Blog: Nyoma se maradjon az aknénak!

Nemcsak az aktív aknék, hanem azok nyoma is tönkreteheti egy kamasz vagy fiatal felnőtt önértékelését. A helyreállító kezelések egy része ugyan nem fájdalommentes, de, ha a bőr rendbe jön, a lélek is meggyógyul.

Egy egyszerű pattanás pirosas-barnás nyomot hagy maga után, ami egy-két hét alatt teljesen eltűnik. Az elfertőződött, rosszul kezelt, nyomkodott vagy begyulladt aknék és ciszták azonban vastagabb, kiemelkedő vagy éppen besüppedő hegeket és egyenetlen bőrfelszínt okozhatnak, melyek viselőjük számára épp olyan kellemetlenek, mint maguk az aknék voltak. Ezek a nyomok azonban a bőrgyógyász segítségével enyhíthetők vagy akár teljesen el is tüntethetőek!


A hámlasztás sokat segíthet

Ha nem túl mélyek a sebhelyek, az első dolog, amit a bőrgyógyász javasol, az a hámlasztás. Ennek különböző módjai vannak, a gyümölcssavas, a kémiai illetve a felületi hámlasztás, melyek a legenyhébb kezelések a lehetőségek közül, a rendelőben, de akár otthon is végezhető némelyek az orvosi előírásoknak megfelelően alkalmazott készítményekkel. A mikrodermabráziót – mely tulajdonképpen egy forgó gyémántfejjel való csiszolás - csak orvosi rendelőben vagy kozmetikai szalonban lehet végezni, hatására a bőr felső része úgymond eltűnik, és a helyére friss, finom, puha bőr kerül. Kúraszerűen ajánlott, egy-egy kezelés után kicsit kipirulhat a bőr, ami hamar elmúlik. A mélyhámlasztás már egy kicsit erőteljesebb beavatkozás, mely után a bőrnek akár három hétre is szüksége van a regenerálódáshoz, de az eredmény csodás lehet.


Elő a lézerrel!

A hámlasztás egy továbbfejlesztett változata a lézeres kezelés. Az úgynevezett frakcionált  lézer hármas hatást fejt ki a bőrre a kezelés során. Úgyszólván elpárologtatja a legfelső, sérült réteget, miközben a bőr középső zónájára feszesítő hatással van. A gyógyulás ennél a módszernél hosszabb, 7-10 nap között lép fel javulás, de az új hámréteg már sokkal szebb bőrképet ad, mint amilyen a korábbi volt. A frakcionált lézeres kezelés nem fájdalommentes, de a lézerezés előtt felvitt érzéstelenítő krém sokat segít abban, hogy könnyebb legyen elviselni. A frakcionált  lézer esetében sajnos igaz a mondás: a szépségért egy kicsit szenvedni kell.


Van, hogy csak a tű válik be                      

Egyes, súlyosabb esetekben, mikor nagyon besüppedt a sebhely – ez akkor fordul elő, ha a bőrszövet komolyabban károsodott a gyulladás miatt – az injekciós kezelés az ajánlott, mellyel az egészséges bőr szintjére emelik a területet.                                               

Akármelyik módszert is ajánlja az orvos, érdemes belevágni, mert a sikeres kezeléssorozat után olyan érzése lesz az embernek, mintha új arcot kapott volna. 

Ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 01. 25. 13:04 (Utolsó frissítés: 2020. 01. 08. 16:24)