Blog: Mikor veszélyes igazán?

Mára már bizonyított a HPV fertőzés és a méhnyakrák kapcsolata. A CINTEC plus egy új vizsgálómódszer, mely kumutatja, hogy a HPV fertőzés elindított-e kóros elváltozást a méhnyaki sejtekben. A HPV-nek (human papilloma vírus) több mint 100 fajtája ismert, azonban a méhnyakrák kockázata szempontjából 13 törzs kiemelt jelentőségű. Ezen nagy kockázatú vírusok mellett ugyanis jelentősen nagyobb számban alakul ki rosszindulatú elváltozás. A legújabb ajánlások javasolják a méhnyakrákszűrés során nem csak a citológiai mintavétel, hanem a HPV szűrés elvégzését is.  

Fertőzés esetén eddig is volt lehetőség a HPV pontos meghatározására, úgynevezett tipizálására. A vírustörzs ismeretében a kockázat mértéke megjósolható, de nem ad egyértelmű választ arra, hogy van-e illetve mekkora az esélye, hogy a sejtek rákos elfajulása elindul. Sajnos, ritkábban ugyan, de előfordulnak olyan esetek is, amikor nem várt módon mégis kialakul a méhnyakrák, még akár negatív citológiai lelet mellett is.

Sok nőben ott él a félelem, hogy elegendő-e a szoros kontroll egy igazolt HPV fertőzés mellett? Biztos lehet-e abban, hogy nem alakul ki gyorsabban elváltozás, minthogy észrevennék? Rendelésünkön sokszor tapasztaljuk ezt a fajta bizonytalanságot pácienseink körében.

A Roche cég által kifejlesztett CINTEC plus citológiai vizsgálómódszer segíthet a kétségek eloszlatásában. A teszt két - a sejtek egészséges osztódásában és növekedésében szerepet játszó - fehérje vizsgálatán alapul. Működésük jelzi, ha a jelenlévő HPV vírus rákos elfajuláshoz vezető folyamatokat indít el a sejtben.
Míg a korábbi vizsgálatok azt mutatták ki, hogy az adott HPV fertőzés a statisztika szerint okozhat-e rákot, illetve okoz-e valamilyen szövettani eltérést (aminek akár más oka is lehet), addig a CINTEC plus konkrétan megválaszolja, hogy a jelenlévő HPV az adott páciens méhnyaki sejtjeiben elindított-e a rák irányába mutató folyamatokat vagy sem.

A vizsgáló eljárás még nem általánosan elterjedt, de a Belvárosi Orvosi Centrumban már elérhető.

Ha állapotával kapcsolatban kétségei vannak, jelentkezzen be rendelésünkre és konzultáljon szakembereinkkel.


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 19. 12:00 (Utolsó frissítés: 2020. 08. 10. 15:09)

Várja önt:
Dr. Tisza Tímea
Dr. Tisza Tímea
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka
Dr. Kiss György
Dr. Kiss György
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Máté Szabolcs