Méhszájseb

A méhszájseb kifejezés a köznyelvben elterjedt gyűjtőneve a méhszájon található elváltozásoknak. Ezeknek az elváltozásoknak több típusa van. A legismertebbek a méhszájseb, a méhnyakrepedés és a méhnyakrák.


Hogyan alakul ki a méhszájseb?

A méhszájseb (ectropium) úgy alakul ki, hogy a méhnyak csatornáját borító hám a méhszáj felszínére terjed, és ez jóval sérülékenyebb, gyulladásra sokkal hajlamosabb, a baktériumok számára sokkal kedvezőbb környezetet biztosít, mint a méhszáj felszínét normálisan borító hám. Kezelése feltétlenül ajánlott.

A méhnyak- vagy méhszájrepedés a szülés, ill. a terhesség-megszakítás során alakulhat ki. Ez a krónikus állapot önmagában nem veszélyes, azonban szintén problémák forrása lehet, és ilyenkor kezelendő.

Bár ritkán, de sajnos előfordul, hogy a méhnyakrák okozta szövetroncsolást is méhszájsebnek titulálják, ami igen nagy hiba. Ha a méhnyakrák lehetősége felmerül vagy igazolódik, a betegnek joga van tudni, hogy milyen súlyos a betegsége. Ezekben az esetekben a vizsgálatot kiegészítjük citológiai mintavétellel is.

Méhnyakrákszűrés
2016. 09. 05. 14:29 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 16. 15:17)

A méhnyakrákszűrés célja, hogy a lehető leghamarabb észleljük a rák felé mutató elváltozásokat. Centrumunkban a legújabb ajánlásokat követjük. A CINTEC PLUS vizsgálat alkalmazásával olyan esetben is kimutatható a sejtekben meginduló elváltozás, amikor a citológiai (sejtkenet vizsgálata) eredmény még negatív.MéhszájsebMilyen tüneteket okozhat a méhszájseb (ectropium)?

 • A szexuális aktust követően pecsételő vérzés jelentkezhet.
 • A méhszájon megtelepedő baktériumok folyamatos hüvelyfertőzést, folyást okoznak. Ebben az esetben a szokványos helyi kezelésekkel (kúp) nem boldogulunk, de tartós eredmény sajnos önmagában a szájon át szedhető antibiotikum kezeléstől sem nagyon várható.
 • A méhszájseben található számos mirigysejt nagy mennyiségű lúgos váladékot termel. A folyamat a hüvelyflóra eltolódásához, illetve hüvelyfertőzéshez vezethet.

 

Hogyan történik a méhszájseb vizsgálata és kezelése?

A méhszáj rutin vizsgálómódszere a kolposzkópia. Ennek során egy speciális mikroszkóp segítségével tekintjük át a méhszáj külső felszínét borító hámot.

A méhszájat borító sejtek alaposabb vizsgálatára a citológiai vizsgálat szolgál. Egy erre a célra kialakított mintavevővel ledörzsölünk egy kevés hámsejtet a felszínről, és további vizsgálatra laboratóriumba küldjük.

Abban az esetben, amikor a condyloma a méhszáj felszínén helyezkedik el (a HPV fertőzések egy része jóindulatú szemölcsök képződéséhez vezet), a kezelés a méhszájseb (ectropium) esetében leírtakkal egyezik meg.


Hogyan kezeljük a méhszájsebet?

 • Ecsetelés: legegyszerűbb a hámroncsoló ecsetelő szerek használata. Ezek hátránya, hogy általában több ecsetelés szükséges és az eredményesség igen kétséges.
 • Fagyasztás: a fagyasztás lényege, hogy folyékony nitrogén vagy egyéb gáz alkalmazásával egy speciális fagyasztó eszközzel lefagyasztjuk, ezáltal roncsoljuk a méhszáj felszínét.
 • Lézeres párologtatás: a beavatkozás során CO2 lézer segítségével elpárologtatjuk a hámfelszínt.
 • A fagyasztás és a lézeres párologtatás előnye, hogy gyors, járóbeteg ellátás keretében is elvégezhető eljárások, amelyek kevés kellemetlenséggel járnak.
 • Kimetszés (hideg kés technika): a módszer lényege, hogy az érintett méhszájfelszínt szikével eltávolítjuk, a sebfelszínt pedig összevarrjuk. Hátránya, hogy kórházi befekvést igényel, a beavatkozás altatásban történik.
 • Hurokkimetszés (Loop konizáció, LEEP): a beavatkozás során nem szikével, hanem egy nagyfrekvenciás elektromos hurokkal történik a felszín lemetszése. Előnye a hideg kés technikával szemben, hogy egynapos sebészet keretében is végezhető.

LOOP conisatio - Loop Konizáció
2020. 08. 25. 12:08 (Utolsó frissítés: 2024. 04. 24. 16:21)
A konizáció kúp alakú kimetszést jelent a méhszájból. Célja, hogy kóros citológiai lelet esetén az érintett területet eltávolítsuk, lehetővé téve annak pontos szövettani vizsgálatát, és egyben megelőzzük a folyamat további súlyosbodását.


Amennyiben méhszájsebe van, forduljon hozzánk bizalommal nőgyógyászati vizsgálatra!

Milyen tüneteket okozhat a méhnyakrepedés?

 • A fertőzést okozó baktériumok könnyebben feljutnak a méhnyakba, ezért a nyakcsatornát borító hám mirigyei nagy mennyiségű váladékot termelnek, és ez folyamatos hüvelyfolyást okozhat.
 • A méhnyakrák szempontjából veszélyes hámelváltozások kialakulását segítheti elő.


Hogyan kezeljük a méhnyakrepedést?

 • A legmegfelelőbb kezelés a repedés felszínének kimetszése és összevarrása.

 

Hozzáértő szakorvosaink segítenek Önnek. Jelentkezzen be vizsgálatra, kezelésre!


Dr. Tisza Tímea válaszol

 


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 14:29 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 16. 15:35)

Kapcsolódó tartalmak
HPV szűrés
HPV szűrés
Nemi szervi szemölcs (Condyloma) kezelése
Nemi szervi szemölcs (Condyloma) kezelése
LOOP conisatio - Loop Konizáció
LOOP conisatio - Loop Konizáció
Várja önt:
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Sipos Attila
Dr. Sipos Attila
Dr. Pácsa Szilvia
Dr. Pácsa Szilvia