Blog: Ne kezelgesd otthon a hüvelygombát, lehet, hogy nem is az a bajod!

Ég, csíp, viszket. Ezek a hüvelygomba tipikus tünetei, mely ellen többféle házi praktika terjed a neten, és a gyógyszertárakban is többféle, vény nélküli hüvelykúp és krém kapható. Sokan nem is mennek orvoshoz a problémával egészen addig, míg bele nem unnak a visszatérő tünetekbe. De vajon biztosan gomba okozza a gondot? Megéri várni az orvoslátogatással és inkább otthon „barkácsolni” a legintimebb testtájékunkon? Erre keressük most a választ!

A reklámokat elnézve úgy tűnhet, hogy a hüvelygomba népbetegség, de legalábbis Magyarország női lakosságának jó része folyton ebben szenved. Persze, ez nem így van, de tény, hogy a nők háromnegyede legalább egyszer átesik rajta, de akad, akinél többször is visszatér ez a rémálom. Azonban, ha azt vesszük alapul, hogy többféle fertőzés okozhat hasonló tüneteket, mint például a Candida albicans nevű gomba, ami ráadásul a saját szervezetünkben természetesen is jelen van, egyáltalán nincs könnyű dolgunk, ha otthoni módszerekkel kezelnénk a helyzetet. Az interneten mindenféle csodaszer és tanács található, a veszélytelen kis butaságoktól kezdve egészen a legőrültebb megoldásokig, mint például a natúr joghurtba mártott tampon, ami „rajongói” szerint helyreállítja a hüvelyflórát. (Nem, nem teszi. Sem a natúr, sem a gyümölcsös. Inkább egyétek meg, azzal jobban jártok! – a szerk.)


Ha ezt érzed, gond van!

A hüvelygomba (vulvovaginalis candidiasis) fertőzés tünetei a következők:
- Fehér vagy sárgás színű, bőséges hüvelyi folyás, mely túrós állagúvá válhat. Nincs különösebben kellemetlen illata, ha azonban érezhető, akkor az élesztő szagára hajaz.
- A hüvelybemenet és a külső nemi szervek viszketése, esetleg égő érzése, kivörösödése
- Hólyaghurutra hasonlító vizelési panaszok
- Fájdalmas közösülés

Ezek a tünetek nem feltétlenül egyszerre jelennek meg, van, aki sosem érez viszketést, mást a fájdalom vagy a hólyaghurutszerű panaszok kerülik el, de a betegség legbiztosabb jele a hüvelyi folyás megváltozott állaga. Kezdeti fertőzésnél hatékonyak lehetnek a gyógyszertárban, vény nélkül megvásárolható krémek, hüvelykúpok, de ha egy átlagos kúra (10 nap), vagy az elnyújtott hatású adag után sem változik a helyzet, mindenképpen bízzuk a további kezelést szakemberre.


Akár nemi betegség is állhat a háttérben!

Tudjuk, hogy nőgyógyászhoz – netán nemibeteg gondozóba - menni nem egy leányálom, de ha a vény nélküli gyógykészítmények nem hatnak határidőn belül, mindenképpen érdemes rendesen kivizsgáltatni a problémát és tenyésztéssel kideríteni, hogy valóban „csak” egy kis gomba kínoz minket, vagy valami teljesen más, amire nem is gondolnánk! A hüvelygomba fertőzés jeleihez ugyanis nagyon hasonló tüneteket okoznak például a bélbaktériumok, melyek a helytelen intim tisztálkodás miatt a hüvelybe és a húgycsőbe kerülnek, illetve más baktériumfajták, melyek már az STD – avagy szexuális úton terjedő – betegségek közé tartoznak. Ráadásul a bakteriális fertőzésre egyáltalán nincs hatással a gomba elleni kezelés, így míg a gyógyulásra várunk, csak elhatalmasodik rajtunk a betegség és hosszabb ideig tart majd a kilábalás belőle.


Miért újul ki folyton?

A normális hüvely váladékban jelen lehet kis számban sarjadzó gomba, de bizonyos tényezők hatására elszaporodhat, és a hüvely gyulladását okozza - ezért érezzük a kellemetlen, szúró-égő fájdalmat, viszketést, fokozott váladékozást. Ilyenkor alapos kivizsgálás derítheti ki a háttérben álló okokat. A terhesség vagy a változó kor idején a hormonális változások boríthatják fel a hüvely egyensúlyát, de vannak olyan gyógyszerek – pl. széles spektrumú antibiotikumok, szteroid tabletták, sugárkezelés, kemoterápiás szerek vagy akár a fogamzásgátlók egyes fajtáit – beleértve a tablettákat, hüvelygyűrűt vagy a spirált- melyek elősegítik ezt a káros folyamatot. Anyagcsere betegségek, amilyen a rosszul beállított cukorbetegség vagy inzulin rezisztencia illetve hiányállapotok pl. vashiány is felelős lehet a makacs, visszatérő gombásodásért. A gyakori, hasraütés szerűen alkalmazott gomba elleni kezelések hatására pedig a gomba rezisztenssé válhat bizonyos gyógyszerekre, amit speciális tenyésztéssel lehet igazolni.
Ne halogassunk tehát, ha nem tudunk megbirkózni a problémával, irány az STD centrum!

Ha érdekesnek találta cikkünket, kérjük, ossza meg, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2017. 04. 04. 15:19 (Utolsó frissítés: 2017. 04. 10. 12:05)