Blog: 4+1 tipp, hogy szex UTÁN is jó legyen!

Nincs annál jobb, mint egy szenvedélyes szeretkezés után összebújni a párunkkal és jólesően elnyújtózni. Ha viszont el akarsz kerülni néhány kellemetlenséget, fogadd meg tanácsainkat!
A filmekben a szenvedélyes szexjelenetek után a főszereplők általában az ágyban maradnak egészen reggelig. Bármennyire romantikus dolog is ez, az orvosok mégis inkább azt ajánlják, hogy szex után pattanj ki az ágyból. Tedd meg azért, hogy ne okozzon kellemetlenséget az együttlét.


1. Szaladj ki a mosdóba!
Lehet, hogy elsőre furcsán hangzik, hogy kászálódj ki az ágyból és menj pisilni, de hidd el, van értelme! Főként azért, mert a nőknél a hüvelybemenet és a húgycső nagyon közel van egymáshoz, könnyen bejutnak a húgycsőbe olyan baktériumok, amelyeknek semmi keresnivalójuk ott, és amelyek hólyaghurutot is okozhatnak. Igen, emiatt van az a felfázás szerű égő, csípő, kellemetlen érzés, amit nem a hideg okoz. (A felfázás sem attól van, hogy leültél a hideg kőre, de ez egy másik történet.) Ha szex után pisilünk, ezeket a baktériumokat mossuk ki a húgycsőből, megakadályozva megtelepedésüket. Igyál meg egy nagy pohár vizet, mielőtt ágyba bújtok és nem lesz probléma a mosdólátogatással.
Ha azonban a kellemetlen tünetek kialakulnak, és nem múlnak, vagy épp minden együttlét után jelentkeznek, érdemes felkeresnetek mindkettőtöknek egy STD szűrést, mert sajnos nem kizárt, hogy valamilyen szexuális úton terjedő betegség okozza a problémát. Ilyenkor a pár mindkét tagját kezelni kell, hogy ne adjátok vissza egymásnak pingponglabda módjára a baktériumokat.


2. Mosakodj meg. Ott is!
Bár sokkal kényelmesebbnek tűnik aludni egy nagyot, mégis jobb egy zuhannyal folytatni a programot. Nemcsak azért, mert jobb lesz a közérzeted, hanem azért is, mert a tisztálkodás az intim területeken ilyenkor nagyon fontos. Ha jót akarsz magadnak, ne használd odalent a megszokott tusfürdődet, mert az a bőr PH értékére van kifejlesztve és kiszáríthatja, irritálhatja intim részeidet. Erre a célra használj inkább intim mosakodószereket, melyek felfrissítenek és helyreállítják a terület pH értékét, megnyugtatják a bőrt.


3. Dobd le a csipkét!
Bár a szexis fehérneműk csábítóak, valljuk be, teljesen alkalmatlanok arra, hogy huzamosabb időn át viseljük, ugyanis – bár gyönyörűek – vagy kényelmetlenek, vagy egyszerűen olyan anyagból készülnek, ami nem igazán bőrbarát. A műszálas bugyik kedveznek a gombás fertőzéseknek, de sokan egyszerűen csak viszketnek tőlük, ha több órán át viselik őket. Szex után vagy aludj meztelenül vagy vegyél fel valami kényelmesebbet, ami pamutból készül.


4. Ha viszket, ne ess pánikba!
Bár tény és való, hogy sok esetben baktériumok vagy gombák okozzák a szex utáni viszketést, érdemes megfigyelni, hogy mikor kezdődik és meddig tart ez a tünet. Ha nem sokkal az együttlét után kezdődik és órákig, akár napokig is eltart, lehet, hogy allergiás vagy az óvszer anyagára vagy az azon lévő, esetleg külön használt síkosítóra. Ha ezek lecserélése után is jelentkezik a viszketés – és kizártak minden STD-t, vagyis nemi úton terjedő betegséget, illetve a hüvelygombát is -, érdemes egy allergiavizsgálatot kérni.


+1. Igyál!
Nem, nem alkoholra gondoltunk, hanem egy nagy pohár vízre. Ahogy szex előtti folyadékbevitel segít abban, hogy ki tudjunk menni utána a mosdóba, a szex utáni ivás hidratál. Tegyél egy pohár vizet vagy gyümölcslét az éjjeliszekrényre, hidd el, meg fogsz szomjazni!

Ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 01. 16. 16:48 (Utolsó frissítés: 2020. 04. 17. 14:25)