A mióma tünetei és kezelése

miómaA mióma tünetei és kezelése

Mi az a mióma

A mióma jóindulatú daganat, ami kötőszövetből és simaizom szövetből áll, és a méh simaizomzatában alakul ki. Mérete és száma változatos lehet, és ettől, valamint a daganat(ok) elhelyezkedésétől függően okozhat panaszokat.

Többnyire 25 -30 éves korban alakul ki. Elhelyezkedhet a méh külső felszínén, a hashártya alatt, vagy a méh falában, vagy a méh belső felszínén a nyálkahártya alatt.

Gyakori betegség, minden 5. nőt érinti a fogamzóképes korban. Pontos oka nem ismert, de biztosan összefügg az ösztrogén túlsúllyal, ugyanis az ösztrogén termelés elmaradásával a menopauzában mérete jelentősen csökken. Egyéb tényezőknek mint a genetika hajlam, stressz, hiányállapotok is jelentősége lehet a mióma kialakulásában.

Mióma (méhmióma) kialakulásának okai

A kialakulásnak pontos okát az orvostudomány mai állása szerint nem ismerjük, de a hormonális változásokhoz köthető mindenféleképpen. Kutatások azt bizonyítják, hogy a terhesség alatt a miómák mérete nő, vélhetőleg az ösztrogén szint növekedése miatt.

A miómák megjelenése fogamzóképes korban fordul elő a leggyakrabban (25-30 éves korban).

Amit tudni kell a miómáról

mióma okaiA mióma tünetei

  • menstruációs zavarok

  • nyomásra érzékeny hasüreg

  • erős menstruációs vérzés

  • állandó vizelési inger

  • rendszertelen ciklus

• A mióma által okozott panaszok változatosak, de nem ritkán semmilyen panaszt nem okoz, rutin nőgyógyászati szűrés alkalmával véletlenül derül fény meglétére.

• Amennyiben panaszokat idéz elő, a páciens az alábbiakat tapasztalhatja: alhasi görcsök, hasi nyomás érzés, derékfájás, alhasi-kismedencei fájdalom, vérzészavar, puffadás, székrekedés, hányinger, gyakori vizelési inger, sikertelen teherbe esés, vetélés.

Időnként komolyabb fájdalmat is okozhat a környező szervekre gyakorolt nyomás által.

A mióma kezelése

A miómákat, ha panaszt nem okoznak, nem feltétlenül kell kezelni, ilyenkor az ultrahang vizsgálattal való kontrollálás, rendszeres nyomonkövetés javasolt.

mióma kezeléseTüneti kezelésként szájon át szedhető fogamzásgátló, vérzéscsillapítás, méhen belüli hormontartalmú fogamzásgátló eszköz (spirál, IUD) felhelyezése szóba jöhet.

Menopausa előtt álló hölgyeknél megkísérelhető a tüneti kezelésekkel "átvészelni" addig, amig a menopausa beköszönt, és már nem szükséges operálni, mert a hormonális viszonyok megváltozása, az ösztrogén szint csökkenése miatt a mióma magától összezsugorodhat.

A mióma gyógyszeres kezelésére használható gyógyszerek mellékhatásaik miatt sok esetben limitálják az alkalmazhatóságukat. Egy magyar fejlesztésű gyógyszer nagyon ígéretesnek tűnt a göbök zsugorításában, azonban sajnos jelenleg nem elérhető.

A mióma embolizációs kezelést, amikor a mióma vérellátását biztosító artériát elzárják, nem nőgyógyászok, hanem ún. intervenciós radiológusok végzik. Hátránya, hogy nem javasolt ez a kezelés, amennyiben a páciensnek még gyermekvállalási szándéka van, illetve csak menopausa előtt alkalmazható, mivel később nagyobb az esélye, hogy rosszindulatú daganatról van szó.

Amennyiben a panaszokat tüneti kezeléssel nem lehetséges megoldani, vagy a páciens terhességet fontolgat, a daganat műtéti eltávolítása szükséges, különös tekintettel ha a méhűrt torzító göbről van szó.

A legkorszerűbb eljárások, vagyis az úgynevezett minimál invazív műtétek("kulcslyuk sebészet") a hysteroscopia és laparoscopia. A méh- és hastükrözés során lehetőség van miómagöbök eltávolítására a méh izomzatból.
Ilyen típusú műtétek után a lábadozás sokkal rövidebb, a gyógyulás jelentősen gyorsabb, mint a klasszikus hasi műtéteket követően.

  mióma  mióma

Nagy méretű, súlyos panaszokat okozó miómák műtéti megoldása lehet a méheltávolítás, amennyiben a páciens már nem szeretne több terhességet vállalni. A méheltávolítás történhet a méhnyak megtartásával vagy eltávolításával és szintén történhet laparoscopia útján.

Ha Ön is a fenti problémáktól szenved, egyeztessen időpontot nőgyógyászati szakrendelésünkre! Jelentkezzen be most nőgyógyászati konzultációra online vagy telefonon!

Jelentkezzen be most konzultációra online vagy telefonon!
Időpontfoglalás:

email: info@boc.hu

telefon: 06 30 870 7427, 06 30 372 6832


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2021. 02. 04. 14:06 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 18. 15:55)

Kapcsolódó tartalmak
Méhnyakrákszűrés
Méhnyakrákszűrés
Méhszájseb
Méhszájseb
LOOP conisatio - Loop Konizáció
LOOP conisatio - Loop Konizáció
Várja önt:
Dr. Nyíri Sándor
Dr. Nyíri Sándor
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Sipos Attila
Dr. Sipos Attila