Orális HPV fertőzés

Az orális HPV fertőzés, a fej-nyaki laphámrákok 26%-ában molekuláris biológiai módszerekkel kimutatható, de a legszorosabb HPV-vel való összefüggés a szájgarati laphámrák esetében tapasztalható. A szájgarati laphámrákok esetében a legerősebb összefüggés a HPV fertőzéssel elsősorban a mandula – rák, másodsorban a nyelvgyöki rákok esetében észlelhető. Járványtani adatok is megerősítik, hogy HPV 16-os típusa kóroki szerepet játszhat a szájgarati laphámrák bizonyos típusainak kialakulásában.

Erős összefüggést figyeltek meg az orális szexpartnerek száma és a szájgarati rák rizikója között: 1-5 orális partner esetében a rizikó 2-szeres, 5 partner felett 2,5-szeres az ilyen szexuális érintkezést nem folytatókhoz képest. A szexuális magatartást tehát legújabban a fej-nyaki rákok rizikófaktoraként elfogadják, de csak a HPV pozitív kórforma esetében.

A mandula és nyelvgyöki rákok gyakorisága az Egyesült Államokban az elmúlt 4 évtizedben csaknem a duplájára növekedett, ez a probléma közegészségügyi kihatásaira is felhívja a figyelmet.

Európában sem kedvezőbb a helyzet, Svédországban például ugyanezen idő alatt a HPV pozitív mandula rákok gyakorisága megháromszorozódott.

Az orális szex serdülők közt tapasztalható népszerűsége jelentős mértékben hozzájárulhat ezen kedvezőtlen tendencia kialakulásához. Egy amerikai vizsgálat adatai szerint, melyet 15 éves középiskolások kérdőíves kikérdezésével végeztek, megállapították, hogy a tinédzserek az orális szexet minden szempontból elfogadhatóbbnak és kockázatmentesebbnek ítélték meg, mint a hagyományos hüvelyi közösülést.

Egy másik szintén USAbeli tanulmány vizsgálta a szexuális magatartás változását 1994-2004 között, és azt találták, hogy a passzív (fogadó jellegű) orális szex gyakorisága 16%-ról 37%-ra nőtt ezen idő alatt.

A Medián Közvélemény és Piackutató Intézet 2007. 07. 02. „Szex-teszt"-je szerint 1996-2007 között 66%ról 73%-ra növekedett az orális szex (aktiv és passziv) gyakorisága hazánkban. (Ugyanezen időszakban a félrelépések gyakorisága 7%ról 19%ra emelkedett.)

2008 novemberében az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet egy 30 oldalas monográfiában foglalta össze azokat a tudományos eredményeket, melyek a fej-nyaki laphámrákok és a humán papillomavirus fertőzés közti összefüggést érintik. Megállapították, hogy a HPV okozta szájgarati rákok jól definiálható alcsoportot képeznek, melyek gyakrabban jelentkeznek fiatalabb és férfi betegekben. Szövettanilag kevésbé differenciáltak, mégis jobb prognózisúak, mert a terápiára jobban reagálnak. A fej-nyaki rákok többségét továbbra is az alkohol és a dohányzás okozza, és ezen faktorok és a HPV között (egyelőre) úgy tűnik, nincs összefüggés.

Várja önt:
Dr. Palikó Barna
Dr. Palikó Barna
Dr. Tóth Béla
Dr. Tóth Béla
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Szalóki Tibor
Dr. Szalóki Tibor
Dr. Tisza Tímea
Dr. Tisza Tímea
Dr. Doleviczényi Zoltán
Dr. Doleviczényi Zoltán
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Várkonyi Viktória