Blog: Pöttyös vagyok, mint egy dalmata! Segítség!

Így kiáltott fel egy nap Judit. A 38 éves marketingesen egyik pillanatról a másikra jelent meg rengeteg anyajegy, elcsúfítva bőrét. Kiderült, hogy sokkal jobban kellene vigyáznia magára, hiszen mint mindenki, a kor előre haladtával ő is változik.

Végre eljött a nyár és az uborkaszezon, már ami Judit munkáját illeti, így adta magát egy kis szabadság. Végre találkozott a régi baráti társaságával, és kimentek a régi kedvenc strandjukra is. Mivel soha az életben nem égett le, ráadásul szoláriumba is jár, Judit nem tulajdonított nagy jelentőséget a fényvédelemnek. – Úgy voltam vele, hogy nincs rá szükségem, hiszen világ életemben szépen barnultam, és sosem sültem le túlságosan. Gyerekkoromban nem volt divat a folyamatos kenegetés, én meg később sem szoktam hozzá. – kezdte a történetét Judit.


101 apró pötty

A nagy strandbuli után nagyjából egy hónappal vettem észre, hogy megszaporodtak az anyajegyeim. Már korábban is feltűnt, hogy mintha egy-két darabbal több lenne, de most hirtelen rengeteg lett, olyan lettem, mint a 101 kiskutya dalmatái. Az igazság az, hogy pánikba estem, mert nem tudtam, hogy mi a bánat történt velem. Elsőre azt sem tudtam eldönteni, hogy ez most kiütés, vagy fertőzés, vagy egyáltalán micsoda. Azonnal időpontot kértem a bőrgyógyászomhoz, aki megnézte a pöttyeimet és közölte, hogy ezek bizony anyajegyek, vagyis hiperpigmentáció, amivel a bőröm reagált az erős napsugárzásra. Mikor elhebegtem, hogy nem értem, mi történhetett, hiszen nekem soha, semmi bajom nem volt a bőrömmel, elárulta, hogy ez sajnos a korral jár. Ahogy idősödünk, úgy változik a testünk is kívül, belül. – emlékezett vissza az első döbbenetre a lány, aki számára az is kiderült, hogy ez maradandó állapot. – Megtudtam azt is, hogy a bőrünk emlékszik arra, hogy mennyi UV sugárzás érte, és idővel kialakulhatnak ilyen anyajegyek a káros hatás miatt. Eltüntetni ezeket már nem nagyon lehet. Persze, talán a lézeres kezelést kipróbálhatnám, de az orvosom szerint nem lenne sok haszna, hiszen ezek nem pigmentfoltok, amiket csak úgy szét lehet bombázni a kezeléssel. Én már így maradok, ráadásul ezentúl évente ellenőriztetnem kell ezeket, és az esetleg újonnan megjelenő pöttyöket, nehogy melanoma alakuljon ki valamelyikből. Komolyan mondom, ez őrület! Az egyetlen szerencse ebben az, hogy az arcom nem lett tele pöttyökkel. A szeplőkkel nincs bajom, szerintem nagyon aranyosak, de rajtam fekete, gombostűfejnyi pettyek jelentek meg, ami nagyon elcsúfította volna az arcom és nincs az a smink, ami elfedte volna őket. – mondta Judit, akinek a rendszeres ellenőrzés mellett a szoláriumozásról is le kellett mondania orvosi javaslatra, hogy amiatt se jelenjen meg bőrén több elváltozás. – Nagyon úgy tűnik, hogy ha barna akarok lenni, akkor csak az önbarnító krémeket használhatom, illetve meg kell békélnem azzal, hogy a rendszeresen használt fényvédő mellett csak módjával lesz nyárias színem.

Ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 07. 05. 18:22 (Utolsó frissítés: 2018. 07. 05. 18:52)