Blog: Minden harmadik ember nagy bajban van. Te is köztük lehetsz?

Általában úgy tartjuk, hogy a legtöbb kövér ember az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában él, de egy friss kutatás szerint Magyarország épp csak lecsúszott az elhízási dobogóról.
 
Tény és való, hogy a legnagyobb százalékban az USA-ban nőtt az elhízottak száma 1980 óta, de a WHO kutatásai szerint egyre több gyerek is túlsúlyos manapság. Világszerte megközelítőleg 2,2 milliárd ember, azaz a Föld lakosságának egyharmada nyom többet a kelleténél a mérlegen, közülük 600 millió felnőttnek és 108 millió gyereknek haladta meg a testtömeg indexe (a BMI értéke) a 30-at, ami már az elhízott kategóriába tartozik! A Közel-Keleten és Egyiptomban az elhízott gyerekek száma 35%-kal nőtt az elmúlt években, amiért az egészségtelen táplálkozás, az olcsó, de rossz minőségű ételek – például gyorséttermi koszt és tartósított, feldolgozott élelmiszerek – és a kevés mozgás a felelősek. Bár sokan mondogatják, hogy kövéren is jól érzik magukat a bőrükben, csak 2015-ben világszerte négymillió ember halt meg a statisztikák szerint az elhízással összefüggő betegségekben. A magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz és egyes ráktípusok mind veszélyeztetik a súlyfelesleggel élők egészségét. 1990 óta 28%-kal nőtt az ilyen betegségekben elhunytak száma, míg az 1980-2015 közötti halálozások 60%-ában elhízott ember veszítette életét.
 
 

Ez a helyzet itthon

2014-ben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet felméréséből kiderült, hogy a magyar nők 62%-ának, míg a férfiak 67%-ának volt súlytöbblete, ez ötmillió embert jelent országos szinten. A nőknél a fiatalok egyharmada, a középkorúak kétharmada, míg az idős korosztály háromnegyede, a férfiak esetében a fiatalok kétötöde, a középkorúak háromnegyede, az időseknek pedig négyötöde túlsúlyos vagy elhízott. Ez az eredmény a haskörfogatunkon is jól látszik. Közismert, hogy nőknél a 88, férfiaknál a 102 centiméter az a határ, ami felett már komoly kockázata van a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának. 2014-ben a felmérés azt mutatta, hogy egy átlagos magyar nőnek 91, míg egy férfinak 98 centi volt a haskörfogata, ez azt jelenti, hogy a középkorú nők átlagosan 11 centimétert „pakolnak maguk köré”, ami már beleesik a hasi elhízás kategóriájába.
Itthon a 80-as évekig nem volt rossz a helyzet, a sovány és normál testalkat majdnem a teljes lakosság felére terjedt ki. 1990 után az addigi 45%, leromlott 35%-ra, ami azt jelenti, hogy 10 százalékkal nőtt a túlsúlyosok és elhízottak száma. A növekedés tempója azonban megdöbbentő, hiszen míg 1988-ban mindössze 16%-a volt a felnőtteknek elhízott, addig 2014-re ez a szám megduplázódott és mára minden három felnőttből egy túlsúlyosnak, egy pedig elhízottnak számít.
Egy tavalyi adat azonban még ijesztőbb. Az Obesity Update 2017 című tanulmány szerint Magyarországon már 5 éves korban kezdődik a baj, ugyanis már akkor kezdenek hízni a gyerekek. A 15 év alatti kiskamaszok 16%-a túlsúlyos. Ezzel a negyedikek lettünk az Amerikai Egyesült Államok, Mexikó és Új-Zéland mögött. A tendencia megfordításához arra lenne szükség, hogy a gyerekek táplálkozását a helyes irányba tereljük és ezzel egy időben megszerettessük velük a rendszeres testmozgást is. De ugyanez igaz a felnőttekre is, a legtöbb felnőtt ugyanis nem táplálkozik helyesen és nagy részük nem is sportol.
A tendencia megfordítása azonban nem egyszerű dolog, van, akinél az akarat és az elszántság hiányzik, másnál viszont egészségügyi problémák okozzák a fogyókúrázás sikertelenségét. Gyakori, hogy a manapság oly divatos, furábbnál furább diéták követése okozza a bajt, hiszen ezek igen gyors fogyást ígérnek, de mivel úgyszólván kiéheztetik a szervezetet, a kúra végeztével gyorsan visszaszedjük a leadott súlyt. Vagy annak akár többszörösét is, ha kialakul nálunk a jojó effektus. A különböző, csodát ígérő, gyakran itthon nem is engedélyezett fogyókúrás szerek használata is sok veszéllyel jár, hiszen hatásukra akár felborulhat a hormonháztartásunk is. Az elmúlt időszakban sok pajzsmirigy alulműködéses esetre bukkantak az orvosok, ez az állapot szinte lehetetlenné teszi a fogyást a megszokott módon. De az inzulin rezisztencia is negatívan befolyásolja a testsúly alakulását. Ezek szerencsére kezelhető problémák, így ha nem sikerül fogyni, érdemes kivizsgáltatni magunkat diabetológus szakorvossal. Ha kiderül, hogy ez okozza a nehézségeket, kezelőorvosunk a megfelelő gyógyszerrel tudja normalizálni a helyzetet, ezzel pedig beindulhat a várva várt fogyás is.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 01. 04. 15:44 (Utolsó frissítés: 2018. 01. 04. 15:54)