Blog: A legszuperebb nemi baci

Szerző: Csősz Roland

Akárhogy nézzük, a mozifilmek azt sugallják ma nekünk: eljött a szuperhősök kora, s velük együtt a szupergonoszoké is. Ettől függetlenül még elég meglepő tud lenni, hogy az előtagot, melyet emberfeletti képességek jelölésére használunk, újabban már legyőzhetetlen betegségekhez párosítva is halljuk. Mondjuk valaki ezek után elmagyarázhatná nekem a szupermarket jelentését…

Nem szuperrákról és szuperszifiliszről szól a fáma, mert az minden lenne, csak nem szuper. Van viszont egy olyan „jószág”, minél alattomosabb kevés van, ráadásul a létező legfájóbb ponton támad. Bizony, egy nemibetegségről van szó, név szerint… *dobpergés* a szupergonorrhoeáról.

Ez a kis „tünemény” befészkeli magát oda, ahol az ember a legkevésbé állja meg, hogy ne adja tovább a betegséget, mindezt úgy, hogy az illető nem is tudja, mit csinál. Mármint vélhetően tudja, sőt élvezi is, csak a következménnyel – értelemszerűen – nem igazán számol.
Ez eddig különben nem is jelentett nagy problémát, mert alapvetően a gonorrhoea egy elég jól gyógyítható betegség. Mostanában viszont – a WHO jelentése óta – mindenki pánikol, aki csak hallotta hírét. Mármint az első két percig, aztán már el is felejti a következő cikk olvasása miatt. Így pedig nem történik semmi, és szép lassan beigazolódik a pánik.
Pedig csak annyi lenne a dolgunk, hogy a szokásos, éves testi kontrollok közé beiktassuk az STD szűrést is, ami egy-két mintavétel alapján megmondja, mi minden lakozik bennünk. Ha semmi, az a valóban szuper, viszont, ha akad valami, akkor sincs tragédia: ott a gumi, míg fel nem épülünk. És ez a második lépés: ha már tudjuk, hogy baj van, akkor legalább húzzunk gumit – még orális szexhez is.

A fránya gonorrhoea ugyanis képes a torokban is fertőzni, ahol aztán pláne sok bacilus van, és velük igazán nem szerencsés összekeverednie, mert attól még nehezebbbé válik a gyógyítása. De mégsem ez a legfőbb probléma. A pánikot azért keltik, mert újabban az eddigi penicillin alapú készítményeknek is ellen tud állni a kórokozója. Ilyen betegeket 2011 óta fordulnak elő, legtöbbször Japánban, de idén már Európa több területén is felbukkant egy-egy eset, ezért fújt riadót a WHO. És ezért nevezik szupergonorrhoeának.
A megoldás egyfelől az, hogy majd egyszer kidolgozzák az új ellenszert – és amennyi időbe annak végleges forgalombahelyezése, mi nem építenénk rá –, illetve, hogy megakadályozzuk a terjedését. Utóbbi észszerűbbnek tűnik, de mivel se szűrésre, se gumihúzásra nem hajlamosak sokan, szép lassan odajuthatunk, hogy mindenkinek fájni fog a vizelés, és folyni fog a nemiszervéből a genny.
Szuper világ vár ránk!
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2020. 11. 05. 13:48 (Utolsó frissítés: 2020. 11. 05. 15:08)