Tisztelt Főorvos Úr! 70 éves vagyok, néha vissza nem tartható sürgős vizelés jön rám. Nagyon kellenetlen, ugyan vízhajtót szedek, de attól függetlenül is. Tanácsot szeretnék kérni. Köszönöm
Kedves Anna! Ki kell mindenképpen zárni a gyulladást. Vizeletvizsgálat, majd a hüvely bakatériumflórájának a vizsgálata elengedehetetlen. Ha nem találunk egyéb okot, a hólyag nyugtatását elősegítő gyógyszeres kezelés jön szóba a sürgető vizelkési ingerek miatt- persze jó lenne, ha a vízhajtókata háziorvosa le tudná cserélni más hatóanyagú vérnyomáscsökkentőre...
Dr. Sipos Attila
Szántai Istvánné 2022-12-13 12:58:00
Kb. 4 éve vissza-vissza térő holyagi gndom van. Több baktérium tenyészik ki. E coli is volt már benne. Méhem, petefészkeim sajnos kivételre kerültek kb. 25 éve. Hólyaggyuladásra gyanakszanak, több mint 10-12 fajta antibiotikumon vagyok már túl. Teák sem használtak. Sűrün, óránként megyek WC-re. Volt már hólyagfeltöltésem is 3 alkalommal. Ikreket szültem 1979-ben. Nagyon el vagyok keseredve. Kérem tanácsát ha lehet. Köszönettel ! További szép napot !
Kedves Szántai Istvánné! Sok esetben a méheltávolítás után kialakul egy kismedencei süllyedés (prolapsus ). E miatt a hólyag nem ürül ki teljesen, és a maradék vizelet gyullad be. Ezt az ismétlődő hólyaghurutot ki kell kezelni, de, ha ennyire sokszor fordul elő, utána kell járni, mit lehet tenni az anatómiai helyzet normalizálásáért. Néha segít egy hüvelybe helyezett pesszárium, néha műtétre vanb szükség. Forduljon hozzánk bizalommal!
Dr. Sipos Attila
Zizi 2022-12-12 16:53:33
Tisztelt Doktor Úr! 10 hete szültem,azóta a vizelettartással gondjaim vannak.Váratlanul,nagy mennyiségben,főleg hirtelen mozdulatoknál történik ez meg.Mi lehet ennek az oka,és mit lehet tenni?Köszönöm a válaszát!
Kedves Zizi! Ilyen rövid idővel a szülés után még bizonyára nem tudott regenerálódni az alteste teljes mértékben. Kérem, ne keseredjen el, mert medencefenék gyógytornával sokat segíthet magán. Ehhez nagyon jó szakembereink vannak a BOC-ban. A jelenlkeg kialakult stressz inkontinenciája ha erre a konzervatív keztelésre nem oldódna meg teljesen, kérem keressen meg 3 hónap torna után. Üdvözlettel!
Dr. Sipos Attila
Mila 2022-12-12 16:39:45
Kedves Doktornő! Ma reggel voltam pete sejt leszíváson, és mostanra annyira megfájdult a hasam,hogy meg vagyok ijedve.Ha sétálok,kicsit jobb,de se ülni, se feküdni nem tudok.Nekem senki nem mondta,hogy ez lesz,és azt se,hogy mit kell ilyenkor csinálni? Ez egyáltalán normális???Vagy valamit megsértettek,azért fáj?Vehetek be fájdalomcsillapítót? Kérem,segítsen Doktornő!!!
Kedves Mila! Nyugodtan vehet be fájdalomcsillapítót. Panaszaival mielőbb keresse fel kezelőorvosát.
Dr. Fekécs Györgyi szülész-nőgyógyász szakorvos
Emilia 2022-12-12 16:28:58
Kedves Főorvos Úr! Második fokozatú méhsüllyedést állapított nálam a nőgyógyászom, sajnos, ugrálás nevetés közben a pisi is beszalad,és a derekam is fáj,majd leszakad. Így elég nehéz a kisfiammal játszótérre meg biciklizni járni, nagyon meg esik jól emelgetni, szerencsére elég jó húsban van. Csak tornát javasolt a doktornő,de az interneten annyiféle van fent,nem tudom,melyiket kövessem. Egyáltalán jó az,ha onnét nézek ki valamit?Nem kellene inkább valamilyen szakemberhez fordulni,aki rendesen megtanítja? És más megoldás nem létezik?Tényleg elég,ha tornászom?
Kedves Emília! A húzó fájdalom a süllyedése miatt lehet. Az Ön esetében a torna medencefenék tornát kellene. hogy jelentsen, amelyet szakképzett trainerek bbetanítanak bio-feedback alkalmazással. Szívesen állunk rendelkezésére egy alapos állapotfelmérés, és részletes ( konzervatív esetleg műtéti ) terápiás javaslat lesz a "jutalma' Üdvözlettel:
Dr. Sipos Attila
Márta 2022-12-09 09:51:46
Kedves Doktornő! A párommal szeretnénk majd babát pár év múlva (én 28, párom 30 éves), ezért eszünkbe jutott, hogy elmennénk egy termékenységi kivizsgálásra. Igyekeztem utána járni a témának, a legtöbb helyen azt olvastam, hogy 1 év sikertelen próbálkozás után érdemes az összetettebb, több vizsgálatból álló csomagot elvégeztetni. Jelenleg fogamzásgátló tablettát szedek kicsit több, mint 2 éve, úgy tudom, hogy a hormonvizsgálatokat ez mindenképpen befolyásolja. Az lenne a kérdésem, hogy tabletta szedése alatt létezik-e olyan vizsgálat, ami a termékenységemet kimutatja, vagy ez csak a tabletta elhagyása után lehetséges, illetve egyáltalán van értelme az 1 év sikertelen próbálkozás előtt termékenységi vizsgálatot csinálni csak a kíváncsiságom miatt? Olvastam, hogy az FSH szint is befolyásoló tényező, ennek az eredményét is befolyásolja a fogamzásgátló, vagy ez megvizsgálható? Előre is köszönöm a válaszát!
Kedves Márta! Azt tanácsolnám Önnek amikor aktuális lesz gyermekvállalási szándékuk kérjenek időpontot családtervezési konzultációra, ahol a kezelőorvossal részletesen átbeszélik hogyan kell abbahagynia a fogamzásgátló tabletta szedését, milyen szűrővizsgálatokat szükséges elvégeztetniük gyermekvállalás előtt stb. Amennyiben 35 éves kor alatt rendszeres, fogamzásgátlástól mentes gyermeket óhajtó szexuális élet ellenére egy év alatt várandósság nem jön létre, úgy érdemes szakorvoshoz fordulni meddőségi kivizsgálás céljából.
Dr. Fekécs Györgyi szülész-nőgyógyász szakorvos
Izabella 2022-12-09 09:22:28
Kedves Doktor úr! 39 éves egy gyermekes anyuka vagyok. A legutóbbi éves szűrés alkalmával a nőgyógyászom említette, hogy gátizom tornát, illetve pesszárium kocka és/vagy intim tréner használatát javasolja, mivel enyhén megvan ereszkedve a méhem, és ezzel megelőzhetem a későbbi inkontinencia kialakulását. De egyéb útmutatás nem adott sajnos. Utána néztem a pesszárium kockának is, és láttam, hogy lehet interneten rendelni, de fogalmam sincsen melyik méret lehet jó és, hogy hogyan kell használni. Kérem segítsen, merre induljak el? Köszönettel.
Kedves Izabella! Kocka pesszáriumot tudok Önnek mutatni, melyet ki tud próbálni a rendelésen. MIndig a lehető legkisebb méretűt választjuk ki, amellyel a páciens már elégedett, azaz a szükséges alátámasztást biztosítja, de kellemetlen feszítő érzést nem okoz. Sok páciensem használja elégedetten. Könnyű mint egy tampon felhelyezés.
Dr. Sipos Attila szülész-nőgyógyász főorvos, urogynekológus szakorvos
Erika 2022-12-08 08:05:05
Az lenne a kérdésem, hogy belső hólyagsérvem van és rajta van fekély hogy lehet ezt kezelni és meg lehet e igy müteni hálósan?
Kedves Erika! Egy fekélyt először meg kell gyógyítani (esetleg kimetszés, varrás révén) és utána lehet hálót behelyezni, tiszta környezetbe. Fontos lenne tudni, hogy hogyan alakulhatott ki az a fekély, esetleg egy korábbi sikertelen műtét lehet-e a háttérben?
Dr. Sipos Attila szülész-nőgyógyász főorvos, urogynekológus szakorvos