Blog: Szakszerűen a női meddőség immunológiai hátteréről

Érdemes beszélni a női meddőség immunológiai hátteréről, épp ezért foglalkozunk ezzel a témával ebben a cikkben.
 
A jól működő immunrendszernek meghatározó szerepe van a szervezet védekező mechanizmusában. Amennyiben rendellenesen működik, női meddőséget vagy ismétlődő vetélést is eredményezhet. Ilyen esetben felmerül, hogy autoimmun vagy alloimmun betegség áll a háttérben. Immunológiai szempontból el kell különíteni ezeket, és mindkettőt vizsgálni kell.
 
A női meddőség immunológiai hátterével, kivizsgálásával és kezelésével foglalkozik a meddőségi immunológia. Szóval meddőség vagy ismétlődő vetélés esetén a laborvizsgálat, az ultrahang, az invazív vizsgálat, a kenetvétel, a rákszűrés, a véralvadási faktorok ellenőrzése, valamint a genetikai és pszichológiai vizsgálatok mellett az immunológiai vizsgálatokra is érdemes sort keríteni.
 

A női meddőség immunológiai háttere: autoimmun vagy alloimmun

 
Meddőségről akkor beszélünk, ha a védekezés nélküli, rendszeres nemi élet mellett egy éven belül nem alakul ki terhesség. Továbbá akkor is, ha létrejön, de vetéléssel végződik. Általánosságban elmondható, hogy a párok közel 20 százaléka küzd termékenységi gondokkal.
 
Vetélést vagy sikertelen megtermékenyítést okozhat, ha az anya immunrendszere hevesen reagál az apa sejtjeire. Ezt nevezzük alloimmun vetélésnek. Mivel fele-fele arányban anyai és apai eredetű a magzat génállománya, az anya szervezetének arra kell törekednie, hogy megtartsa az apa sejtjeit, ne pedig hevesen reagáljon ellenük.
 
Továbbá nehezíti a teherbeesést a lupus, mely az egyik leggyakoribb autoimmun betegség. Mindemellett meddőséget okozhat az időben fel nem ismert lisztérzékenység és a gyakran előforduló autoimmun pajzsmirigygyulladás is. Ezeket nevezzük autoimmun vetéléseknek.
 

Meddőség esetén mikor érdemes immunológus segítségét kérni?

 
Feltétlenül immunológus segítségét kell kérni ismert autoimmun betegségek esetén, valamint lisztérzékenység és pajzsmirigybetegség gyanújakor. Emellett akkor is, ha a kiválasztott meddőségi klinikán nem végeztek immunológiai vizsgálatot.
 
Továbbá immunológiai konzultációt kell kérni a trombózishajlam bizonyos eseteiben, és tartósan fennálló gyulladásos folyamat során.
 
Mindemellett akkor is fel kell keresni egy immunológust, ha ismételten nem tapad meg a lombikban az egészségesnek tűnő embrió. Továbbá immunszuppresszív gyógyszer szedése esetén is immunológushoz kell fordulni.
 

A kivizsgálás rendkívül fontos a sikeres gyermekvállalás szempontjából

 
Az első immunológiai konzultációra el kell vinni a korábban végzett vizsgálatok eredményeit. Ezeket áttekinti a szakorvos, és személyes beszélgetésre is sor kerül. A labor elvégzését követően fény derülhet autoimmun betegségre, mely gyógyszeres kezeléssel tünetmentessé tehető.
 
Amennyiben már korábban diagnosztizált autoimmun betegsége van a páciensnek, szükség lehet a kezelés módosítására, a tervezett teherbeesés előtt. Mindemellett az immunológiai vizsgálat során az alloimmun vetélések okai is kideríthetőek.
 
Meddőség esetén az alapos kivizsgálás rendkívül fontos a későbbi sikeres gyermekvállalás szempontjából. A megfelelő diagnózis és kezelési terv felállítása lehetőséget teremt a meddőség megszüntetésére. Szóval termékenységi panaszok esetén immunológiai vizsgálaton is érdemes részt venni, keresse Belvárosi Orvosi Centrumunkat bizalommal!
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2021. 08. 09. 14:34 (Utolsó frissítés: 2021. 08. 09. 14:34)