Blog: Mikor veszélyes igazán?

Mára már bizonyított a HPV fertőzés és a méhnyakrák kapcsolata. A CINTEC plus egy új vizsgálómódszer, mely kumutatja, hogy a HPV fertőzés elindított-e kóros elváltozást a méhnyaki sejtekben. A HPV-nek (human papilloma vírus) több mint 100 fajtája ismert, azonban a méhnyakrák kockázata szempontjából 13 törzs kiemelt jelentőségű. Ezen nagy kockázatú vírusok mellett ugyanis jelentősen nagyobb számban alakul ki rosszindulatú elváltozás. A legújabb ajánlások javasolják a méhnyakrákszűrés során nem csak a citológiai mintavétel, hanem a HPV szűrés elvégzését is.  

Fertőzés esetén eddig is volt lehetőség a HPV pontos meghatározására, úgynevezett tipizálására. A vírustörzs ismeretében a kockázat mértéke megjósolható, de nem ad egyértelmű választ arra, hogy van-e illetve mekkora az esélye, hogy a sejtek rákos elfajulása elindul. Sajnos, ritkábban ugyan, de előfordulnak olyan esetek is, amikor nem várt módon mégis kialakul a méhnyakrák, még akár negatív citológiai lelet mellett is.

Sok nőben ott él a félelem, hogy elegendő-e a szoros kontroll egy igazolt HPV fertőzés mellett? Biztos lehet-e abban, hogy nem alakul ki gyorsabban elváltozás, minthogy észrevennék? Rendelésünkön sokszor tapasztaljuk ezt a fajta bizonytalanságot pácienseink körében.

A Roche cég által kifejlesztett CINTEC plus citológiai vizsgálómódszer segíthet a kétségek eloszlatásában. A teszt két - a sejtek egészséges osztódásában és növekedésében szerepet játszó - fehérje vizsgálatán alapul. Működésük jelzi, ha a jelenlévő HPV vírus rákos elfajuláshoz vezető folyamatokat indít el a sejtben.
Míg a korábbi vizsgálatok azt mutatták ki, hogy az adott HPV fertőzés a statisztika szerint okozhat-e rákot, illetve okoz-e valamilyen szövettani eltérést (aminek akár más oka is lehet), addig a CINTEC plus konkrétan megválaszolja, hogy a jelenlévő HPV az adott páciens méhnyaki sejtjeiben elindított-e a rák irányába mutató folyamatokat vagy sem.

A vizsgáló eljárás még nem általánosan elterjedt, de a Belvárosi Orvosi Centrumban már elérhető.

Ha állapotával kapcsolatban kétségei vannak, jelentkezzen be rendelésünkre és konzultáljon szakembereinkkel.


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 19. 12:00 (Utolsó frissítés: 2020. 08. 10. 15:09)

Várja önt:
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Tisza Tímea
Dr. Tisza Tímea
Dr. Kiss György
Dr. Kiss György
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka
Dr. Várkonyi Viktória PhD.
Dr. Várkonyi Viktória PhD.