Blog: A női hormonzavar tünetei és kezelése

Női hormonpróblémák tüneteiA női hormonzavar tüneteit a PCOS, vagyis a policisztás ovárium szindróma okozza. Milyen szerveket érint? Milyen tünetek jelentkeznek? Milyen életkorban jelentkezik? Cikkünkben megválaszoljuk a legfontosabb kérdéseket.
 
A policisztás ovárium szindróma egy hormonális megbetegedés, mely a női szervezetben fordul elő. Több szervet is érinthet, ám elsősorban a petefészekben jelentkezik. Napjainkban a policisztás ovárium szindróma a vezető meddőségi ok.
 
Mielőtt felsoroljuk a női hormonzavar tüneteit, mindenképpen szeretnénk felhívni a figyelmet a következőre. Amennyiben a női hormonzavar tünetei jelentkeznek nálad, keresd fel az orvosi centrumunkat, ahol modern és barátságos rendelőben, magas szakmai felkészültséggel várnak kollégáink.
 

A női hormonzavar tünetei és felismerése

 A policisztás ovárium szindróma diagnosztizálása nem egyszerű feladat. Hátterében többnyire örökletes cukoranyagcsere-zavar áll. Tünetei közé tartozik a férfihormon túltermelődése a női szervezetben, a peteérés zavara, valamint a policisztás ovárium szindróma ultrahangképe.
 
A petesejt zavara lehet például anovulatio, vagyis a peteérés hiánya, illetve menstruációs zavar. A férfihormon női szervezetben való túltermelődésének pedig lehetnek klinikai, illetve laboratóriumi jelei.
 
A felsorolt tünetekből legalább háromnak kell teljesülnie ahhoz, hogy adott legyen a policisztás ovárium szindróma diagnózisa. Azonban azt is számításba kell venni, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése elfedheti az említett tüneteket.

Milyen következményei lehetnek a policisztás ovárium szindrómának?

A PCOS, vagyis a policisztás ovárium szindróma genetikai eredetű egészségügyi probléma, melynek kialakulására hatnak a környezeti tényezők. Tünetei nem feltétlenül egyszerre jelentkeznek. Amennyiben a PCOS már említett tüneteit tapasztalod, jelentkezz be hozzánk kivizsgálásra!
 
A policisztás ovárium szindróma az egész hormonháztartást befolyásolja. Nincs két egyforma eset, a tünetek és a leletek nagyon különbözőek lehetnek. Nem egyik napról a másikra jelentkezik a betegség, a tünetek folyamatosan, hosszú időn keresztül alakulnak ki.
 
Ráadásul a policisztás ovárium szindróma kialakulása előidézhet számos szövődményt, például fokozott szőrnövekedést, menstruációs zavarokat, pattanások kialakulását, magas vérnyomást, cukorbetegséget, inzulinrezisztenciát, valamint meddőséget és vetélést is.

Hogyan kezelhető a policisztás ovárium szindróma?

Mivel a PCOS a női szervezet hormonális egészségügyi problémája, kezelése összehangolt munkát igényel nőgyógyász, bőrgyógyász, endokrinológus, dietetikus és olykor pszichológus bevonásával.
 
A policisztás ovárium szindróma minden tizedik nőt érinti, és kezelése élethosszig tart. A PCOS kezelése történhet gyógyszerekkel, illetve a petefészekkéreg bemetszésével. Gyógyszeres kezeléssel a hormonszintek normalizálása történik.
 
Mindezek mellett a kezelés részét képezi a rendszeres testmozgás beiktatása és az előírt diéta tartása. A megfelelő étrend normalizálja az inzulinszintet és csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2021. 02. 15. 12:06 (Utolsó frissítés: 2021. 02. 15. 12:16)