Mi a HPV?

A HPV, mint a leggyakoribb szexuális úton terjedő vírusos fertőzés

A HPV (humán papillomavírus) fertőzés világszerte a leggyakoribb szexuális úton terjedő vírusos fertőzés. Tüneteket okozhat a férfi és női belső és külső nemiszervek, a végbél és a száj nyálkahártyáján.

A méhnyakon kívül a hüvely, szeméremtest, a hímvessző, illetve a végbél daganatos elváltozásainak bizonyos típusait is kiválthatják, a legújabb kutatási eredmények pedig felvetik kóroki szerepüket szájüregi rákokban is.

A Belvárosi Orvosi Centrumban nemigyógyász, nőgyógyász, urológus és proktológus szakorvosaink egyaránt elérhetőek, így az intim területek problémáit komplex megközelítésben kezeljük.

A HPV fertőzés kimutatása és tipizálása

A HPV fertőzés kimutatása és tipizálása ezekről a nyálkahártyákról is lehetséges, így a panaszok, tünetek és a laboratóriumi eredmények birtokában a szakemberek pontos diagnózist állíthatnak fel. A korszerű HPV kezelési eljárások ezt követő alkalmazása, illetve a rendszeres ellenőrzés elejét veheti a súlyosabb betegség kialakulásának.

HPV veszélyessége

A HPV jelenleg több mint 100 alfajjal rendelkezik az egész világon, melynek túlnyomó része a nemi szervek tájékán található. Egyes alfajok nagyobb kockázatot rejtenek, mint gondolnánk, melyet csak súlyosbít az a tény, hogy a HPV képes több éves lappangási időre is, mely idő alatt a vírus rejtve marad.

A nőket fenyegető második leggyakoribb rosszindulatú daganat jelenleg a méhnyakrák, mely 90%-os valószínűséggel összefüggésbe hozható a HPV fertőzéssel.

Nem csupán a nőket fenyegeti a rákos megbetegedés, mely kialakulásáért a HPV a felelős. Statisztikai adatok alapján, az összes létező rákos megbetegedés több mint 6%-a vezethető vissza HPV fertőzésre.

HPV felderítése

Némely esetben a HPV fertőzésnek nincsenek szemmel látható jelei, ezért a rendszeres citológiai vizsgálat javasolt, mely során a fertőzésre fény derülhet. Tekintettel arra, hogy a HPV kockázati tényezője a daganatos megbetegedésre mennyire jelentős, érdemes a rendszeres vizsgálatokat elővigyázatosságból elvégeztetni.

Kérdések és válaszok:

HPV kimutatása tünetmentes állapotban, nemiszervi szemölcs és rák-kockázat

 

A HPV és a herpesz különbözősége

 

A HPV vírus legveszélyesebb típusa

 

Végbéltáji szemölcs

 

 

Várja önt:
Dr. Tisza Tímea
Dr. Tisza Tímea
Dr. Palikó Barna
Dr. Palikó Barna
Dr. Tóth Béla
Dr. Tóth Béla
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka