Blog: Védd meg a férfiakat a néma gyilkostól, itt a Movember!

Novemberben az átlagosnál is több férfi visel bajuszt. Nem a divat teszi ezt az új módit, hanem a Movember kezdeményezés, amely a prosztatarák elleni harcra hívja fel a figyelmet. Ez a betegség ugyanis évente 1500 férfit öl meg Magyarországon.
A prosztatarák egy végtelenül alattomos, rosszindulatú daganatos betegség, hiszen gyakori, hogy csak akkor észlelhetőek a tünetei, ha már végstádiumban van a beteg, vagy áttétek képződtek a testén belül. Főként az idősebb, 50 év feletti férfiakat támadja meg az adenokarcinoma, vagyis mirigyes rák, de a leggyakoribb a 75 körüli korosztályban. Itthon évente körülbelül 4500 esetet diagnosztizálnak. A férfiak körében ez a második leggyakoribb halálok a daganatos megbetegedések terén!


Gyógyítható, ha időben kiderül!

Pedig a megfelelő vizsgálatok segítségével felismerhető a kezdődő betegség és nem nehéz visszaszorítani, illetve gyógyítani azt. Ehhez azonban az kell, hogy a 40 év feletti férfiak rendszeresen vegyenek részt a szinte kötelezően ajánlott szűrővizsgálatokon, hiszen a korai stádiumú daganatot saját magukon nem tudják kitapintani. Ezt azonban a többség nem teszi csak akkor, ha már kész a baj. Ennek oka valószínűleg abban keresendő, hogy a férfiak nem szeretik magukat kiszolgáltatott helyzetben tudni és sokaknak az orvos által végzett vizsgálat már nem fér bele a „férfiasság” fogalmába. Ezen érdemes azonban hamar túllendülni, mivel a kezdeti prosztatarák az esetek jelentős részében tünetmentes, gyakran csak a halál utáni boncolás állapítja meg a létét. Sőt, sokszor akkor derül fény a daganat meglétére, mikor jóindulatú prosztata megnagyobbodás miatt végeznek szövettani vizsgálatot, hiszen egyes esetekben ugyanolyan tüneteket okoz – például nehezített vizelés, szexuális zavarok -, mint a megnagyobbodott szerv.
Sokan attól tartanak, hogy a műtéti beavatkozás után már „nem lesznek férfiak”, azonban ez a félelem csak a régebbi módszerek esetében volt valós, hiszen a legújabb eljárások már elkerülik a merevedéshez és a vizeletvisszatartási képességhez szükséges idegpályákat.


De miért pont Movember?

A férfiak egészségéért indított nemzetközi kampány fő ismertetőjele a bajusz, mely a férfiasság jele, így azok, akik támogatják a mozgalmat, megnövesztik arcszőrzetüket. Magyarország már kilenc éve csatlakozott a mozgalomhoz, felhívva a figyelmet a prosztatarák megelőzésére. Az ezzel foglalkozó egyesület felmérései szerint a kezdeményezés annyira sikeres, hogy már mérhetően több férfi megy el szűrővizsgálatra a november folyamán. 

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2017. 11. 22. 12:00 (Utolsó frissítés: 2017. 11. 22. 12:05)

Várja önt:
Dr. Varju Viktor
Dr. Varju Viktor
Dr. Lőwy Tibor
Dr. Lőwy Tibor
Dr. Keszthelyi Attila PhD.
Dr. Keszthelyi Attila PhD.