Blog: Tudtad? Az orrodnál fogva vezet a szerelem!

Volt már olyan, hogy elment melletted egy férfi vagy nő és szinte önkéntelenül fordultál utána az illatát megérezve? Lehet, hogy ő volt az igazi számodra!
 
Az illatok emlékeket idéznek, befolyásolják a hangulatunkat és egyes esetekben veszélyre is figyelmeztetnek, gondoljunk csak a vegyszerek vagy a romlott ételek szagára. De vajon miért nem figyelünk az orrunkra a párválasztáskor?
 
Aki gyakran utazik tömegközlekedéssel tudja, mit jelent, ha a testszagokról beszélünk, főleg nyáron, mikor napközben nincs mindenkinek lehetősége tisztálkodni, csak illatszereket használni. Bár manapság mindenki próbálja elfedni a saját illatát, a különböző parfümök, szappanok, krémek és testápolók nem végeznek rendes munkát. Szerencsére! A bőrünk sajátságos kipárolgása, ami épp olyan egyedi, mint az ujjlenyomatunk, megváltoztatja az illatanyagokat, így igazából sosem tudunk elbújni. Ez bizonyos szempontból rossz, hiszen egyes betegségek olyan kellemetlenné tehetik testillatunkat, amit nagyon nehéz elviselnie a betegnek és a környezetének is, másrészt viszont jó is, mivel – ha odafigyelünk az orrunk jelzéseire – segít a párkapcsolatokban is! Ha valakinek tetszik az illata, akkor meg van az a legendás kémia is, ellenben, ha az érzett testillat kellemetlen, hosszú távon a kapcsolatnak sem lesz jövője, mert tudat alatt mindig lesz, ami zavar minket a másikban.


Mitől van illatunk?

Minden embernek más illata van. Befolyásolja a táplálkozás, a folyadékfogyasztás, a fizikai aktivitás és a hormonháztartás működése, egyes gyógyszerek szedése, de még az időjárás is, hiszen melegben erősebb a kipárolgásunk, mint télvíz idején. Egyes fűszerek, például a kurkuma, curry és a fokhagyma is erős testillatot okoz, ezért ezek fogyasztását érdemes bizonyos határokon belül tartani. A verejték és a bőr faggyúrétege semleges illatú, kivéve akkor, ha hiányos a személyi higiénia – igen, akkor, ha valaki nem szeret fürdeni -, mivel akkor az ezekben található vegyületek és a bőrön megtelepedő baktériumok elegye elkezd bomlani és ez bizony kellemetlen szaghatással jár. A bőr egyedi savköpenye befolyásolja a különböző illatszerek illatát is, ezért van az, hogy ugyanaz a parfüm más és más illatú az egyes embereken. Emiatt tilos úgy parfümöt venni vagy ajándékozni, hogy azt korábban még nem próbálta ki az, akinek szánjuk!
 

A nők illatosabbak

Tetszik vagy sem, az ember az állatvilágból emelkedett ki, ahol a másik szagmintájának megismerése a lehető  legtermészetesebb dolog, gondoljunk csak a kutyákra, mikor ismerkednek. Bár az evolúció miatt az erős illat és annak felismerésének képessége már jelentősen visszaszorult, az emberi test ugyanúgy tartalmaz illatmirigyeket, mint régen. Ezek a mirigyek a hónaljakban (igen, ezért szagos az a rész főleg nyáron), az intim részeken és a fülben találhatók meg nagy számban, de akadnak a köldök táján, az arcon és a hajas fejbőrben is, ez utóbbit főleg azok tudhatják, akiknek kisállatuk van, hiszen a kutyák és cicák – de még a nyulak is - ott szokták elmélyülten szimatolgatni az embereket. A nemek tekintetében kijelenthetjük, hogy a nők több illatmiriggyel rendelkeznek, ami nem csoda, hiszen minden parfüm ellenére a saját illatukkal bűvölik el a férfiakat. A nők testillata fokozódik a havi ciklus, a terhesség és a szoptatás idején is, ez utóbbival biztosítva a kisbaba kötődését az anyához. A gyermekek szinte teljesen illatmentesek – leszámítva a legendás „baba illatot” – egészen 7 éves korukig, amikor az illatmirigyek elnyerik végleges állapotukat. Nagyjából 10 éves kortól – az első nagyobb hormonális változástól – alakul ki a gyermekek testillata.

Ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 03. 12. 15:41 (Utolsó frissítés: 2019. 02. 22. 11:27)