Blog: Az orvosnál nem a női a gyengébb nem

Bár tudományosan bebizonyított tény, hogy a nők jobban bírják a fájdalmat, mégis sokkal hamarabb mennek orvoshoz, mint a férfiak. Az aranyér viszont nem válogat. Az urak mégis addig húzzák a sebész (proktológus) meglátogatását, amíg lehet.
 

A férfiakat a nők viszik orvoshoz

Valószínűleg mindenki ismeri a „férfinátha” fogalmát. Kutatások bizonyították, hogy hiába ugyanazok a tünetek, a férfiak tényleg sokkal jobban megszenvednek egy egyszerű megfázást, mint a nők. Ez tény, ami nem a férfiak ellen szól. Egyszerűen a nők többnyire jobban bírják a gyűrődést, sőt van, amit hajlamosak fel sem venni. Mégis, ők azok, akik sokkal jobban odafigyelnek egészségükre és nem szégyenlősek, ha egy-egy kényes problémával orvoshoz kell fordulni. Ilyen egészségügyi gond lehet a gombás fertőzés, a nemi úton terjedő betegségek, de még az aranyér is! Míg a nők már a kezdeti tünetekkel, mint például a végbél környéki viszketés, vény nélküli készítményeket alkalmaznak, majd orvoshoz is elmennek, addig a férfiak inkább megpróbálják maguk megoldani a problémát, vagy épp a velük élő nőtől kérnek segítséget, tanácsot, még akkor is, ha már komoly, sőt kritikus szintű tüneteik vannak. Általában az erősebbik nem képviselői akkor mennek orvoshoz, ha a párjuk már perlekedik velük, mert állapotuk nem javul vagy éppen romlik.


Lassan változik a közfelfogás

Ez még annak ellenére is így van, hogy manapság már egyre több vény nélküli készítményt reklámoznak a televízióban, amelyekkel felhívják a figyelmet a férfigondokra – például a prosztataproblémákra – és az aranyérbetegségre is. Az okokat sokfelé kereshetjük, de az egyik legjelentősebb talán az, hogy az érintettek egyszerűen szégyenkeznek a tünetek miatt és senkinek nem beszélnek róla, miért tennének kivételt egy idegen orvossal? Ráadásul a proktológusnál végzett aranyérvizsgálat sokak számára megalázónak, obszcénnak tűnik, sértve érzik férfiasságukat. Pedig, ha időben szakértő kezekbe kerül a beteg, sokkal gyorsabban meggyógyulhat, ráadásul sokkal gyengédebb módszerek alkalmazhatóak a kezdeti stádiumban, nem kell azonnal a drasztikus műtéti beavatkozástól rettegni. A kenőcsök és kúpok bárhol alkalmazhatóak, és használatuk fájdalommentes, bár tény, hogy időnként kicsit bonyolult lehet. Az aranyér ellen már tablettás kezelés is létezik, ami ellen már tényleg senkinek sem lehet kifogása. A betegstatisztikák azt mutatják, hogy mára már jóval több férfi képes nyíltabban beszélni a problémáról és mutatja meg magát orvosnak, de még sokat kell dolgozni azon, hogy a közfelfogás ne tartsa nyámnyilának az egészségükre nem csak sporttal vigyázó urakat.
 

Sokkal nagyobb baj is lehet

Az aranyér tünetei, a vérzés, nehéz székletürítés vagy épp a váladékozás nemcsak e betegség jellemzői, sajnos akár a vastagbéldaganat jelei is lehetnek, így már csak emiatt sem szabad elhanyagolni a vizsgálatot. Ha a rákos elváltozás gyanúja bebizonyosodik, a proktológus együtt tud működni a megfelelő szakorvossal, így a beteg gyógyulásának esélyei hatványozottan megnőnek.

Ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 03. 14. 16:23 (Utolsó frissítés: 2020. 05. 19. 15:28)