Blog: Korpa a hajon, fehér foltok a bőrön, mi az? Napgomba!

Bár a neve arra utal, mintha a naptól kapnák gombás fertőzést, szerencsére erről nincs szó. Csak éppen a saját bőrünkön megtalálható gombafaj űz velünk gonosz tréfát.

A nagy szolárium láz idején sokáig tartotta magát az az elmélet, hogy a lebarnult bőrön megjelenő fehér foltokat olyan bőrgomba okozza, melyet a napozóágyban lehet elkapni. Mivel ezekkel a szerkezetekkel télen is nyárias színt érhetünk el, sokkal feltűnőbbek voltak ezek a tünetek. Azóta azonban kiderült, hogy a szolárium – kivételesen ebben a vádban – ártatlan, a napgombának nevezett bőrelváltozás a normális napfényben épp ugyanúgy előfordul, mint a mesterségesben, ráadásul okozóját mi magunk is hordozzuk.


Télen szeplő, nyáron fehér folt

A Malassezia furfur nevű gombafaj gyakran az egészséges mikroflórájú hajas fejbőrön is megtalálható és általában, ha nem szaporodik el túlságosan, nem okoz semmiféle egészségügyi problémát. Ha azonban megváltozik a szervezet hormonális állapota, meleg és párás környezetben tartózkodunk vagy meggyengül az immunrendszerünk, máris burjánzásnak indul a fejbőrön. Az általa okozott gyulladás hatására a hajas fejbőrön korpak jelenik meg a hajszálakon, mely leperegve a hát és a váll bőrére, télen szeplőszerű barna pöttyöket, míg nyáron az elpusztult gombatelepek nyomaként fehér foltokat okoz. A betegséget másképp is ismerik, pityriasis versicolor vagy tinea versicolor néven is illetik, a tünetek színének megváltozása miatt.Mit tehetünk ellene?

A személyi higiénia nagyon fontos a napgomba megjelenésének elkerülésében. A sportoláskor használt ruházatot minél hamarabb vegyük le, ne ázzunk a saját izzadságunkban.  Műszálas holmik helyett viseljünk pamutból készült ruházatot, és edzés után azonnal tusoljunk le alaposan, majd szárítkozzunk meg, különös tekintettel a hajlatokra.

 

Többnyire gyorsan gyógyítható

Mivel a Malassezia furfur a hajas fejbőrön él, az első tünetek könnyen kezelhetők megfelelő gyógysamponok használatával. Ajánlott ilyenkor ezzel a szerrel tusolni is, hogy a már lepergett és megtelepedett gombatelepeket is elpusztítsuk. Ha ez a módszer nem válik be, vagy a foltok nem múlnak, akkor a következő utunk vezessen a bőrgyógyászhoz, ahol celluxos mintavétellel, mikroszkópos vizsgálattal igazolja a gomba meglétét, és – ha szükség van rá – szájon át bevehető gombaellenes készítmény szedését javasolja a szakember, főleg akkor, ha a tünetek rendszeresen kiújulnak.


Komoly bőrbetegségekben is van szerepe

Bár legtöbbször semmilyen tünettel sem jár a bőrünkön élő Malassezia furfur jelenléte, a kutatások bebizonyították, hogy az atópiás és seborrhoeás dermatitisben szenvedők 56-88 százaléka hordozza a gombát, valamint a pszoriázisos tünetek keletkezésétben is ludas ez a gombafaj.

Ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2017. 08. 08. 14:14 (Utolsó frissítés: 2019. 04. 05. 15:07)