Blog: Dulácska Csilla cikluskövetés – oktató, mentálhigiénés szakemberrel beszélgettünk a cikluskövetésről

cikluskövetés - Dulácska CsillaA Jazzy Randevú műsorának vendége Centrumunk cikluskövetés – oktató, mentálhigiénés szakembere Dulácska Csilla volt.

A cikluskövetésről mi az, amit nem tudnak a nők? Nem vagyunk tisztában a saját testünk működésével? Ugye ciklusunk minden hónapban van, nagyjából 40 éven keresztül.

 
Nekem az a tapasztalatom, hogy a nők általában kevésbé vannak tisztában a testük, illetve a saját ciklusuknak a működésével. A cikluskövetés maga azt jelenti, hogy nyomon követjük különböző testi jelek segítségével, hogy mi is történik egy menstruációs ciklus során. A hormonális változások testi jelekre fordítódnak le, amik nagyon egyértelmű üzenetet adnak arról, hogy mindez rendben zajlik-e bennünk vagy sem.
 
Mikor kéne kezdeni ennek az oktatását, 12-13 éves korban?
 
Szerintem kamaszkorban, tulajdonképpen már az első ciklusoknál. A legtöbb anya a lelkére madzagolja a lányának, hogy amikor megjön a menzesze tegyen egy piros pöttyöt a naptárba, mert majd az orvosnál is kérdezni fogják, de ennél többről nem szokott szó esni. Már csak azért sem, mert az anyáknak a nagy része sincs tisztában a saját ciklusának a működésével.
Viszont ez az egész termékenységtudat kezd egy kicsit bejönni a köztudatba. Egyre több nővel találkozunk, akik valamilyen applikáció segítségével nyomon követik a ciklusukat, de az se nagyon mindegy, hogy milyen, mert nagyon sok olyan applikáció létezik, amely naptári adatok alapján mindenfélét megjósolgat. Például abból, hogy mikor volt a menstruáció már megmondja, hogy mikor lesz a következő ovuláció, azonban ez nagyon megbízhatatlan.
 
Mert ez egyéni…
 
Egyéni, de ezeknek az applikációknak a jó része nem a saját egyéni ciklusnak a különböző fiziológiai jelei alapján jósolja az ovulációt, hanem mindenféle átlagolások alapján.
 
Mi a jelentősége a cikluskövetési jeleknek?
 
A menstruációs ciklusnak a legfontosabb eseménye nem a menstruáció, bármennyire is az a leglátványosabb, hanem az ovuláció, a peteérés, a petesejtnek a kiszabadulása. A rendszeres ovuláció azt jelzi, hogy a menstruációs ciklus rendben működik. Ahhoz, hogy ez az egész ciklus szépen működjön nagyon sok hormonnak az összjátéka szükséges. A progeszteront és az ösztrogént valamennyire már ismerik, de valójában több mint egy tucat hormon játszik közre az egész ciklusnak a szabályozásában. Mindegyik hormonnak el kell érnie egy bizonyos szintet, hogy kiváltsa a következőnek a működését. Ha rendszeresen történik az ovuláció, az egy visszajelzés arról, hogy az egész testünk jól működik. Nem véletlen, hogy az Amerikai Nőgyógyászati Kollégium már több éve kijelentette, hogy ez az ötödik női életjel ugyanolyan súlyú információkat ad a testnek a működéséről, mint a szívritmus, a légzésritmus, a vérnyomás, illetve a testhőmérséklet.
 
Találkozol olyan nőkkel, akik már többször szültek, 30-40 évesek és meghökkentve hallgatnak téged a cikluskövetési jelekről?
 
Igen, én ennek az egész cikluskövetési spektrumnak meglehetősen nagy skáláján mozgok. Attól kezdve, hogy 12-13 éves lányoknak tartok menstruációs workshopot, az úgynevezett „Ciklus-show”-t, ahol a saját testüknek a működésével kapcsolatban veszünk részt egy 5 órás interaktív foglalkozáson odáig, hogy nehezített gyermekáldással küzdő nőknek tanítom a cikluskövetést. Ezeknek a ciklustáblázatokra a nőgyógyászuknak van szüksége, mint diagnosztikus eszközre.
A foglalkozások részeként szoktam a szülőknek is tartani egy bemutatót. Egy 15-20 négyzetméteres színpadon játsszuk el a ciklusnak a történéseit, és nagyon sokszor tapasztalom azt, hogy bizony az anyukák is rácsodálkoznak arra, hogy ezt még ő se tudta a saját testének a működéséről.
cikluskövetés tanácsadás, fogamzásgátlás
 
Akkor még sem igaz az, amit az elején feltételeztem, hogy mi nők tisztában vagyunk a testünk működésével.
 
Nem egészen.
 
Megpróbálunk ezen segíteni. Az előbb a cikluskövetési jelekről beszéltünk, melyek ezek? Mire érdemes odafigyelni, illetve mi az, ami megmutatja saját magát?
 
Többféle cikluskövetési módszer van, ezek abban térnek el egymástól, hogy melyik testi jelet és milyen intenzitással figyelik meg. Az egyik jel, ami nagyon kézenfekvő az a menstruáció, de nem csak az, hogy melyik nap kezdődött, hanem a menstruációnak a hossza, a jellege, az erőssége és az intenzitása. Ez önmagában mind az előző ciklusnak a milyenségéről ad információt. Arról, hogy az előző ciklusban mennyire rendesen ért meg a petesejt, mennyire rendesen következett be az ovuláció és az utána következő úgynevezett luteális fázis. Ennek a minősége a menstruációnak a jellegéből látszódik.
A másik testi jel, amit körülbelül minden cikluskövetési rendszer használ az a méhnyakban képződő nyák. A méhnyakban különböző típusú termelő mirigyek vannak, különböző magasságban és a ciklusnak a különböző fázisaiban. Ezek állnak munkába, amikor azt tapasztaljuk, hogy szárazak vagyunk alul.
 
A méhnyakban egy sűrű, ragacsos nyákdugó található, ami egyrészt nem engedi át a spermiumokat, másrészt pedig a női immunrendszernek is fontos része, mert a kórokozók ellen is védelméül szolgál. Majd ahogy elkezd érni a petesejt és nőni az ösztrogénszint, a következő magasságban levő mirigyekbe termelődik az ösztrogén hatására képződő nyák. Az előző a progeszteron hatására volt. Nagyobb a víztartalma, kicsit olyan, mint az arclemosó tej vagy a ragasztó. Sokkal nyúlósabb és fehéresebb.
 
Később, amikor már nagyon közel van a petesejt az ovulációhoz, azokban a napokban tojásfehérje jellegű, átlátszó, nyúlós típusú nyák képződik. A nyák fejlődésének az intenzitása, jellege és hogy hány napig tart fontos visszajelzés arról, hogy hogyan megy végbe a petesejtérésnek a folyamata. Általában az egészséges peteérésnél a nyáknak a jelenléte körülbelül 5-6 napig tart. Itt termékenyebb típusú nyákkal találkozhatunk, míg aztán a petesejt kiszabadulása után a nyákképződés hirtelen leáll.
 
Úgy gondolom, hogy ez fogamzásgátlás esetén is hatékony lehet, illetve akkor is, ha valaki babát szeretne.
 
Így van. Családtervezésre, illetve fogamzásszabályozásra egyaránt alkalmazható. Ahogy mondtam, különböző módszerek léteznek, amik eltérő jellemzőket figyelnek meg. Ezen túl még megfigyelhetjük az LH hormonnak a szintjét. Ez a luteinizáló hormon, amik tulajdonképpen a petesejtnek a megrepedését, a védőburoknak, a tüszőnek a megrepedését kiváltja, hogy ki tudjon szabadulni a petesejt. Ezt mutatja ki a vizeletből az otthon használható teszt.
Van olyan módszer, amely a reggeli ébredési hőmérsékletet is figyelembe veszi. Ha szinte minden reggel azonos időben megmérjük felkelés előtt a hőmérsékletünket, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy az ovuláció előtti időszakban alacsonyabban volt a testhőmérsékletünk és az ovuláció után pedig néhány tizeddel megemelkedett a tüszőből kialakuló sárga testben képződő progeszteronnak a hatására.
Mindegyiknek megvannak a maga szabályai, hogy hogyan kell a megfigyeléseket végezni, kiértékelni, amiket több tízezer női ciklus alapján állapítottak meg. Mindegyiknek komoly orvosi háttere van. Ezek a módszerek, amik Magyarországon személyes oktatással érhetők el, több évtizedes múltra tekintenek vissza. Ez a Billings módszer, a Creighton módszer, a tüneti hőmérőzéses eljárás, avagy a Symptothermal, amely a hőmérsékletet és a nyákot is figyeli, valamint a FEMM módszer.
 
Hamarosan részletezzük ezeket a módszereket. Az előbb a különböző jelekről beszélgettünk, amelyekre érdemes odafigyelni mert nyomon követhetjük, hogy megfelelően termelődnek-e a hormonok vagy sem. Ezzel a módszerrel kiváltható a fogamzásgátló tabletta használata, vagy ez egy kicsit erős feltételezés?
 
Egyáltalán nem erős feltételezés. Ezeknek a módszereknek a hatékonysága a fogamzásgátló tablettával azonos nagyságrendű, erről sok tudományos kutatás is van.
 
Csak nagyon pontosan kell ismerni.
 
Igen, illetve rendszeresen kell végezni a megfigyeléseket.
 

Dulácska Csilla cikluskövetés – oktató, mentálhigiénés szakember
(Fotó: Magyar Kurír)

Kérlek, mesélj a különböző módszerekről, mert elmondtál néhány nevet. Melyik mit takar?
 
A Billings módszer gyakorlatilag csak a méhnyakráknak az érzetén alapul, illetve a menstruációnak a megfigyelésén, hogy mit érzek. Ezt a finomságot meg kell tanulni, hogy érzékelje az ember. Ennek azaz előnye, hogy nagyon egyszerű és a technikailag fejletlen területeken is jól tudják használni. Például Afrikában is könnyen meg tudják tanulni a nők.
A Creighton eljárás szintén a méhnyakráknak a megfigyelésén alapul, csak a megfigyelésnek a metodikája, valamint a kiértékelése nagyon részletesen van kidolgozva. Tulajdonképpen azért dolgozták ki, hogy a meddőségi problémával küzdő nőknek segítsék a várandósságát. A ciklusmintázatok, a nyáknak és a menstruációnak a változásai rengeteg mindent elárulnak arról, hogy a ciklus mennyire van rendben, mennyire van meg a hormonális egyensúly és ha vannak problémák milyen jellegűek. Ez egy precíz, aprólékosan kidolgozott módszer, ezt használják azok a nőgyógyászok is, akik nem asszisztált reprodukciót végeznek, hanem a meddőségnek, mint tünetnek járnak nagyon mélyen utána, hogy helyre állítsák az egészséges ciklusnak a működését, aminek a nyomán megfoganhat a várva vágyott gyermek. A Creighton módszert általában azok szokták kérni, akiknél nem jön meg a baba, pedig már egy ideje próbálkoznak. Egész nap megfigyeléseket kell végezni, viszont ez olyan jellegű szokás, amit az ember beépít az életébe. Egy olyan orvosnak a kezében, aki érti a ciklustáblázatokat, annak egy diagnosztikai eszköz.
 
Tehát itt nem lehet méricskélni, hogy az egyik nagyobb hatású, a másik kevésbé, mert mind a kettő az.
 
Ha ért hozzá az orvos, de sajnos kevesen értenek hozzá.
 
Hogy lehet, hogy kevés orvos ért hozzá?
 
Magyarországon már van néhány orvos, nőgyógyász és endokrinológus, aki ért hozzá. Sőt, ami szerintem egészen fantasztikus dolog, hogy a SOTE-n először lesz az alapozó képzés keretében egy szabadon választható cikluskövetés óra.
 
Ez egy nagy előrelépés. Még nem beszéltük meg az összes módszert, eddig kettőről volt szó. Az egyik némiképp felszínesebb figyelmet követel, vagy nem?
 
Arra is oda kell figyelni. Azt nem mondanám, hogy felszínesebb. Azt gondolom, hogy a másik sokkal precízebb.
 
Nagyon fontos, hogy a nők tisztában legyenek testük jelzésével és a cikluskövetési jelekkel. Ennek több módszere is van. Az előbb már szót ejtettünk kettőről. Melyik a másik kettő?
 
A harmadik módszer az, amit tüneti hőmérőzésnek vagy Symptothermalis eljárásnak nevezhetnek. Egyrészt a méhnyaknyákot, másrészt a reggeli ébredési hőmérsékletet figyeli meg. Ezt a düsseldorfi Egyetemen dolgozták ki és onnan jött át Magyarországra.
A negyedik módszer a FEMM, mint Fertility Education & Medical Management, egy betűszó, ami egy pár éve van jelen Magyarországon. A méhnyaknyákot, illetve az LH hormonnak az észlelését használja a ciklusnak a követésére. Ez a módszer egy kicsit abban tér el a többitől, hogy elsősorban a családtervezést és a fogamzásszabályozást állítja a fókuszba. Viszont nagyon hangsúlyos a saját hormonális egészségnek a nyomon követése. Arra tanítja meg a nőket, hogy a különböző ciklusmintázatokból mi az, ami egészséges és mi az, ami eltérést jelent. Ehhez szintén az 1-2 éve elérhető magyar nyelvű FEMM applikációt használják, ami cikluskövetésnél nem csak a tünetek és a testi jelek rögzítésére szolgál, hanem edukációs jellege is van.
 
Mitől függ, hogy valaki melyik módszerhez fordul?
 
Ez függhet attól, hogy mi a célja az illetőnek.

Cikluskövetési tanácsadás - természetes családtervezés
2021. 12. 06. 12:58 (Utolsó frissítés: 2022. 03. 25. 15:48)
A cikluskövetés egy orvosok által kidolgozott módszer, amely komoly tudományos háttérrel és több évtizedes múlttal rendelkezik. A módszer használatával a ciklusunk termékeny és terméketlen napjai is megállapíthatóak. 
 


 
Családtervezésre melyik alkalmasabb, illetve fogamzásgátlásra melyiket tudod javasolni? Ez így meghatározható egyáltalán?
 
Mind a kettő alkalmas, mindkét célra. Hatékonyságuk nagyon magas. A Creighton eljárásmód, ami nagyon precíz a nyák megfigyelés szempontjából, eléggé kapcsolódik a NaPro módszerhez (Natural procreative treatment), ami természetes termékenységet helyreállító orvoslási metódus. Ugyanaz az orvos dolgozta ki mind a kettőnek a protokollját. Attól is függ, hogy kinek mi a szimpatikusabb. Lehet, hogy valakinek a reggeli hőmérőzés túl nagy kihívás.
 
Más egyéb hormonális eltérésből fakadó betegségre is rá lehet jönni, ha az ember figyeli a jeleket?
 
Rendkívül lényeges, hogy felismerjük a cikluskövetés jeleit. Mondjuk, ha babára vágyunk, akkor ez könnyebben megtörténhessen és azért is, hogy a fogamzásgátlás egyszerűbb legyen.
 
Hasznosak-e ezek a gyógyszerek, hogy a különböző hormonális eltérésekből fakadó betegségekre adjanak jelzést?
 
Igen, arra is kifejezetten jól alkalmazhatók. Ezekkel nyomon követhetjük a saját hormonális egészségünket. A különböző ciklusmintázatok visszajelzést adnak arról, hogy egészségesek vagyunk-e.
Ez egy kis kitérő, de még olyan szempontból is, amikor az orvos nézi, hogy milyenek a hormonszintek. Közismerten a 3. és a 21. napon küldik el a nőt vérvételre, hogy megnézzék az ösztrogén és progeszteronnak a szintjét. Viszont az a gond, hogy nem arra kíváncsiak, hogy a 21. napon mekkora a hormonszintje, hanem arra, hogy az ovuláció utáni 7. napon milyen magas. Létezik egy mítosz a 28 napos ciklusról, ahol a 14. napon van az ovuláció, ezért a 21. napon küldik el a nőket vérvételre, de egyáltalán nem biztos, hogy akkor van az ovuláció utáni 7. nap. Az ovuláció utáni fázisnak kb. a közepe, mikor a legmagasabb a két hormonnak a szintje. Mondjuk, ha valaki követi a ciklusát és megtanulta a jelek üzeneteit, meg tudja állapítani, hogy mikor volt az ovuláció.
 
Nincs előttem az a helyzet, amikor a nő elkezd vitatkozni az orvossal. Mit tanácsolsz?
 
Sok negatív tapasztalatot hallottam. Aki ért a saját ciklusához és nyomon követi tudja, hogy mikor van az ovuláció, mert a testi jelekből, a méhnyaknyáknak a csúcspontjából vagy a hőmérséklet emelkedés alapján meg lehet állapítani. Tehát az ovuláció + 7. napon menjen el.
 
Álljon ki magáért?
 
Igazából nem kell kiállnia, akkor megy el és kész. Én például együtt dolgozom egy helyreállító szemléletű, orvoslással foglalkozó nőgyógyásszal, Dr. Keszthelyi Mártonnal a Belvárosi Orvosi Centrumban, ahol cikluskövetési oktatóként segítem az ő munkáját.
 
Hogyan dolgoztok együtt?
 
Neki két ciklusról vezetett táblázatra van szüksége ahhoz, hogy lássa az eltéréseket. Ezek különböző problémákra utalhatnak. Mielőtt még elküldenénk a nőt bármelyik kivizsgálásra már rengeteg minden látszik. Megtudhatjuk, hogy megfelelő szintű-e az ösztrogén a peteérési fázisban. Ezen kívül azt is, hogy elfogadható-e a progeszteronszint az ovuláció utáni fázisban.
 
Ez az együttműködés úgy történik, hogy te megpróbálsz a nőnek segíteni abban, hogy mire figyeljen a cikluskövetés során?
 
Én tanítom meg nekik a cikluskövetést és a táblázatnak a vezetését. Ott egy másik applikációt használunk, amik kifejezetten a meddőséggel küzdő nők számára lett kifejlesztve. Igazából a mentálhigiénés „sapkám” is rajtam van, mert elvileg a cikluskövetést tanítom, de sok nehéz történetet is hallok. Ezek a nők sokszor már jó ideje próbálkoznak és elvesztettek már vetélésben babát. A babáért való küzdelem önmagában egy komoly stressz, lelkileg megterhelő folyamat. Ezek olyan terhek, amit általában nem igazán van kivel megbeszélniük. Mondjuk az orvosnál 15 percet vannak, nálam pedig másfél órát. Kicsit kettősszerepben érzem magam.
 
Te nem az egészségügy területén indultál el. Kérlek, áruld el a hallgatóknak, hogy mi a végzettséged.
 
Eredetileg építészmérnöki karra jártam és utána menekülő útként maradtam a doktori képzésen, hogy ne kelljen dolgozni menni, mert már éreztem, hogy nem igazán az én területem. Később otthon voltam a négy gyerekemmel. Aközben kezdtem el egészen más vizekre evezni és pályát módosítani. Így lett belőlem mentálhigiénés szakember és cikluskövetés-oktató.
 
A saját életedből milyen tapasztalat vitt erre az útra? Mi volt az, ami téged nagyon érdekelt ebben? Segíteni szerettél volna, vagy esetleg azt tapasztaltad a környezetedben, hogy nincsenek tisztában a nők a saját testük működésével?
 
Már huszonéves koromtól jelen volt a cikluskövetés, pozitív tapasztalataim voltak vele. Ezután akadt az utunkba egy német program, ami 10-13 éves lányoknak szóló interaktív drámapedagógiai megközelítésre épülő 5 órás workshop arról, hogy mi történik a női ciklus során akkor is, ha megszületik a baba és akkor is, ha menstruáció tapasztalható. Egy hatalmas játék 20 négyzetméteres színpadon, ahol szép, puha textíliák segítségével játsszák el az egész ciklusnak a történéseit. Fantasztikus élmény arról, hogy ez az egész milyen nagyszerű, mennyire klassz nőnek lenni és a termékenységünk óriási kincs. Ezt a programot sikerült a megfelelő ember kezébe eljuttatni, aki itt Magyarországon is megvalósította.
 
A munkánk során látjuk, hogy erre mekkora szükség van. Magyarországon 80 foglalkozásvezető létezik. A lányok rengeteg információt kapnak a saját testüknek, a saját ciklusuknak a működéséről, miközben egy hatalmas élmény arról, hogy ez a folyamat milyen nagyszerű. A nőknek kifejezetten hiányos a tudása a saját testüknek a működéséről, de a lelki része, az önértékelés, az önkép, a saját testhez való viszony éppolyan fontos.
 
A menstruációhoz még mindig tabu hozzáállás, kínos asszociáció tapad. Például, ha csak arra gondolunk, hogy hogyan beszélnek a nők a menstruációról. Annyit mondanak, hogy megjött és kész. Ki se mondjuk a nevét, mint Voldemortnak. Emellett a betét reklámokban halvány kékesen áttetsző folyadékkal locsolják a betétet, mert a piros már kellemetlen lenne. Igazából nagyon sok kutatás szól arról, hogy egy lány hogyan éli meg az első menstruációját, hogy mennyire pozitív vagy negatív élmény a számára. Ez befolyással van arra, hogy hogyan éli meg a többi menstruációját. Befolyással van a saját testéhez való viszonyára, az önképére, egészen a szexualitásban hozott döntésekig.
Ennek igazából nagyon messzire menő hatása lehet. Ahhoz, hogy az első menstruációját hogyan éli meg, két kardinális szempontot kell megemlíteni. Egyrészt az előzetes ismereteknek a fontosságát. Nagyon sok anyukával beszélgettem, aki megosztotta velem, hogy annak idején fogalma sem volt arról, hogy mi történt vele, mikor megjött az első menstruációja. Most is akadnak ilyen lányok. Nem mondom, hogy sok, de akad. Rendszeres, hogy 11-12 éves lányok anyukái még semmit nem meséltek a menstruációról. Tehát kulcsfontosságú a megelőző ismeret, illetve az anyának a szerepe. Az anya olyan képet tud mutatni, amely pozitív és negatív irányba is fordíthatja a lánya szemléletét. Inkább egy elviselendő átok vagy a női létnek, a nagy körforgásnak a része és az életadásnak a képessége. Fontos, hogy milyen mintát mutat a folyamatról. Azoknak nyilván nagyobb kihívás, akik nem ebben nőttek fel.

Természetes családtervezés
2022. 03. 16. 14:41 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 18. 16:03)
Mi a természetes családtervezés?
Olyan módszerek összefoglaló neve, melyek célja a fogamzás tervezése vagy elkerülése a menstruációs ciklus során természetesen fellépő jelek és tünetek megfigyelése által, a termékeny időszakban a közösüléstől való tartózkodással, ha a fogamzás elkerülése a cél (hormonmentes, természetes fogamzásgátás).


 
Az anya tudja, hogy mit kell átadni a lányának?
 
Az a tapasztalatom, hogy sokszor az anyukák is kínba vannak magával a beszélgetéssel. Ami egyszerűen abból adódik, hogy velünk végképp nem beszélgettek róla. Nagyon szeretnénk, hogy a lányainknak jobb legyen, viszont nincsenek meg a jó mintáink. Én ezért is szeretem a Ciklus-show-t, mert ott az anyukáknak is tartunk bemutatót.
 
Ez látványos esemény?
 
Abszolút látványos, nagyon élményszerű. Ennek kapcsán nagyon sok visszajelzést kapunk, hogy végre elindul az a beszélgetés, ami eddig olyan nehézkesen ment. Akár az anyuka részéről akár azért, mert a kislány elzárkózott.
 
 
Ez még mindig tabutéma?
 
Valakinek igen, valakinek nehéz ezeket a szavakat kimondani. Akár még a lányának is. Ugye nem csak azt akarjuk mondani a lányunknak, hogy minden hónapban vérezni fog, hanem hogy ez az egész a termékenységgel van összefüggésben. Ez viszont újabb kellemetlenséget okozhat, hiszen a szexet is bele kell szőni a mondandónkba. Azért is szeretem ezt a foglalkozást, mert rengeteg ismeretet ad arról, hogy ami bennünk zajlik egy értékes dolog.
 
Ez milyen formában történik?
 
Mint ahogyan már korábban is említettem, egy 20 négyzetméteres felületen fel vannak építve mindenféle szép, színes, puha anyagokból a női belső nemiszervek. A méh, a petevezetékek és a hüvely. Nagyon részletesen, de játékosan játsszuk el a ciklus történéseit.
 
A lányoktól név nélkül visszajelzést szoktunk kérni. Nekem a szívem csücske, egy Gyöngyös melletti falu, ahol összecsődítették a falunak az összes lányát 8-tól 15 éves korig. A visszajelzések alapján a legnagyobb tanulság számukra, hogy „Szeresd a tested!” és „Nőnek lenni dicsőség!”.
 
Viszont még mindig azt tapasztalom, hogy nehézkes ez a beszélgetés. Elkezdtem dolgozni a nagylányommal egy videóanyagon, mely ezt a korosztályt megelőző 8-11 éves lányoknak, illetve anyukáiknak szól.  Ez még játékosabban dolgozza fel a témát. Együtt tudják nézni és tudnak róla beszélgetni. „A négy évszak hercegnője” lesz a címe.
 
Már elkészült?
 
Egy hónapon belül a végére érünk és elérhető lesz. A nagylányom illusztrátor is, így ő rajzolja a grafikus részét. Emellett elvégeztem egy amerikai cikluskövetés-oktató képzést, mely kifejezetten a kamasz lányok oktatására képesít.
Nagyon sokszor látjuk, hogy a stressz, az alvás, a túl kevés, vagy pont a túl sok sport, valamint az étkezés nagy befolyással van a ciklus menetére, milyenségére, egészséges vagy nem egészséges voltára. Sokszor, ha ezeken a területeken történik változás, az már meghozza az eredményt.
 
 
 
Mondjuk, ha valaki izgul egy vizsga miatt, akkor már előfordulhat, hogy késik a menstruációja. Tehát ez nagyon szorosan összefügg.
 
Így van. Az adrenalin és a kortizol pontosan ellene dolgozik.
 
Mért annyira fontos, hogy már egy kamaszlány is tisztában legyen a cikluskövetéssel? Számukra hol van a jelentősége?
 
Több szempontból is van jelentősége. Ha megtanulják a cikluskövetést, akkor tudni fogják, hogy mikor jön meg a következő menstruációjuk, ami nem egy elhanyagolható szempont. Nincs meg a kiszolgáltatottság érzése, ehelyett a tudatosság áll a középpontban.
Azt is tapasztaljuk, hogy azok a lányok, akik elkezdik követni a ciklusukat, azoknak a saját testükhöz való viszonyára is hatással van. Jobban értékelik, tudatosabban hoznak az egészségükkel, illetve a szexualitásukkal kapcsolatban döntéseket. Olyan szempontból is fontos, hogy már az elején észrevehetővé válnak olyan problémák, amiket könnyebb csírájukban gyógyítani, kezelni.
Anyukák sokszor mesélik, hogy a lányuknak nagyon könnyen felírják bármiféle menstruációval kapcsolatos panaszra a hormonális fogamzásgátló tablettát. Valóban megszünteti a kellemetlen tüneteket, úgymond rendszerezi a ciklust, azonban azzal kevesen vannak tisztában, hogy ilyenkor tulajdonképpen nincsen ciklus, de nem olyan értelemben, hogy nincsen menstruáció. Ez hormonmegvonásból történő vérzés, nem pedig a valódi menstruáció. Azok a hormonok, amiket kapnak nem olyan hatással vannak a testre, mint a saját test által termelt ösztrogén és progeszteron. Ezekre nagy szükség van a csontfejlődés, az agyfejlődés vagy a méhszájnak az érzése szempontjából.
Mivel cikluskövető oktatóként is dolgozom a Belvárosi Orvosi Centrumban, ahol elsősorban nehezített gyermekáldással, meddőségi gonddal küzdő nők érkeznek, így elég jó rálátásom van a hormonális fogamzásgátló tabletták szedésének problémájára.
Sokan mesélték, hogy annak idején mikor felírták nekik a hormonális fogamzásgátló tablettát és rendszeresen 10-15 évig szedték, majd később abbahagyták kiderült, hogy ugyanolyan vagy még rosszabb a probléma, mint azelőtt. Ezt harminc-x évesen sokkal nehezebb kezelni vagy rendbe tenni, mert már az idő is szorítja őket.
 
Elfedte a problémákat?
 
Igen, elfedi a problémákat.
 
Most utaltál az idő problémájára. Korábban a műsorban elhangzott, hogy a nők egy része nem veszi feltétlenül tudomásul vagy nincs eléggé a köztudatban, hogy a biológián nem nagyon lehet változtatni. Az ember tologathatja egy ideig a gyerekszülést, de nem korlátlanul.
 
Éppen ezért lenne érdemes az egész ciklust, a hormonális egészséget rendbe tenni, mielőtt babát szeretne. Ezért is tartom hasznosnak, ha fiatal párok vagy fiatal házasok tanulják meg a cikluskövetési módszert.
 
Jó, hogy mondtad a rakjuk rendbe kifejezést, mert korábban is utaltál rá, hogy ez a módszer a helyreállításra is alkalmas, de mégis hogyan?
 
A ciklustáblázatokból, illetve a ciklusmintázatokból sok minden kiolvasható egy hozzáértő orvos vagy oktató számára. Például azt, hogy az ösztrogénnel, a nyák termelődéssel, az ovuláció utáni szakasznak a hosszúságával van esetleg baj. Nem elég hosszú ahhoz, hogy beágyazódjon a petesejt. Ha valaki több napig tapasztal pecsételést a menstruáció előtt az arra utal, hogy a progeszteron szint hamar leesik. Az ásványi anyag, a vitaminhiány is mögötte van pl. a D vitaminhiány. Az étkezés kifejezetten fontos, mert a tejfehérje, a glutén, a cukor gyulladásos állapotot hoz létre a szervezetben, ami a ciklus működésére is hatással van.
 
Kik keresnek meg benneteket a legtöbben?
 
Mondjuk a 32-42 közti korosztály.
 
Gyerekvárás vagy fogamzásgátlás szempontjából? Vagy ennek nincs jelentősége, pusztán tisztában szeretnének lenni azzal, hogy mi zajlik a nő testében.
 
A Belvárosi Orvosi Centrumba elsősorban olyan nők jönnek, akik babát szeretnének és problémával küszködnek. Ez egy olyan hely, ahol mélységében foglalkoznak a problémával. Ha bármi másra szükség van, akkor urológus, endokrinológus és pszichológus is a rendelkezésükre áll. A Centrumunkban változatos összetételű orvosi csapat található.
 
Nagyon sok sikert kívánok a munkádhoz, és hogy minél több embernek tudjatok segíteni! Vidd hírét, hogy mi nők hogyan tudunk magunkra figyelni. Nagyon szépen köszönöm!
 
Köszönöm Edina!

A Jazzy rádióban a Jazzy randevú című műsor Bálint Edinával készült beszélgetés szerkesztett, rövidített változata.
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2022. 07. 19. 12:47 (Utolsó frissítés: 2022. 07. 26. 21:34)

Várja önt:
Dulácska Csilla PhD.
Dulácska Csilla PhD.