Blog: Miért érezhetünk hányingert, ha éhesek vagyunk?

Előfordulhat, hogy az éhségérzet kellemetlen émelygéssel, hányingerrel párosul. De vajon mi az oka ennek a fura tünetnek?

Sokan vannak, akik reggelente az utolsó pillanatban pattannak csak ki az ágyból, majd sietve rohannak be a munkahelyükre, ahol épp beesnek egy megbeszélésre, sorra kapják a feladatokat, és mire először tudnának enni a nap folyamán, addigra az utolsó étkezésük óta eltelt nagyjából 15 óra.  Mikor ilyenkor az ebédünkre gondolunk, nem biztos, hogy az éhségérzet alakul ki bennünk, előfordulhat, hogy különös émelygés, hányinger kap el minket.

Miért lehetséges ez? Hogy érezheti ezt a kiéhezett test pont akkor, amikor a legnagyobb szüksége lenne az ételre? A jelenség mögötti egyik leggyakoribb ok, hogy a gyomor sósavat állít elő az élelmiszerlebontás hosszú folyamatának részeként. Ha valaki nagyon hosszú ideig nem eszik egy falatot sem, akkor a sósav felhalmozódik a gyomorban. Amikor ebből egy kis mennyiség felcsúszik a nyelőcsőbe, a refluxhoz hasonló tüneteket tapasztalhatunk, gyomorégéssel és hányingerrel.

Az éhségérzet és a jóllakottság-érzet kialakulásáért több hormon is felelős, de kettőt érdemes külön is kiemelni. A jóllakottság-érzet kialakításában az 1994-ben felfedezett leptin a főszereplő, ellentétpárja pedig a gyomorban termelődő, 1999-ben felfedezett ghrelin, aminek neve „növekedést serkentő”-t jelent, és a testsúlyszabályzásban van kiemelt szerepe.

A ghrelin és a leptin kölcsönösen csökkentik egymás termelését, és ha a testünk egészségesen működik, ezek a hormonok automatikusan szabályozzák az éhségérzetet és a jóllakottságot – ezekről csak néhány, kis jelet küldenek a nap folyamán, emlékeztetve minket arra, hogy enni kell.

Az egyensúly felborulhat, ha figyelmen kívül hagyjuk a jeleket, és nem viszünk be táplálékot akkor, mikor a szervezet jelzi, hogy szüksége lenne rá. Néhány ember különösen érzékeny lehet a hormonszintek változására, ez pedig émelygés, hányinger formájában jelentkezik, amikor éhesek. Minimális szinten ez az érzés normális, viszont ha súlyosabb hányingert érez valaki rendszeresen, akkor mindenképp érdemes szakorvoshoz fordulnia. A jelenség hátterében olyan betegségek is állhatnak, mint a metabolikus szindróma, a magas vércukor-, és koleszterinszint, valamint a magas vérnyomás.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

Forrás: https://www.livescience.com/why-nauseous-when-hungry.html
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 12. 18. 10:54 (Utolsó frissítés: 2019. 12. 18. 11:37)