Blog: Mit kell tudni a körülmetélésről?

körülmetélésMit jelent a körülmetélés? Milyen lépésekből áll a műtét? Mennyi ideig tart a beavatkozás? Milyen otthoni teendőket kell betartani a körülmetélést követően? Cikkünkben megválaszoljuk a beavatkozással kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.
 

Mi a körülmetélés?

 
A körülmetélés régóta végzett sebészi procedúra, melynek során a férfi nemi szervről eltávolításra kerül a fityma, vagyis az előbőr. A körülmetélés (latinul circumcisio) után, vagyis az előbőr az eltávolítását követően az nyugalmi helyzetben sem borítja a makkot.
 
Miért kerülhet sor erre a beavatkozásra? Egyrészt vallási, másrészt pedig egészségügyi okokból. Utóbbi esetben például fitymaszűkület miatt válhat szükségessé a körülmetélés. Továbbá sokan higiéniai okok miatt vetik alá magukat a műtétnek, így próbálják megelőzni az különféle fertőzéseket.
 

Milyen lépésekből áll a műtét? Mennyi ideig tart a beavatkozás?

 
Urológia körülmetélés
 
A műtétet urológus szakorvos végzi felnőtt férfiakon. Nem jár fájdalommal a beavatkozás a helyi érzéstelenítésnek köszönhetően. Az előkészületek, az érzéstelenítés, a beavatkozás, valamint a seb ellátása mindössze egy órát igényel.
 
A beavatkozás során körkörös metszést ejt a szakorvos közvetlenül a makk alatt, a fityma külső és belső lemezén. Ezután kerül sor a fityma eltávolítására és végül a  szövetek varrással történő egyesítésére. A körülmetélést követően a szakorvos körkörös fedőkötést helyez a sebre, és elmondja, hogy mire kell figyelnie a gyógyulás során a páciensnek.
 
Az otthoni teendők ismertetését követően a szakorvos felhívja a páciens figyelmét arra, hogy egy nap múlva vissza kell térnie a rendelőbe. Ekkor kerül sor a felhelyezett körkörös fedőkötés cseréjére, valamint a páciens megvizsgálására és a kontrollra.

Körülmetélés - Circumcisio
2016. 09. 05. 15:13 (Utolsó frissítés: 2022. 01. 19. 14:53)

Vallási indíttatásból vagy egészségügyi okokból is dönthet a körülmetélés mellett. Az orvosi beavatkozás során eltávolítjuk a fitymát a férfi nemi szervről, amely megoldást jelent fitymaszűkület esetén. A megelőzés hazánkban nem elterjedt, ezért fontos a tünetek észlelése.


Milyen otthoni teendőket kell betartani a körülmetélést követően?

 
A műtétet követően a páciens megkapja a szükséges információkat és hazaengedhető. A teljes sebgyógyulás érdekében elengedhetetlen az orvos által elmondottak pontos betartása. Azt is meghatározza az urológus, hogy mikor kerül sor az újabb kötés eltávolítására.
 
Általában a következőket kell betartania a páciensnek: a sebet minden helyzetben sterilen kell tartani, és naponta kétszer sebtoilette végzendő. A sebtoilette során át kell törölni a sebet Betadine-os oldattal vagy kamillával.
 
Esetleg fiziológiás sóoldattal is áttörölhető a seb, ez csakis a páciens állapotától és a szakorvos tanácsától függ. Körülbelül egy hónapot igényel a teljes gyógyulás. Amennyiben a páciens bármilyen egészségügyi problémát észlel, például vérzést, azonnal fel kell keresnie a beavatkozást végző szakorvost.
 
Circumcusio, körőlmetélés, urológus
 

Milyen szövődmények jelentkezhetnek a beavatkozást követően?

 
A beavatkozást követően, az érzéstelenítés múlásával jelentkezhet enyhe fájdalom a sebnél, mely fájdalomcsillapítóval megszüntethető. Továbbá érzékennyé válhat a makk pár napig, ez az érzékenység csökkenthető hámosító kenőcsökkel.
 
Mindemellett a sebnél duzzanat jelenhet meg, mely magától elmúlik, valamint váladékozás is jelentkezhet rövid ideig, de ez is természetes jelenség. A nemi élet a műtétet követően körülbelül egy hónapon át nem javasolt, továbbá a teljes gyógyulásig érdemes óvszert használni a lehetséges fertőzések elkerülése miatt.
 
A körülmetéléshez urológiai szakrendelésre kell bejelentkezni, ahol szakorvosunk elvégzi a szükséges vizsgálatokat, melyek eredményéből kiderül, hogy elvégezhető-e a beavatkozás.
Felnőttkori fitymaszűkület kezelése
2016. 09. 05. 15:13 (Utolsó frissítés: 2022. 01. 17. 16:06)

Felnőttkori fitymaszűkület oka lehet a hímvessző gombás gyulladása, egyéb fertőzések, allergia, irritáció miatt kialakuló gyulladás, szemölcsök és az azok kezelésére alkalmazott eljárások, illetve néhány ritka, a hímvesszőn kialakuló bőrbetegség. Ha egy bizonyos mértéket meghalad a szűkülés, akkor szükségessé válhat a fityma műtéti eltávolítása, azaz a körülmetélés.A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2022. 04. 19. 12:48 (Utolsó frissítés: 2022. 04. 19. 13:00)