Méhszájseb

A méhszájseb kifejezés a köznyelvben elterjedt gyűjtőneve a méhszájon található elváltozásoknak. Ezeknek az elváltozásoknak több típusa van. A legismertebbek a méhszájseb, a méhnyakrepedés és a méhnyakrák.


Hogyan alakul ki a méhszájseb?

A méhszájseb (ectropium) úgy alakul ki, hogy a méhnyak csatornáját borító hám a méhszáj felszínére terjed, és ez jóval sérülékenyebb, gyulladásra sokkal hajlamosabb, a baktériumok számára sokkal kedvezőbb környezetet biztosít, mint a méhszáj felszínét normálisan borító hám. Kezelése feltétlenül ajánlott.

A méhnyak- vagy méhszájrepedés a szülés, ill. a terhesség-megszakítás során alakulhat ki. Ez a krónikus állapot önmagában nem veszélyes, azonban szintén problémák forrása lehet, és ilyenkor kezelendő.

Bár ritkán, de sajnos előfordul, hogy a méhnyakrák okozta szövetroncsolást is méhszájsebnek titulálják, ami igen nagy hiba. Ha a méhnyakrák lehetősége felmerül vagy igazolódik, a betegnek joga van tudni, hogy milyen súlyos a betegsége. Ezekben az esetekben a vizsgálatot kiegészítjük citológiai mintavétellel is.


Milyen tüneteket okozhat a méhszájseb (ectropium)?

 • A szexuális aktust követően pecsételő vérzés jelentkezhet.
 • A méhszájon megtelepedő baktériumok folyamatos hüvelyfertőzést, folyást okoznak. Ebben az esetben a szokványos helyi kezelésekkel (kúp) nem boldogulunk, de tartós eredmény sajnos önmagában a szájon át szedhető antibiotikum kezeléstől sem nagyon várható.
 • A méhszájseben található számos mirigysejt nagy mennyiségű lúgos váladékot termel. A folyamat a hüvelyflóra eltolódásához, illetve hüvelyfertőzéshez vezethet.

 

Amennyiben az itt említettekhez hasonló tüneteket észlel, forduljon bizalommal szakorvosainkhoz, hogy mielőbb szakszerű ellátásban részesülhessen!

 

Hogyan történik a méhszájseb vizsgálata és kezelése?

A méhszáj rutin vizsgálómódszere a kolposzkópia. Ennek során egy speciális mikroszkóp segítségével tekintjük át a méhszáj külső felszínét borító hámot.

A méhszájat borító sejtek alaposabb vizsgálatára a citológiai vizsgálat szolgál. Egy erre a célra kialakított mintavevővel ledörzsölünk egy kevés hámsejtet a felszínről, és további vizsgálatra laboratóriumba küldjük.

Abban az esetben, amikor a condyloma a méhszáj felszínén helyezkedik el (a HPV fertőzések egy része jóindulatú szemölcsök képződéséhez vezet), a kezelés az méhszájseb (ectropium) esetében leírtakkal egyezik meg.

 

Hogyan kezeljük a méhszájsebet?

 • Ecsetelés: legegyszerűbb a hámroncsoló ecsetelő szerek használata. Ezek hátránya, hogy általában több ecsetelés szükséges és az eredményesség igen kétséges.
 • Fagyasztás: a fagyasztás lényege, hogy folyékony nitrogén vagy egyéb gáz alkalmazásával egy speciális fagyasztó eszközzel lefagyasztjuk, ezáltal roncsoljuk a méhszáj felszínét.
 • Lézeres párologtatás: a beavatkozás során CO2 lézer segítségével elpárologtatjuk a hámfelszínt.
 • A fagyasztás és a lézeres párologtatás előnye, hogy gyors, járóbeteg ellátás keretében is elvégezhető eljárások, amelyek kevés kellemetlenséggel járnak.
 • Kimetszés (hideg kés technika): a módszer lényege, hogy az érintett méhszájfelszínt szikével eltávolítjuk, a sebfelszínt pedig összevarrjuk. Hátránya, hogy kórházi befekvést igényel, a beavatkozás altatásban történik.
 • Hurokkimetszés (Loop konizáció, LEEP): a beavatkozás során nem szikével, hanem egy nagyfrekvenciás elektromos hurokkal történik a felszín lemetszése. Előnye a hideg kés technikával szemben, hogy egynapos sebészet keretében is végezhető.

Amennyiben méhszájsebe van, forduljon hozzánk bizalommal!

 

Milyen tüneteket okozhat a méhnyakrepedés?

 • A fertőzést okozó baktériumok könnyebben feljutnak a méhnyakba, ezért a nyakcsatornát borító hám mirigyei nagy mennyiségű váladékot termelnek, és ez folyamatos hüvelyfolyást okozhat.
 • A méhnyakrák szempontjából veszélyes hámelváltozások kialakulását segítheti elő.

 

Hogyan kezeljük a méhnyakrepedést?

• A legmegfelelőbb kezelés a repedés felszínének kimetszése és összevarrása.

 

Hozzáértő szakorvosaink segítenek Önnek. Jelentkezzen be vizsgálatra, kezelésre!

 

Dr. Tisza Tímea válaszol

 


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 14:29 (Utolsó frissítés: 2020. 02. 28. 12:38)

Várja önt:
Dr. Tisza Tímea
Dr. Tisza Tímea
Dr. Brubel Réka
Dr. Brubel Réka
Dr. Kiss György
Dr. Kiss György
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Nyíri Sándor
Dr. Nyíri Sándor
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Trzosek-Szabó Ursula
Dr. Trzosek-Szabó Ursula
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka