Blog: Ezért figyeljünk a hasi fájdalmakra: az endometriózis

Korábban a szexuális együttlétek közben fellépő fájdalmak kapcsán már említettük az endometriózist, melynek hosszabbtávú következménye lehet a meddőség. A betegség előfordulása sajnos igen magas, így tünetei mindenképpen figyelmet és orvosi konzultációt igényelnek.

A betegség lényege az, hogy a méh nyálkahártyasejtjei (ezeket nevezzük endometriumoknak) a méh üregén kívül, például a hasüregben, vagy a petefészekben jelennek meg, gyulladást, összenövéseket, letapadásokat, ezzel együtt krónikus fájdalmakat kiváltva. A nyálkahártyasejtek reagálnak a ciklusra, így eredeti rendeltetésüknek megfelelően a ciklus végén vérzés kíséretében távozniuk kellene a szervezetből. Ám, ha elvándoroltak a méhből, nem lesz rá lehetőségük, és az így kialakuló összenövések a petevezetékben akár meddőséget is okozhatnak.

Kifejezett és tipikus tünetekről sajnos nem beszélhetünk a betegség kapcsán, csupán árulkodó jelekből lehet következtetni jelenlétére. Ezek az erős fájdalommal együtt járó menstruáció, a hasi fájdalmak, illetve a szexuális együttlét közben fellépő hasi fájdalmak, valamint a sikertelen terhességek, vagy a már meglévő meddőség.

A kiváltó okok sajnos egyelőre ismeretlenek. A leggyakrabban az immunrendszer egészségével hozzák összefüggésbe, feltételezve, hogy ennek gyengesége esetén az elvándorló nyálkahártyasejtek a szervezet számukra idegen részeiben is fejlődésnek indulnak. Az endometriózis előfordulása igen magas, a reproduktív korú nők 5-15 százalékát érinti. Érdekes módon a megelőzésben a korai gyermekvállalás is segíthet, mivel a terhesség az elmaradó ciklus miatt csökkenti a betegség kockázatát – ezzel együtt a késői teherbeesés viszont éppen növeli azt.

Kezelését tekintve gyakran ajánlanak gyógyszeres kúrákat, természetes étrend-kiegészítőket és hormonkezelést is, de műtéti beavatkozás is szóba kerülhet – igaz, utóbbival kapcsolatban a szakorvosoknak még nincs közös álláspontja. A betegség egy esetleges operáció ellenére is újra kialakulhat, így végleges gyógyulásról esetében egyelőre még nem beszélhetünk.

Amennyiben Ön is a fent leírt tünetek valamelyikét tapasztalja, egyeztessen időpontot nőgyógyász szakorvosaink valamelyikéhez!

 


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 19. 14:49 (Utolsó frissítés: 2024. 02. 28. 10:30)