Blog: Nyári bőrszépítés? Csak óvatosan!

Van, amit megtehetsz nyáron a bőröddel és van, amit nem. Míg arcfeszesítést nyugodtan végeztethetsz, a hámlasztással érdemes vigyázni, néhány módszer egyszerűen kizárt napfényes időben.
Mindenki arra vágyik, hogy fiatalosabbnak látszódjon, mint a valódi kora. No persze, ez alól kivételek a húszévesek. Azonban, ahogy idősödünk, bőrünkön nyomot hagy a napfény és az a fránya gravitáció is, megjelennek a pigmentfoltok és a bőrszín egyenetlenségek, az arc kontúrja csökken, az arcbőr megereszkedik.


Óvatosan a hámlasztással

A fizikai hámlasztás – mint a mikrodermabrázió – a bőr elvékonyításával dolgozik, ezért a szakértők az őszi-téli, legfeljebb kora tavaszi időszakban ajánlják a kezelések kúraszerű elvégzését, fényvédő használata mellett. Ugyanez igaz a professzionális hámlasztó lézeres kezelésekkel is, hiszen az általuk kifejtett nagy nő károsíthatja a bőrt és fokozottan érzékennyé teszi a napfény káros hatásaira.
Ha mindenáron hámlasztani akarjuk bőrünket nyáron, használhatunk a bőrgyógyászunk által javasolt otthoni használatra kifejlesztett AHA, BHA és PHA tartalmú termékeknél, melyek épp csak annyi hatóanyagot tartalmaznak, amennyi szükséges. De nagyon fontos, hogy az otthoni kezelés megkezdése előtt egyeztessünk kozmetikussal, hiszen a nem megfelelő kezelés többet árt, mint használ bőrünknek. Az AHA savak, vagyis a glikolsav vagy a tejsav 10%-os mennyiségben sem teszi fényérzékenyebbé a bőrt túlságosan. Az AHA egyenletessé teszi a bőrfelszínt. A glikolsavnak erősebb az anti-aging hatása, míg a tejsav használata jobban segíti a bőr hidratálását. A BHA tartalmú termékek a pattanások és a bőrpír ellen küzdenek, míg a PHA, vagyis a gluconolactone tartalmú hámlasztók egyenesen az UV-sugarak által felszaporodó szabadgyökökkel veszi fel a harcot és a klinikai kutatások szerint akár még erősítheti is a bőrt a fénykárosodással szemben. Ettől függetlenül inkább csak esténként használjuk ezeket a szereket és azt is fontos észben tartani, hogy legalább egy hét kell ahhoz, hogy a bőr megerősödjön, így a nyaralás előtt ennyi idővel abba kell hagyni az AHA-tartalmú termékek használatát. Azt pedig már említenünk sem kell, hogy gondoskodni kell a megfelelő fényvédelemről. Bár sokan azt mondják, elég a 20 faktoros fényvédő, arcra inkább az 50-es faktorszámú krémeket használjuk. És természetesen kérjük ki bőrgyógyászunk vagy kozmetológusunk véleményét!
A házi hámlasztó kezelések mellett kozmetikusoknál is elérhetőek lehetnek a nyáron is alkalmazható hámlasztó kezelések, így profi felügyelete mellett a napsütéses hónapokban is kezeltethetjük bőrünket. A kezelések típusától és erősségétől függően természetesen meghatározott ideig nagy figyelmet kell fordítanunk a fényvédelemre. Egyes esetekben egy, máskor két hétig kell kerülnünk azt, hogy tartósan napfénynek tegyük ki a bőrünket. Ezen felül fényvédőkrémek használatára is szükségünk lesz, a korábban említett 50-es faktorszámú termékeket részesítsük előnyben és a megfelelő eredmény elérése érdekében mindenképpen tartsuk be a kozmetikus előírásait.


A feszesítés mehet!

Senki sem szereti idősebbnek látni magát, márpedig egy nagyobb mértékű fogyás vagy épp a genetikai hajlam miatt, de csak az évek múlásával is kezd elmosódni az arckontúr, megereszkedni a bőr. Ez pedig a nők számára felér egy pofonnal. Éppen ezért manapság már sokféle arcfeszesítő kezelés közül választhatunk, hogy visszanyerjük fiatalos vonásainkat. Nyáron a legjobb erre a dermarolleres arckezelés, amely során a speciális hengeren található tűk mikrosérüléseket okoznak a bőrön, ami erre a kollagéntermelés fokozásával reagál és hamarosan ismét rugalmassá és tömörebbé válik. A másik jó megoldás a nyári arcfeszesítésre a hyaluronsavas arclifting, vagy ultrahangos kezelés, mely szabályosan „megitatja” a nyári melegben szomjazó bőrt. 


Ossza meg cikkünket, hogy ismerősei is hozzáférjenek!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2017. 08. 17. 10:50 (Utolsó frissítés: 2017. 08. 17. 10:59)