Blog: Évszakfüggő lehet néhány nemi fertőzés

Lassan télikabátba bújnak már az STD-k is, nem lesz mi terjessze a nemi fertőzéseket? Elsőre sután hangozhat a feltételezés, de elképzelhető, hogy a szexuális úton terjedő betegségek (röviden STD-k) előfordulása nagyban kötött az évszakok váltakozásához. De vajon miként befolyásolhatja őket és egyáltalán hatnak-e mindenre?

Nagyon úgy fest, hogy a fürdőruhás és fesztivál időszak fantáziaindító szuperképessége az, hogy ezekből az utolsó ruhadarabokból is gyakrabban bújnak ki az emberek – csak kár, hogy a tanga zsebébe már óvszer is ritkábban fér a statisztika szerint. Ahány kutatást olvasunk ugyanis, mind azt fejti ki, hogy a nyári, valamint az ősz eleji hónapokban a legemelkedettebb az STD-fertőzések száma.

Jó hír, hogy ezen már túl vagyunk, de azért csak csínján az ünnepléssel. Nem holmi téli-nyári váltakozásról beszélünk ugyanis, az összes nemi betegség elkapható bármikor. A különbséget abban figyelték meg, hogy az évi átlaghoz képest néhány (vizsgálattól függően 2-5) százalékkal gyakrabban találtak gonorrhoea vagy klamídia fertőzötteket. Néhány kutatás azt is megfigyelte, hogy a nem kimondottan STD-nek számító felfázás a nőknél az őszi időszakban még a télinél is gyakoribb problémát jelentett.

Az okokra nem találtak még hivatalosan választ, de a logika alapján azért feltételezhetünk egyet s mást. Például tudjuk, hogy átlagosan az emberek fele huszonöt éves koráig elkap valamilyen nemi betegséget, így elég nagy százalékát teszik ki a teljes beteg populációnak is. Hogy mit csinálnak ők nyáron, illetve az ősz elején? Természetesen utaznak, koncertekre járnak és ide-oda járnak a szabadban. Ebben az időszakban alakulnak ki legvalószínűbben új kapcsolatai ennek a korosztálynak. Ha ehhez hozzávesszük, hogy kell néhány nap vagy hét, mire az első tünetei egy szexuális úton terjedő betegségnek megjelenjenek, már az is érthető, miért lóg be a statisztika szerint ez az időszak az ősz első felébe is.

Mindemellett érdemes fejben tartani, hogy az STD-k nem kizárólag szexuális úton, de szülés során is terjednek. A szifilisz egyike azoknak a nemi betegségeknek, amikkel egyre több csecsemő fertőződik, és ennek is találtak már csúcs időszakot, a februárt. Hogy ez, illetve a fenti időszak hogyan kapcsolódhat, azt már meg sem próbáljuk kitalálni.

A betegségeket viszont nem csak gyógyítani lehet, de sokkal kényelmesebb és egyszerűbb megelőzni őket. Használj óvszert minden új partnerednél, ha pedig megbizonyosodnál róla, hogy egyikőtök sincs veszélyben, menjetek el együtt egy STD-szűrésre
 


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2020. 11. 13. 09:43 (Utolsó frissítés: 2020. 11. 19. 13:49)