Blog: Miért fontos a rendszeres anyajegyvizsgálat?

anyajegyszűrés-vizsgálatEgészségünk megőrzése érdekében fontos a rendszeres anyajegyvizsgálat, vagyis az anyajegyek ellenőriztetése. Mit kell tudni az anyajegyekről? Hogyan kerülhető el a melanoma kialakulásának veszélye? Mutatjuk a válaszokat!
 
Az anyajegyek egy része velünk született, azonban továbbiak is megjelennek az életkor előrehaladtával. A kialakulásukban fontos szerepe van az UV-sugárzásnak, hiszen hatására további festékes bőrelváltozások szaporodhatnak meg.
 
Számos kutatás bizonyította, hogy a napégés összefüggésbe hozható a melanomával. Leginkább a gyermekkorban átélt hólyagos napégés jelent veszélyt. Szóval mindenképpen védekezni kell a káros UV-sugarak ellen, különösen azoknak, akik sok anyajeggyel rendelkeznek.
 
Mit nevezünk melanomának?
 
A melanoma a melanocitákból, vagyis a bőr festéktermelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat.
Az utóbbi években világszinten ugrásszerűen megnőtt a melanoma előfordulása. Nemcsak az idősebb korosztályt érinti ez a probléma, hiszen a 20-30 év közötti fiataloknál is gyakran előfordul. 
A melanoma az esetek egy részében új, festékes növedékként jelenik meg, azonban gyakran már meglévő anyajegyből indul ki. Ráadásul ez a fajta bőrrák rövid időn belül áttéteket adhat a szervezet távoli részébe.
 
Nők esetében leggyakrabban az arcon és a lábszáron, míg a férfiak esetében többnyire a háton jelenik meg melanoma.
Milyen jelek utalhatnak a melanomára? Leginkább a növekvő, pigmentált anyajegyek gyanúsak, melyek színe fekete, szürke vagy mélykék, illetve az aszimmetria,a  vérzés,viszketés, váladékozás,a festéktartalom megváltozása, a bőr szintjéből kifelé történő növekedés is figyelemfelhívó jel.
 
Miért fontos a rendszeres anyajegyvizsgálat?
 
Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha növekvő, pigmentált anyajegyek jelennek meg. Továbbá akkor is szükséges az anyajegyvizsgálat, ha a már meglévő anyajegy alakja, színe, illetve nagysága megváltozik. Mindemellett akkor is, ha az anyajegy nedvedzik vagy vérzik, illetve gyulladásban van vagy viszket.
 
Természetesen nemcsak akkor érdemes orvoshoz fordulni, ha már baj van. Javasolt rendszeresen járni anyajegyszűrésre, hiszen a bőrgyógyász azt is meg tudja állapítani, hogy melyik anyajeggyel lehet probléma a későbbiekben. A szakorvos több tényező együttes jelenlétét vizsgálja.
 
Ráadásul a rendszeres vizsgálatoknak köszönhetően a bőrgyógyász figyelemmel tudja kísérni az anyajegyek állapotát. A vizsgálatok során dermatoszkópot, vagyis egy speciális nagyítót használ a szakorvos, mellyel a bőr felső rétegeibe is be tud tekinteni. Az anyajegyszűrés teljesen fájdalommentes vizsgálat.
 
Fontos a fényvédelem a mindennapok során
 
A fényvédelem elengedhetetlenül fontos napjainkban, hiszen az UV-sugárzás évről évre növekszik. A népszerű szabadtéri programok, például strandolás és kerékpározás során fedetlenül maradnak nagyobb bőrfelületek. Ilyenkor különösen fontos a megfelelő minőségű fényvédők használata.
 
A gyermekek esetében még inkább figyelni kell, hiszen ők különösen veszélyeztetettek. A gyermekkori leégés következményei felnőttkorban fognak jelentkezni. Tévhit, hogy csupán strandolás és napozás során kell fényvédőt alkalmazni. Mindig ügyelni kell a fényvédelemre, ha huzamosabb ideig tartózkodunk a napon.
 
Figyeljen oda a megelőzésre, és rendszeresen járjon anyajegyszűrésre! Centrumunkban tapasztalt szakorvosok várják, egyeztessen időpontot bőrgyógyászainkhoz!
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2021. 04. 28. 15:00 (Utolsó frissítés: 2021. 04. 28. 15:00)