Orális fertőzés

Herpesz fertőzés orális szex révén

21 éves fiú vagyok. Olyan kérdésem lenne, hogy ha nincsenek tüneteim, attól még lehet-e genitális herpeszem? Hozzávetőlegesen másfél-két éve voltak felelőtlen kapcsolataim, a hüvelyi közösüléshez mindig használtam óvszert, de az orálishoz egyszer sem. Nagyon zavart a dolog, ezért elmentem HIV, szifilisz, hepatitisz-B, chlamydia, gonorrhea szűrésre. Mind negatív lett, de a herpesztől tartok, mert mint mondtam tüneteim nincsenek, de kíváncsi lennék rá, hogy megfertőződtem-e, és ha esetleg megfertőződtem volna, van-e rá gyógyszer, ami lehetővé teszi, hogy a partneremet ne fertőzzem meg, még akkor se, ha tünetmentes vagyok.

Vegyük sorra a kérdéseit, mert jó pár érdekes dolgot felvet. „Ha nincsenek tüneteim, attól még lehet genitális herpeszem?” Genitális herpesz, mint betegség nem lehet, de Ön lehet egy tünetmentes herpesz vírushordozó, mely vírus lehet az 1-es, tehát a szájherpesz vírusa, vagy a 2-es vírus.
Mivel az orális szexnél nem védekezett, lehet, hogy hordozza az 1-es vírust. A herpesz vírus, amikor bekerül a szervezetbe, akkor vagy előidéz primer tüneteket, vagy nem, de mindenesetre utána behúzódik a gerincvelőnek az érző idegdúcaiba, és ott tünetmentesen éldegél.

 

Az illető ebben az esetben, ha soha nincsenek tünetei, tünetmentes hordozónak minősül. Viszont vírust üríthet időről-időre, és innen jön mindjárt a következő kérdésére a válasz: bizony ekkor az illető fertőzhet, és megfertőzheti a partnerét akkor is, ha ő maga tünetmentes. Az, hogy Ön hordozza-e ezt a vírust, illetve vírusokat, hiszen két vírusról van szó, a humán herpesz 1-es és 2-es típusáról, azt egy vérvizsgálattal meg lehet állapítani. Vért vesznek Öntől, ellenanyagot néznek a vírusok ellen, ha negatív az eredmény, akkor az egyértelműen kizárja, ha pozitív, akkor az megerősíti a hordozás tényét. A teljes körű STD szűrésbe jó lett volna ezt is bele venni.

A harmadik dolog, bár Ön ugyan utólag levonta a konzekvenciát, de jobb későn, mint soha: hogy bizony nem elegendő csak a hüvelyi közösülésnél használni óvszert, mert az orális szex révén is számtalan szexuális úton terjedő fertőzés adható át, tehát az mindenképpen használandó az orális érintkezésnél is. Sajnos olyan gyógyszer nincsen, mely megszüntetné a herpesz fertőzést. Ez volt a negyedik kérdés. Azonban létezik olyan gyógyszer, amelyet ha gyorsan elkezdi szedni az illető amikor a tünet kialakulna, akkor vissza tudja szorítani a vírus szaporodását, tehát vírusszaporodás gátló, nem vírusölő, sajnos. Ez elejét veszi a súlyosabb tüneteknek.

Akinek kimondottan tünetei vannak, annak azt tanácsoljuk, hogy olyankor is használjon óvszert, amikor éppen nincsenek tünetei, hiszen tünetmentes vírus ürítés révén akkor is fertőzhet. Gond akkor van, ha olyan helyen jelentkezik a herpesz a fertőzött illetőnél (tehát ez most nem Önre vonatkozik), ahol azt nem fedi le az óvszer. Ilyenkor bajban vagyunk, hiszen teljes szexuális absztinenciát nem lehet elrendelni. Sajnos herpesz ügyben nincs minden szituációra 100%-os megoldás.

Az Ön konkrét esetében azt javasolom, hogy menjen el egy herpesz ellenanyag vizsgálatra, és azzal sokkal többet fog megtudni a saját problémájáról.

Ha Önnek is hasonló problémája van, egyeztessen időpontot nemi gyógyász szakorvosainkhoz!

Várja önt:
Dr. Tóth Béla
Dr. Tóth Béla
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Ottó Iringó Ágnes
Dr. Ottó Iringó Ágnes
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka
Dr. Tisza Tímea
Dr. Tisza Tímea
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Együd Katalin
Dr. Együd Katalin