Blog: Minden nőre ez vár? Te inkább kerüld el az inkontinenciát!

A nők számára az egyik legnagyobb mumus az inkontinencia (akaratlan vizeletvesztés), ami vagy idősebb korban vagy a szülés után jelenik meg, és roppant kellemetlen helyzeteket okoz. Az állapot oka sok esetben a húgyhólyag lesüllyedése. De hogyan és hova süllyed, és mit lehet tenni ellene?

Bár a férfiaknál is előfordul az inkontinencia, a probléma mégis első sorban a nőket érinti. Ennek oka biológiai, a test anatómiája miatt alakul ki. A nőknél ugyanis a hüvely fala tartja a helyén a húgyhólyagot. Az öregedés és a gyermekszülés azonban komoly változásokat okoz ezen a területen, meggyöngíti és elvékonyítja a támasztó szöveteket. Ha ez megtörténik, a hüvely már nem tudja kellőképpen megtámasztani a húgyhólyagot, ami ennek hatására süllyedni kezd a hüvelybemenet felé. Ha ez a folyamat elindul, a húgycsövet záró izom nem működik megfelelően, és megjelennek a stressz inkontinencia tünetei, melyek idővel egyre rosszabbodnak.


Ha ezt tapasztalod, húgyhólyag süllyedésed lehet

Az első dolog, amiről a húgyhólyag süllyedés esetén a nők beszámolnak, az egy furcsa, labdaszerű érzés jelenléte a hüvelyben. Ha kellemetlen, fájó érzés jelentkezik a medencében vagy az alsó deréktájban, nehezedik a vizelés, vagy - a legrosszabb esetben – szöveti kitüremkedés jelenik meg a vaginából, akkor már igen súlyos a helyzet. De akkor is érdemes megvizsgáltatni ezt a területet, ha gyakorta szedünk össze húgyhólyagfertőzéseket, vagy olyan érzés marad vizelés után, mintha nem ürült volna ki a hólyag. Az akaratlan vizeletcsepegés megjelenése egyértelmű tünet, de az esetleges fájdalmas közösülés sokszor félrevezető dolog, amivel kapcsolatban elsőre mindenki nőgyógyászati problémára, hüvelyszárazságra gondol.

Mivel a hüvelyfal gyengülését a szülés és a menopauza hormonális változásai, valamint a gyakori erőlködés (nehéz tárgyak emelgetése, rendszeres székrekedés, stb.) okozza, rengeteg nőt érint.


Műtét, lézer, torna? Melyik segít?

A gyenge fokú hólyagsüllyedés esetén ezek a súlyosabb tünetek nem jelennek meg, a stressz inkontinenciában szenvedők számára már az első csepp vizeletvesztéskor érdemes megkezdeni a helyzet kezelését. Ahogy az egészséges nőknek, úgy nekik is ajánlott a gátizomtorna, melynek segítségével a medencefenék izmai meg- és visszaerősíthetőek, így a kellemetlen tünetek is enyhülnek, sőt meg is szűnhetnek. Az intimlézeres kezelések is segíthetnek ebben, hiszen a fókuszált energia hatására a hüvelyfal ismét feszessé válik, és így jobban tartja a húgyhólyagot. A két módszer kombinálása pedig csak növeli a kezelések és az edzés hatékonyságát. Ezen kívül – főleg a változókor után - gyakran hormonterápiát alkalmaznak, az ösztrogén pótlása ugyanis segíti némiképp visszahozni a hüvelyfal izomzatának feszességét. Az ösztrogén bejuttatása elérhető tablettával vagy épp hormontartalmú krém helyi használattal. Vannak esetek, melyek kezelését egy úgynevezett pesszáriummal végzik, ez tulajdonképpen a helyén tartja a húgyhólyagot, bár több beteg beszámolója szerint az apró kis eszköz használata nem igazán kényelmes.

Ha azonban a húgyhólyag süllyedése már túlságosan előrehaladott, már csak a műtét segít. Semmiképpen nem érdemes megvárni ezt az állapotot!

Ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 02. 15. 15:45 (Utolsó frissítés: 2018. 02. 15. 16:22)