Orális fertőzés

Az orális szex ugyan veszélytelenebbnek tűnik a hagyományos nemi érintkezéshez képest, és teherbe sem lehet tőle esni, azonban számos veszélyt hordoz magában az orálisan is terjedő fertőzéseket tekintve. Orális szex során különböző kórokozók kerülhetnek mind a hímvesszőről vagy a hüvelyből a szájba, és fordítva is, melyet csak védekezéssel kerülhetünk el. A tévhitekkel ellentétben ugyanis orális szex során is szükséges az óvszerhasználat!


Milyen orális fertőzéseket kaphatunk el?

Orális együttlét során akkor is megfertőződhetünk, ha a partnerünkön nem jelentkeznek tünetek, mivel bizonyos kórokozók akár tünetmentes állapotban is fertőzhetnek, ilyen pl.: a chlamydia, a gonorrhoea, a herpesz és HPV is.
Azonban míg a chlamydia és a gonorrhoea megfelelő kezeléssel gyógyítható, addig a herpesz fertőzés nem. Sajnos olyan gyógyszer nincsen, mely megszüntetné a herpesz fertőzést. Azonban létezik olyan gyógyszer, amelyet ha gyorsan elkezdi szedni az illető, amikor a tünet kialakulna, akkor vissza tudja szorítani a vírus szaporodását, tehát vírusszaporodás gátló, nem vírusölő, sajnos. Ez elejét veszi a súlyosabb tüneteknek. Akinek kimondottan tünetei vannak, annak azt tanácsoljuk, hogy olyankor is használjon óvszert, amikor éppen nincsenek tünetei, hiszen tünetmentes vírus ürítés révén akkor is fertőzhet.

Mint már tudjuk a méhnyakrák kialakulásáért a HPV (humán papilloma vírus) a felelős. Ellenben sokan azzal még nincsenek tisztában, hogy a szájgarati rákok egy részét is a HPV okozza. Sőt összefüggést figyeltek meg az orális szexpartnerek száma és a szájgarati rákok rizikója között!
A rákos megbetegedéseken kívül a HPV bizonyos típusai felelnek a nemi szerven kialakuló szemölcsökért is.

A fent említett fertőzéseken kívül a szifilisz is ugyanúgy átadható orális érintkezéssel, szerencsére viszont antibiotikummal a szifilisz is kezelhető.

Orálisan fertőződhetünk továbbá hepatitis B vírussal is.


Hogyan védekezhetünk az orális fertőzésekkel szemben?

Az orális fertőzések elleni védekezésnek három fontos pillére van.

Az első, hogy orális szexhez is használjunk óvszert, főként, ha alkalmi kapcsolatról van szó!
Magyarországon ugyan nem elterjedt, azonban a női partner örömére végzett orális szexhez használhatunk ún. dental dam-et, mely védelmet nyújt a nem kívánt fertőzésekkel szemben. A dental dam egy szilikonból vagy latexből készült lap, azonban otthon egy óvszer négyzet alakúra vágásával is készíthetünk a dental dam-re hajazó lapot, melyet ugyanúgy biztonsággal használhatunk.

A védekezés másik fontos eleme a védőoltások, ugyanis hepatitis B és HPV ellen is léteznek védőoltások, melyek beadatásával megelőzhetőek ezek a fertőzések!

A fentieken kívül a szűrővizsgálatokon való részvétel, mint prevenció, képezi a védekezés harmadik fontos pillérét. Új párkapcsolatban bármilyen szexuális aktus előtt, legyen az akár vaginális, anális, vagy orális, partnerünkkel vegyünk részt szűrővizsgálatokon, melyek során kiderül, ha bármelyik fél nemi úton terjedő betegséggel fertőzött. A negatív leletek birtokában, vagy az esetleges fertőzöttség kezelése után így már aggodalom nélkül kerülhet sor akár orális szexre is.

Ha már többször keveredett felelőtlen alkalmi orális nemi kapcsolatba, vagy csak meg szeretne bizonyosodni arról, hogy nincs semmilyen fertőzése, egyeztessen időpontot STD Centrumunkba!
 

Kérdések és válaszok
 

 

 


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 14:23 (Utolsó frissítés: 2019. 03. 04. 11:56)

Várja önt:
Dr. Tóth Béla
Dr. Tóth Béla
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka
Dr. Tisza Tímea
Dr. Tisza Tímea
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Ottó Iringó Ágnes
Dr. Ottó Iringó Ágnes
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Együd Katalin
Dr. Együd Katalin