Blog: Ne hanyagold el a szűrővizsgálatokat, az életed múlhat rajta!

Sokan csak akkor mennek orvoshoz, ha valami bajuk van. Influenza esetében ez nem olyan nagy baj, de ha daganatos betegségekről van szó, már lehet, elkéstünk. A szűrővizsgálatokkal azonban időben kiderülhet, ha veszélyben vagyunk.
Bár hiszünk az egyenjogúságban, vannak olyan szűrővizsgálatok, melyek csak nőknek, illetve csak férfiaknak szükségesek, erről senki nem tehet, csak a biológia és a nemi szervek. Több vizsgálat azonban mindkét nem számára létfontosságú.


Csak csajoknak

Méhnyakrákszűrés
Szerencsére ma már a 0. stádiumban is felismerhetőek a rákot megelőző elváltozások, így idejekorán kezelhető a betegség, melynek túlélési aránya ilyenkor százszázalékos. Ahhoz azonban, hogy ez valóban így legyen, évente el kell járni nőgyógyászhoz, ahol kenetet vesznek citológiára, melyből mikroszkópos vizsgálattal kimutatható, hogy van-e elváltozás a sejtekben, továbbá HPV tesztre, ami megmutatja, kinél lehet egyáltalán ilyen problémára számítani. Ugyanekkor a nőgyógyász kolposzkópos vizsgálatot is végez, ami nem más, mint a méhnyak közvetlen, nagyítóval történő megszemlélése.

Mellrákszűrés
Ennél a daganatos megbetegedésnél a legfontosabb a rendszeres önvizsgálat, hiszen ki ismerné jobban a saját testét, mint önmaga? A nőgyógyásztól megtanulható tapintásos módszerrel a legkisebb csomót is felfedezhetjük, így két orvosi szűrővizsgálat között is szakemberhez fordulhatunk. Ahogy a méhnyakrák esetében, úgy a mellráknál is az a legjobb, ha a kezdeti stádiumban kezdik kezelni a daganatot, így kisebb mennyiségű szövetvesztéssel megúszható. A mammográfiás vizsgálat pedig még azokat az elváltozásokat is kimutatja, amelyeknek oly kicsi a tömegük, hogy kitapinthatatlanok. S hogy miért olyan fontos a mellek rendszeres vizsgálata és minden apró elváltozás megmutatása orvosnak? Mert a mellrákos daganatok nem fájnak. És ez az, ami elaltatja az éberségünket!


A fiúk sem kivételek!

Prosztatarák szűrés
Ma Magyarországon a férfiak között a prosztatarák a negyedik vezető halálok. Mivel ez a daganattípus évek alatt fejlődik ki teljesen, jobb, ha még a kezdeti fázisban felismerik és kezelik, így biztosabb a túlélés. Maga az urológusnál végzett vizsgálat nem túl kellemes, de rövid ideig tart, az úgynevezett rektális digitális módszerrel, mely a prosztatát a végbélen át ellenőrzi. Emellett vérvizsgálattal, az ún. PSA teszttel egészítik ki a szűrést. Ezzel a vizsgálattal a még csak gyanús elváltozások is felfedezhetők és szakorvos által kezelhetők.  45 év felett ajánlatos évente elmenni a prosztatarák szűrésre.

Hererák szűrés
Ahogy a hölgyeknél a mellrák megelőzéséhez fontos az önvizsgálat, úgy az uraknak a here otthoni vizsgálata ajánlott havonta. Úgy 20 évvel ezelőtt még halálos kórnak számított, de manapság, ha időben elkezdik a kezelését, szinte 100%-ban gyógyítható. Az önvizsgálat szintén tapintással végzendő, és ha bármilyen elváltozást (méretbeli különbség, csomók) fedezünk fel, irány az orvos, ahol urológiai vizsgálaton derítik ki, mi a baj.
 

Mindenkinek ajánlott!

Melanoma és bőrrák szűrés
Nem lehet elégszer mondani, hogy kerülendő a túlzott napsütés megfelelő fényvédelem nélkül, és a szolárium felelőtlen használata! Ha ezeket szem előtt tartjuk, máris tettünk valamit azért, hogy megelőzzük a bőrrák kialakulását. Az első védvonal az otthoni önvizsgálat, melynek során át kell nézni az anyajegyeket. Ha bármelyik körvonala, színe vagy mérete megváltozik, meg kell mutatni orvosnak, ahogy azt is, ha hirtelen megszaporodik az anyajegyek száma a bőrön. A bőrgyógyász dermatoszkópos – speciális nagyítóval végzett - vizsgálattal átnézi az anyajegyeket, és ha gyanakvásra okot adót talál, azt kimetszi a bőrből, majd szövettani vizsgálatra küldi. A fénykárosodás okozta melanoma talán a legalattomosabb rákfajta, mivel nemcsak a bőrfelszínen, de a köröm alatt és akár a szemen is megjelenhet, ráadásul, ha nem kezdik el időben a kezelését, gyorsan áttéteket okozhat más szerveken! Nem kevésbé fontos a bőr laphám daganatainak időben történő felismerése, melyeket egészben eltávolítva az esetek legnagyobb részében teljes gyógyulást lehet elérni.

Szájüregi rákszűrés
Az elmúlt 40 évben a szájüregi rákos megbetegedések okozta elhalálozások száma döbbenetes szintre, szinte ötszörösére szaporodott hazánkban, pedig ezeket az elváltozásokat egy fogorvosi kontroll során is fel lehet fedezni, illetve néhányat a beteg maga is megtalálhat. Az időben felismert betegség 80%-ban teljesen gyógyítható. Az önvizsgálat egyszerű, pusztán egy tükör kell hozzá, amelyben alaposan átnézhetjük szájüregünket és nyelvünket is. Azoknál a részeknél, ahová nem látunk be, a nyelvünkkel tapintsuk át. Ha mi magunk, vagy a fogorvosunk elváltozást talál, szakorvoshoz kell menni, aki gégészeti vizsgálatot és HPV tesztet is végez, hogy kiderüljön, a területen jelen vannak-e rákos daganat kialakulását okozó vírustörzsek.

Vastag- és végbélrák szűrés
Magyarországon férfiakban és nőkben egyaránt a második leggyakoribb rákfajta. Sok élet megmenthető lenne, ha időben felfedeznék a betegséget, akkor, mikor még könnyebben kezelhető, gyógyítható. Ez az időszak igen hosszú, hiszen körülbelül 10 év kell ahhoz, hogy a bélpolipokból rákos daganat alakuljon ki. A szűrővizsgálatok során évente-kétévente ajánlott a székletteszt elvégeztetése. Ha ennek negatív az eredménye, akkor ötévente részleges, tízévente pedig teljes vastagbéltükrözést végeznek. Végbélrák esetében a legegyszerűbb eljárás a végbél ujjal végzett tapintása, az ún. rektális digitális vizsgálat, melyet anoszkóppal vagy rektoszkóppal végzett tükrözés követ. Egyes proktológiai rendeléseken a méhnyaki citológiai teszthez hasonlóan kenetet is vesznek, melyből korai szakban kimutatható a rákmegelőző állapot. HPV vizsgálattal pedig az esetlegesen rákos elváltozást okozó HPV törzsek jelenlétére derülhet fény.

Tüdőrák
Régebben, az iparosodás idején a tuberkulózis, röviden TBC hihetetlen módon fellángolt, hiszen sok rosszul táplált, beteg ember élt szoros közelségben, és végzett olyan munkát, melynek komoly egészségkárosító hatása volt. Mivel a TBC súlyosan fertőző betegség, visszaszorítása érdekében dolgozták ki az ernyőfényképszűrő vizsgálatot, mellyel nemcsak e betegség jeleit, de a tüdőrákot is ki lehet mutatni még időben, megelőzve a daganat túlburjánzását és szétterjedését.  Mivel főleg – 83%-ban - a dohányzókat támadja meg, érdemes letenni a cigarettát.


Milyen gyakran van szükség szűrővizsgálatra?

Vannak olyan szűrések, melyeket érdemes évente megismételni, mivel az adott szerv rákos megbetegedése gyorsabban terjedhet és már az első időkben is életveszélyt okozhat. Más szűrővizsgálatokat elég 2-3 évente elvégeztetni. Az otthon elvégezhető önvizsgálatot érdemes havonta megcsinálni, hogy az első, legapróbb változások is azonnal kiderüljenek.

Emlőrák
20 éves kortól ajánlott havonta elvégezni az emlők otthoni, áttapintásos önvizsgálatát.  Orvosi tapintásos vizsgálat 20-39 év között 3 évente, 40 év felett évente, mammográfiás szűrés 30-45 éves kor között a szakmai ajánlás szerint háromévente, 45-65 év között behívás alapján 2 évente ajánlott, de 50 év felett az orvosi ajánlások szerint évente lenne ideális.

Méhnyakrák
21 éves kortól – illetve a nemi élet megkezdésétől – háromévente végeznek TB alapú citológiai vizsgálatot, de a szakmai ajánlás az évenként megismételt tesztet ajánlja.

Hererák
A férfiaknál legalább 20 éves kortól az otthoni önvizsgálat havonta ajánlott.

Prosztatarák
45 éves kortól évente ajánlott elvégeztetni a végbélen át történő tapintásos vizsgálatot és a PSA tesztet, szükség esetén ultrahang vizsgálattal kiegészítve.

Vastag- és végbélrák
Bár hivatalosan 50 éves kortól ajánlják, mégis 40 év felett érdemes már elvégeztetni a vizsgálatokat, mely évenkénti széklettesztből és néhány évente elvégzendő endoszkópos vizsgálatból áll.

Szájüregi rák
45 éves kortól évente ajánlott a férfiaknak és a nőknek is, de mivel eleve félévente szokás fogorvosi kontrollra és fogkő eltávolításra járni, a fogorvos ezt elvégzi. Önvizsgálatot havonta kell végezni, hogy két orvoslátogatás között felfedezhessük a kezdeti elváltozásokat.

Bőrrák
Mindkét nem számára legalább 20 éves kortól ajánlott évente – sok anyajegy esetén félévente – az orvosi, mikroszkópos ellenőrzés, míg az önvizsgálatot havonta kell végezni.

Tüdőrák
Korábban évente kapott mindenki behívót ernyőfényképszűrésre, ez mára csak a 40 év felettiekre érvényes, az az alattiak térítés ellenében vehetik igénybe. Mégis, mindenki számára ajánlott lenne az évenként szűrés, kivéve akkor, ha valamilyen okból mellkasröntgen készül. Ekkor csak az után egy évvel lehet menni legközelebb.

A szakmai ajánlások természetesen irányelvek, ahogy a hivatalos szűrővizsgálati rendszer is. Ha akkor érezzük magunkat biztonságban, hogy évente elvégeztetjük a szűrővizsgálatokat – főleg akkor, ha a családban előfordultak bizonyos daganatos betegségek -, akkor tegyük meg! Kárt nem okoznak, viszont a tudat, amit a negatív eredmény, vagy az időben megállított betegségből való kigyógyulás jelent, többet ér mindennél.

Ha érdekesnek találta cikkünket, kérjük, ossza meg, hogy ismerősei is hozzáférjenek!
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2017. 04. 10. 16:26 (Utolsó frissítés: 2020. 07. 28. 12:41)