Blog: Ezeket kérdezi tőled egy nemigyógyász

Szerző: Csősz Roland
A beszélgetésnél orvosod célja mindenekelőtt egyfajta bizalmi légkör megteremtése lesz, tehát biztosan nem fog olyan kérdéseket a fejedhez vágni, ami kellemetlenül érintene. Pontosan tudja minden nemigyógyász, hogy elég nyűg már a tünet is, ráadásul a szexualitásról ritkán beszélget szívesen az ember idegenekkel. Mégis van pár részlet, aminek jelentőségébe talán még bele sem gondoltál, emiatt pedig meglepő lehet a doktor kíváncsisága. Ezek minden esetben szakmai célt szolgálnak, mert az együttlétek különféle módjai ugyanis különböző módon kaphatnak jelentőséget a kórtörténetedben. A szemmel látható tünetek többféle betegségre is utalhatnak, ezért az őszinte válaszaiddal komolyan segíted a diagnózisalkotást.
Az első téma szinte mindig az elmúlt egy év partnereinek neme és száma, azaz egyfajta „rizikóbecslés”. Ilyenkor a már ismert statisztikai adatokkal veti össze fejben az orvosod, hogy elmondásaid alapján melyik betegségre milyen esélyed lehet – a tünetek alapján ugyanis még nem, csak az őszinte válaszaid után lehet kizárni bizonyos fertőzéseket. Emiatt fontos az is, hogy ezek alkalmi vagy hosszabb távú kapcsolatok voltak-e. Ne feledd, minél többször vagy együtt szexuálisan egy fertőzöttel, annál nagyobb az esélye, hogy elkapj valamit. Sokan teljesen elfelejtik, hogy orális szexszel is terjednek az STD-k, így arra is ki fog térni az orvosod, hogy az aktus melyik részénél használtatok kondomot, és persze melyiknél nem.

Ha már előre sejted, hogy mikor és hogyan fertőződhettél meg, nyugodtan kezdd ezzel, nem kell megvárnod az orvos erre vonatkozó kérdéseit. Ezáltal azt az esetleges kellemetlen érzést is elkerülheted, hogy túlmegy a nemigyógyász azon a határon, amiről te még szívesen beszélgetsz. Ha bármikor ilyen érzésed lenne, nyugodtan kérdezz vissza, hogy miért kíváncsi az adott témára, ugyanis az orvos kötelessége a tanácsadás. Ez azt is jelenti, hogy bármikor érdeklődhetsz afelől, hogyan kerül dokumentálásra az eseted, például láthatja-e a diagnózisodat a házi orvosod. Fontos, hogy minél őszintébb válaszokat tudj adni, de ennek érthető feltétele a bizalom, amit előbb ki kell építeni.

A nemi betegségek első tünetei hetek, olykor évek múltán mutatkoznak csak meg – ha egyáltalán észlelhetők, mert sokan csupán tünetmentes hordozók. Emiatt fontos, jelenleg aktív vagy-e szexuálisan, és az is, észleltél-e már korábban hasonló tüneteket. Megesik, hogy az emberek néhány esztendő elteltével ugyanazt a betegséget kapják el ismét – gyakran igen nagy meglepetést okozva, mert tévesen hitték, hogy immunitást szereztek az első alkalommal. A helyzet ezzel ellenkező szokott lenni: aki egyszer elkapott már valamit, az valószínűbben szerzi meg ismét ugyanazt a betegséget. Különösen akkor lehetsz veszélyben, ha nem múlt el korábbi betegséged, mert az eleve legyengült szervezet másodszor, harmadszor már enyhébb formában reagál a szexuális úton terjedő fertőzésekre. Lehet, hogy úgy érzed, a legutóbbihoz hasonló problémáid vannak, de akkor még rosszabb volt, és az mégis elmúlt magától. A gond az, hogy az ismételt fertőzések sokkal több kárt tudnak okozni a szervezetben, csak kevesebb tünettel, mint egy egyszeri betegség, tehát most még sürgetőbb orvoshoz fordulnod. Amennyiben megvannak a papírjaid a korábbi kezelésekről, érdemes azt is magaddal vinned.

Ha kiderül, hogy valamilyen oknál fogva óvszert csak hüvelyi szexnél használsz, könnyen lehet, hogy a beszélgetés végén te magad is újra fogod gondolni, mit kéne még tenned saját magad védelmében. El sem hinnéd, hányfajta megelőzési mód létezik még a gumin kívül, de belül is.

A gyermekvállalást szintén bonyolíthatja, ha valamelyik félnél STD-jellegű tünetek jelentkeznek. Ilyenkor fontos a mihamarabbi kivizsgálás, akármelyik hónapban jártok is, vagy éppen most terveztetek belevágni a babaprojektbe. A kismamákra persze egyébként is várnak kötelezően előírt szűrések, de nem szabad halogatni a vizsgálatot, hiába volt korábban negatív a teszt, vagy kell amúgy is belátható időn belül elvégeztetni. Ugyanakkor fontos azt is tudnod, hogy az ilyen jellegű fertőzések általában egy-két hét alatt kezelhetők. Ami pedig nem, azzal kapcsolatban az orvosod megfelelő tanácsokat tud adni, szóval biztosan nem kell a baba projektet hónapokkal, évekkel eltolni emiatt.

Ha jelenleg használtok valamilyen fogamzásgátlót, arról is érdemes tudnia a nemigyógyászodnak. Okkal a többesszám: hosszútávú kapcsolatban megjelenő tünetek mindegy, kin fordulnak elő először, mindkét felet ki kell vizsgálni. Nem biztos, hogy attól ered a fertőzés, akin először meglátszott, és kapcsolati problémára sem kell rögtön gyanakodni, mert a hosszú lappangás lehet, hogy még egy másik életben kezdődött… Mégis gyakran kérik a páciensek a nemigyógyászoktól, hogy árulja el: mikor és kitől kaphatták el a fertőzést. Efféle laboratóriumi módszer viszont nem létezik, így egy orvos sem fog tudni állást foglalni, hogy történt-e félrelépés. Emellett viszont minden orvost köt a titoktartást, így ha partnered ugyanahhoz a szakemberhez megy kivizsgálásra, akkor sem fog megtudni rólad semmit. Nem árt, ha tudod, hogy előfordulhat olyan szituáció, amiben fontos lesz elmondani a partnernek, hogyan kapott el tőled nemi betegséget, de ebben a helyzetben is kérhetsz tanácsot orvosodtól – az ő dolga nem az ítélkezés, hanem a megoldás megtalálása.


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2020. 11. 16. 13:13 (Utolsó frissítés: 2020. 11. 16. 13:16)