Blog: Minden, amit a természetes családtervezésről, a termékenység elősegítéséről és annak módszereiről tudni kell.

meddőségi kezelések, termékenység elősegítése, cikluskövetés, természetes családtervezésCentrumunk szülész, nőgyógyász klinikai orvosa,
DR. KESZTHELYI MÁRTON
TÓL mindent megtudhatnak a természetes családtervezésről, a termékenység elősegítéséről és annak módszereiről. Mennyire hatékony a természetes családtervezés? Milyen módszerekkel alkalmazható? Hogyan fokozható a hatékonysága? Milyen esetekben segít a cikluskövetés? 

Sokat hallani manapság a természetes családtervezésről, mit jelent ez?

 A természetes családtervezés az egy olyan módszer, melynek során egy nő megérti, hogy a ciklusának a változásai milyen háttérfolyamatoknak az eredményei, és ezáltal rájön, hogy a ciklusa mely időszakában számít fogamzóképesnek, mikor tudna tehát teherbe esni, és mikor nem, és ezt a tudását mindig arra használja, amit az adott élethelyzete leginkább megkíván.
 

Milyen módszerei vannak a természetes családtervezésnek?

Különböző módszerek léteznek, amiket jelenleg Magyarországon oktatnak és tanítanak. Négy fő módszert tudunk megkülönböztetni, ilyen például a Sensiplan,  a FEMM, a Billings és a Creighton. A NaPro és Neofertility módszerek azokat az eljárásokat alkalmazzák, amelyek kimondottan a fogamzást segítik. De a sok angol elnevezésen túlmenően tulajdonképpen a legfontosabb az, hogy minden módszernek van egy alaptézise, hogy az ovuláció avagy tüszőrepedés a női egészség alapja. Tehát hogy ha egy nőnek van peteérése, akkor fogamzóképesnek  számít, tehát teherbe tud esni. Ezek a módszerek  azt próbálják megmutatni vagy inkább megtanítani a nőknek, hogy mik azok a jelek, amik alapján rá tudnak jönni arra, hogy velük minden rendben van-e. Ha ezen jelek alapján valami nem stimmel,akkor szakemberhez kell fordulni. 
 

Hogyan tanítják meg ezt a módszert a nőknek?

A  természetes családtervezésben három egyenrangú fél vesz részt: az egyik maga a nő, aki saját magát megfigyeli, a másik egy cikluskövetési oktató, aki segít neki megérteni, hogy ezek a megfigyelések mit jelentenek orvosi szempontból és a harmadik egy orvos, aki a megfigyelések adatait elemzi, és levonja belőlük a megfelelő következtetéseket.
A hölgyeknek tulajdonképpen azt magyarázzuk el, hogy minden fehérnemű levételkor vizsgálják meg azt a méhnyak nyákot, amit a szeméremtesten találnak. Ehhez persze tudni kell, hogy a méhnyak nyáknak a változásai minek az eredményei, és ezek tulajdonképpen mit is jelentenek a gyakorlatban.
cikluskövetési tanácsadás, természetes családtervezés

Ez azt jelenti, hogy Önök tulajdonképpen eltérnek attól a nagyon egyszerű módszertől, amikor a nők kiszámolják az ovuláció időpontját? Ugye, eddig úgy tudtuk, ez a 14.nap körül van.

14 nap körül akkor van, ha 28 napos ciklus és feltételezzük, hogy minden tökéletesen megy. De ehhez azért tudnunk kell, hogy nem minden ciklus tökéletes, és ezt nagyjából minden nő megtapasztalta már egy vizsgaidőszak, külföldi utazás, hosszabb repülőút esetén. Nekünk tehát az a legfontosabb dolgunk, hogy megtanítsuk azt, hogy a peteérésnek milyen olyan jelei vannak, amit a számoláson kívül mellé lehet tenni, és ezáltal az időpontot sokkal specifikusabban meg lehet határozni, mint hogy az ember elszámol a 14. napig.
 

Ön egyébként szülész-nőgyógyászként milyen gyakran találkozik azzal a problémával, hogy valakinek felborult a ciklusa, hogy hosszabb lett vagy rövidebb?

Azt kell mondani, hogy ez viszonylag gyakori dolog. Különböző okok állhatnak a háttérben, és nem feltétlenül kóros, hogy ha nem minden menstruáció ugyanannyi napra jön meg. Viszont azt tudnunk kell, hogy ha rendkívüli eltéréseket tapasztalunk, akkor el kell végeznünk néhány vizsgálatot, melyek a probléma hormonális vagy esetlegesen más okait fedik fel.
 

Tulajdonképpen hogyan épül fel a női ciklus?

Orvosi szempontból a női ciklus első pontjának nevezhetjük a menstruációt. A menstruáció során lelökődik a korábbi ciklusban felépített nyálkahártya. Utána a különböző hormonok elkezdik érlelni a tüszőket, amik a ciklus közepére megérnek, ezt hívjuk ovulációnak, ez magyarul a tüszőrepedés. Mire a tüszőrepedés bekövetkezik, addigra már egy olyan méhnyálkahártyának kell felépülnie, ami képes befogadni megtermékenyült petesejtet, és az ebbe be tud ágyazódni valahová. Ehhez szükséges egy hormon az, ami a beágyazódást lehetővé teszi és fenntartja azt a nyálkahártyát, amibe a megtermékenyült petesejt könnyen be tud ágyazódni. Ez a ciklusnak a második fele.
Tehát mondhatjuk azt, hogy van két fontos hormon, az ösztrogén meg a progeszteron. Az ösztrogén az a hormon, aminek az ovulációkor van egy csúcsa, a progeszteronnak meg a ciklus második felében van egy csúcsa. Igazából a természetes családtervezés vagy más néven cikluskövetés, ennek a két hormonnak a méhnyakban lévő mirigyekre kifejtett hatásának a megfigyelésén alapul. Az ösztrogén hormon az a mirigyekben egy sikamlós nyákot termel, a progeszteron hormon pedig egy kifejezetten száraz nyákot hoz létre. Feltehetőleg minden hölgy megfigyelte már saját magán, hogy a ciklusa közepén van egy bőségesebb hüvely váladék, ami nem igazi hüvelyi folyás, hanem ilyenkor megnövekedik méhnyaki nyák mennyisége.  A ciklus második fele ezzel szemben egy szárazabb időszak, ez a progeszteron hatása. Tulajdonképpen ennek  a két hormonnak a hatását különítjük mi el a természetes családtervezés során.
 

nyák mennyiségéből, minőségéből és állagából ilyen pontosan lehet következtetni az ideális megtermékenyülési időpontra? 

Igen. Hiszen gondoljuk el, hogy akkor, amikor ez a méhnyaknyák egy csúszós, széthúzható, bőséges nyák, ez kedvez a spermiumok bejutásának. Az a spermium, ami egy ilyen nyákkal találkozik, könnyebben fel tud jutni a méhbe majd a petevezetékekbe, a megtermékenyítést is könnyebben el tudja végezni. A progeszteron által termelt nyák, az egy kereszthálós szerkezetet hoz létre a méhnyak felszínén, amin a spermiumok elakadnak,és nem tudnak feljutni a méh üregébe, így a megtermékenyítést se tudják elvégezni.
Tehát ha visszatérünk az eredeti kérdésre, akkor mondhatjuk azt, hogy az a nyák, ami egy folyós, csuszamlós nyák, az valószínűleg összefüggést mutat az ovulációval, tehát a tüszőrepedéssel, míg az a nyák, ami száraz, azon úgyis elakadna a spermium, tehát ez összességében úgysem engedné azt, hogy feljusson és a megtermékenyítést elvégezze.
Azért ez nem ennyire egyszerű és nem ennyire fekete-fehér, ehhez kellenek azok az oktatók, akik a cikluskövetésben segítik a pácienseket, akik elmagyarázzák, hogy az, amit ők éreznek, az tulajdonképpen a hétköznapi gyakorlatra átfordítva egy termékeny időszak vagy egy nem termékeny időszak. Ez az úgynevezett cikluskövetés.

Cikluskövetési tanácsadás - természetes családtervezés
2021. 12. 06. 12:58 (Utolsó frissítés: 2022. 03. 25. 15:48)
A cikluskövetés egy orvosok által kidolgozott módszer, amely komoly tudományos háttérrel és több évtizedes múlttal rendelkezik. A módszer használatával a ciklusunk termékeny és terméketlen napjai is megállapíthatóak. 
 


Akkor ez egy családtervezési módszer is, illetve fogamzásgátló módszer is.

Ez azért tökéletes, mert mindenki arra az élethelyzetére tudja használni, ami a számára leginkább ideális.
 

Milyen okok húzódnak meg a háttérben, ha valaki azt tapasztalja, hogy felborult a ciklusa?

Vannak életmódi tényezők, egy picit stresszesebb időszak például önmagában elég lehet arra - ezt mindenki tudja - hogy a ciklus ne ugyanolyan legyen, mint az elmúlt havi.  Elkülöníthetünk endokrinológiai dolgokat is a háttérben, tehát a hormonrendszernek a zavarai vagy a hormonrendszernek a nem megfelelő működése az, ami a ciklusnak a változásait hozhatja létre. Ugyanígy elkülöníthetünk olyan dolgokat, amiket ugyanúgy az életmódban és a hormonrendszerre de mégis inkább az evéssel, a nem megfelelően jól kiegyensúlyozott táplálkozással köthetünk össze, és persze meg kell említenünk azokat az anatómiai eltéréseket, azokat a gyulladásokat amik mondjuk ugyanúgy egy ciklusnak az eltérését okozhatják.Tehát ha visszatérünk arra, hogy a cikluskövetés miben segít? Abban segít, hogy az ember saját maga rájön arra, hogy ha vannak ebben eltérések, akkor ezzel foglalkozni kell, megbeszélni egy olyan szakemberrel, aki ebben tud segíteni. 
 

Ha valakinek felborul a ciklusa, és gyereket szeretne, akkor először nyilván ki kell zárni azokat az okokat, amelyek meghúzódhatnak a háttérben?

Ez így van. Tudjuk azt - az elején beszélgettünk is róla - hogy a legfőbb dolog ahhoz, hogy egy ciklus jól működjön, az a hormonrendszer stabilitása. A jó hormonális működés érleli meg a tüszőket, a jó hormonszinteknek köszönhető az ovuláció azaz a tüszőrepedés, és a jó hormonszintek tartják fenn a nyálkahártyát. Viszont azt is elfogadhatjuk, hogy a ciklusnak a különböző időpontjaiban levett hormonszintek mutatják meg nekünk legmegfelelőbben azt, hogy ezek abban az időszakban, amikor szükség van rájuk, akkor a helyükön vannak-e.  Ezért fontos az, hogy tudjuk azt, hogy egy nő hányadik napján tart a ciklusának, ezért fontos az, hogy az alap munkát ő elvégezze otthon, hogy mi már ezt lássuk, hogy a megfelelő hormon szintek meghatározását mi nőgyógyászok vagy azok az oktatók, akik a ciklussal foglalkoznak, el tudjuk végezni. Ennek sokkal modernebb verzió is vannak már, mobilapplikáción követhetik a nők a saját ciklusukat, amiket meg tudnak osztani a szülész-nőgyógyászukkal, aki szintén látja folyamatában akár három ciklusra, négy ciklusra visszamenőleg, hogy ez hogy nézett ki, és van egy viszonyítási alapja. Tehát ennek megfelelően sokkal  hosszabb távon tudjuk a dolgokat áttekinteni és nem arra kell hagyatkozni, hogy az ember mit érez, hogy milyen volt az utolsó ciklusa.
Ki emlékszik arra, hogy hatvan nappal ezelőtt mi történt? Itt meg az applikáción keresztül ezt lehet is látni. 

Hormonproblémák tünetei
2021. 01. 13. 12:34 (Utolsó frissítés: 2023. 01. 11. 11:55)
A hormonok a szervezet számos funkcióját szabályozzák, ezért egy-egy hormontermelő mirigy működési zavara, alul-vagy túlműködése (amikor túl kevés vagy túl sok hormon termelődik) sokféle, változatos tünetekben nyilvánulhat meg. 
 


Az ovuláció nagyon fontos tényezője a természetes családtervezésnek sőt magának az életnek is, úgy látom.  
Milyen okok állhatnak amögött, hogy ha valakinek nincs ovulációja egyik- másik hónapban, mondjuk egyszer van, egyszer nincs?

Körbe kell járni azt, hogy melyek azok a hormonok, amik befolyásolják azokat a hormonokat, amik azért felelnek, hogy a tüszők megérlelődjenek. Ezeket mi a ciklus különböző pontjaiban megvizsgáljuk. Lehetnek olyan időszakok is, amikor az ember stresszesebb, többet mozog, többet sportol, nagyobb a nyomás rajta, ilyenkor bizony a reproduktív rendszer  háttérbe szorul, hiszen ilyenkor nem az a legfontosabb, hogy az a tüsző megérlelődjön, mivel millió helyen máshol is kell teljesíteni. Ilyenkor az ovuláció elmaradhat. Számos olyan dolog van, ami arra vezethet, hogy az a tüsző nem tud meg érlelődni. Beszéltünk itt most endokrinológiai kórképekről, beszéltünk itt most életmódi dolgokról, beszélhetünk még olyan elváltozásokról is, mint a policisztás ovárium szindróma, a PCOS, ami például  azt mutatja, hogy bizonyos tüszők nem tudnak megérni, sok apró pici kis tüsző lesz az érlelési folyamat valamelyik fázisában, és egyszerűen nem tud kiválasztódni közülük egy olyan domináns tüsző,amiből az ovuláció megtörténhet. Tehát főleg endokrinológiai problémák, életmódi problémák lehetnek. Ezt egy szülész-nőgyógyásszal át kell beszélgetni, le kell venni azokat a hormonokat, amik egy jó jelző karó nekünk, de ehhez viszont az kell, hogy valaki előtte felismerje, hogy az ovulációja elmaradt.

Policisztás ovárium szindróma
2016. 09. 05. 14:31 (Utolsó frissítés: 2024. 01. 09. 15:42)

A policisztás ovárium szindróma az egyik leggyakoribb és nagyon nehezen kezelhető betegség. Nehezíti a teherbe esést, ezáltal sok nő, teljes családok életét keseríti meg, viszont sosem késő kezelni.


Hogyan lehet serkenteni az ovulációt? 

Beszélgettünk az előbb arról, hogy különböző folyamatok vannak, amik a tüszőérés gátolják vagy nehezítik, ezeket első körben ki kell zárni. Ha azt látjuk, hogy semmi olyan ok nincs a háttérben, ami kézzelfogható, a tüszők valahogy mégis lustábbak, nem nagyon szeretnének megérni, akkor hála Istennek vannak olyan gyógyszerek, amik beleszólnak a hormonális változásokba, és a legmegfelelőbb tüszőt, a legminőségibb tüszőt engedik, hogy kiválasztódjon. Ezek olyan gyógyszerek, amiket a nőgyógyász általában a ciklus első időszakában ad, tehát a tüszőérésnek az időszakában, ami segít abban, hogy megfelelő mennyiségű és a legmegfelelőbb minőségű tüsző jöjjön létre.


Van-e értelme mondjuk tüszőérés elősegítő gyógyszert szedni, akkor ha valakinek egyébként van ovulációja?

Ezek a gyógyszerek nemcsak a megfelelő ovulációt hozzák létre, hanem egy minőségi tüszőt érlelnek meg. Tehát a nőgyógyász azért fogja adni ezt a gyógyszert, mert a megfelelő tüszőrepedéshez egy jó minőségű tüszőnek a megérlelése a cél, amiből egy jobb minőségű petesejt szabadul fel, és a megtermékenyítés megtörténhet. 


Van értelme ezt a folyamatot diagnosztikai módszerekkel végig követni?

A diagnosztikai módszerek segítenek nekünk abban, hogy követhessük, vajon az a válasz jön-e  létre, amit mi elvárunk ezektől a folyamatoktól. Ilyen vizsgálat például a folliculometria, amikor a szülész-nőgyógyász egy ultrahanggal megnézi azt, hogy a gyógyszer hatására vagy spontán a megfelelő időpontban, megfelelő minőségű és méretű tüszők érlelődtek-e meg. Ezáltal be lehet lőni, hogy ebben a ciklusban az ovuláció vajon mikor lesz, vagy egyáltalán lesz-e ovuláció.


Vannak természetes módszerek egyébként a tüszőérés elősegítésére? 

Természetes módszereknek nevezzük azokat a módszereket, amik nem mesterséges módon előállított hatóanyagokat használnak. Tehát a természetes családtervezésnek is vannak olyan gyógyszerei, amiket javasolnak és ezeknek az alapja az, hogy az előállításuk az alapvetően természetes úton történik.


A természetes családtervezésről beszélgettünk, annak módszereiről, lényegéről, de végül is ez az eljárás mennyire hatékony?

Azoknak a nőknek, akik el szeretnék kerülni azt, hogy teherbe essenek, egy jól vezetett ciklus esetén 98 százalékos hatékonysággal működik.
Azoknak pedig, akik kívánják a teherbeesést, ha semmilyen más eltérés nincsen, akkor egy fél éven belül valószínűleg a teherbeesés meg fog történni. De azt is tudjuk, hogy ahhoz, hogy azt mondhassuk, hogy semmilyen más eltérés nincsen, kell maga a cikluskövetés, ami felderíti azt, hogy van-e valamilyen olyan dolog, amire azért fel kell figyelnünk,és amit korrigálnunk kell. 
cikluskövetés, természetes családtervezés


Eddig csak a nőkről beszélgettünk pedig a férfiak szerepe sem elhanyagolható a családtervezés szempontjából. Hogy látja, ma 2022-ben még mindig az a szemlélet van általában jelen a társadalomban, hogy ha bármilyen probléma adódik a teherbeeséssel, akkor a nőknél keresik a probléma forrását?

Azt gondolom, hogy ez a szemlélet egyre jobban kezd megváltozni, és a lábukat a kanapén tartó, kezükben sört fogó férfiaknak az ideje kezd lassan lejárni. 
Aki egy picit tájékozódik a témában, az pontosan tudja, hogy a férfiaknak ugyanolyan szerepe van minden folyamatban, ha gyermeket szeretnének, akkor ugyanúgy, hogy ha éppen elkerülnék a terhességet, akkor meg pláne ugyanúgy. Tehát azt azért nem tudjuk kijelenteni, hogy a férfiak ebből kivonhatják magukat, sőt a férfiakat ebbe mindenképpen be kell vonnunk, hiszen róluk is szól ez a dolog. 
Az, hogy egy nő a ciklusát követi, az nem csupán az egyénnek az ügye. Mivel ez egy párkapcsolatban történik, amiben mindkettőjüket befolyásoló dolgok állhatnak elő, nyilvánvalóan a férfi számára épp olyan fontos tudni azt, hogy a párja ovulál vagy nem ovulál. 
Nekem is vannak olyan pácienseim, ahol a férfi írja az applikációt a nő instrukciói alapján. Ő vezeti az applikációt ő mondja, hogy" drágám most úgy tűnik, hogy ovulálni fogsz", ezáltal ő is részesévé válik ennek a folyamatnak és ő is úgy érzi, hogy ebben valamilyen szinten tevőlegesen szerepe van. 
Azt is tudjuk, hogy a problémák sem csak a nőket érintik. Ugyanolyan mértékben érintik egy nehezített teherbeesésnél a problémák mindkét felet. Erről picit kevesebbet beszélünk,  mert a férfiak gyakran ezt összekötik azzal, hogy ha megfelelőnek érzik a szexuális életüket, akkor náluk hát mi probléma lehetne.
De azért ez nem biztos, hogy a megfelelőség az  ondó minősége és mennyisége tekintetében is megnyilvánul. 
Ugyanúgy, én azt gondolom, hogy ha a fogantatás elkerülése a cél, erről is tájékoztatni kell a férfit, és ugyanúgy jó, hogy ha ebbe belevonódik, hiszen akkor ő is képbe kerül, hogy ez éppen egy olyan időszak, amikorra az együttléteket lehet tervezni vagy más olyan szeretet nyelvet kell választaniuk, amivel kimutatják egymás iránti szeretetüket. 


Férfiakat nehezebb rávenni egy vizsgálatra?

A férfiakat alapvetően nagyon nehéz rávenni egy vizsgálatra, mert a férfiak az egészségügyre úgy tekintenek, mint egy szervizre. Ha valami probléma van, bemegy, azt oldják meg. 
A nők viszont ezeket a folyamatokat szeretik érteni, átlátni és együtt dolgozni az orvosokkal. Tehát alapvetően a férfiakat általában a nő rángatja el, hogy ezt végig kell hallgatnia, mert így most már ő is érzi ennek a súlyát, és ő is megérti, hogy milyen folyamatok vannak. Viszont, hogy ha már egyszer belekerültek, akkor szeretnek ők is ebben elmélyedni, és ők is részesévé válni. Tehát én azt gondolom, hogy ha megtörik az a jég, ami elválasztja őket attól, hogy most a nőgyógyászt vagy az andrológust végig kell hallgatni, akkor onnantól már nyitottá válnak és szívesen részt vesznek a folyamatban.

Férfimeddőség kezelése
2016. 09. 05. 12:06 (Utolsó frissítés: 2021. 03. 11. 14:23)
A férfimeddőség hátterében rengeteg tényező állhat. Szakrendelésünkön minél hamarabb feltárjuk a betegség okait, annál gyorsabb és hatékonyabb kezelést javasolhatunk Önnek, hogy újra kiegyensúlyozott férfiként élhessen.Jó, de akkor ezek szerint Önök már meg sem lepődnek ezen a kezdeti tétova hangulaton?

Ezen a kezdeti tétova hangulaton általában nem. Sőt ezek a tétova hangulatok általában már otthon lezajlanak és mi buzdítjuk arra a nőket, hogy márpedig a férfiakat rá kell venni arra, hogy most eljöjjenek, és hallgassák ezt végig, amit mi itt mesélni fogunk, hiszen ez róluk is szól.  Általában ez úgy zajlik, hogy a nővel találkozunk mi először, és utána pedig a következő alkalommal kézen fogva jön az ura. 


Van sikertörténet?

Sikertörténet, hála Istennek, rengeteg van. Szerencsére, ez a módszer működik, és ez a módszer abban segít nekünk nagyon sokat, hogy azok az emberek, akiknek nagy beavatkozásra nincsen szükségük, ahol apró pici kis módosítások szükségesek ahhoz, hogy egy természetes folyamatot mi megtámogassunk, akkor össze is jön gyorsan általában a terhesség, vagy hát, hogy ha mondjuk a terhesség elkerülése a cél, akkor ezt a módszert sikerrel tudják alkalmazni.

A Jazzy rádióban a Jazzy randevú című műsor Bálint Edinával készült beszélgetés szerkesztett, rövidített változata.


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2022. 03. 10. 09:49 (Utolsó frissítés: 2022. 07. 19. 12:23)

Várja önt:
Dulácska Csilla PhD.
Dulácska Csilla PhD.