Méhnyakrák

MéhnyakrákA méhnyakrák okozója

A méhnyakrák megelőzhető, azonban Magyarországon évente még mindig 1200 nő betegszik meg minden évben méhnyakrákban, melyből 500-an pedig meg is halnak. Mindez elkerülhető lenne, mivel a betegség okozója, a Humán papillóma vírus (HPV) egyszerűen és biztosan kimutatható.
 

Mi a méhnyakrákszűrés és a HPV?

A HPV, vagy Humán papillóma vírus gyakori vírusfertőzés, amely nemi úton terjed. Az emberek többsége úgy hordozza magában a HPV-t, hogy még csak tudomást sem szerez róla sohasem. A HPV-nek körülbelül 100 ismert típusa van, amelyek közül 13-at tartunk magas kockázatúnak, ezekről kimutatták, hogy ok-okozati összefüggésben állnak a méhnyakrákkal. A HPV bizonyos más típusai szemölcsöket okoznak a nemi szerveken. Ezeknek ugyan nincs közük a rákhoz, de figyelmeztető jelként szolgálhatnak az Ön orvosa számára egy lehetséges HPV fertőzésre a méhnyakon is.
 

Mi a szerepe a HPV-nek a méhnyakrák kialakulásában?

A legtöbb ember valamikor az élete során találkozik a HPV vírussal, de az néhány hónapon belül magától eltűnik a szervezetéből (mint ahogy ez más vírusokkal, például megfázáskor, influenza alkalmával is történik). Azonban a nők egy kisebb részénél nem tűnik el a vírus, és a normálisnál nagyobb lesz az esélyük méhnyak-rendellenességek kialakulására. A fennálló HPV fertőzés sejtelváltozásokhoz vezethet, amelyet ha nem kezelnek, kialakulhat a méhnyakrák.
 

Ki lehet-e mutatni a HPV-t?

Igen, laboratóriumi vizsgálattal kimutatható a HPV jelenléte. A vírus típusának meghatározásával megállapítható, hogy mennyire hordoz nagy kockázatot, a méhnyakrák kialakulásának szempontjából.

Centrumunkban elérhető a CINTEC PLUS vizsgálat, mely HPV jelenléte esetén kimutatja, hogy elindult-e a sejten belül rák irányába mutató kóros elváltozás. Ez a vizsgálat a méhnyakrákszűrés során alkalmazott citológia és HPV kimutatás mellett, még pontosabb képet ad a kockázat mértékéről.
 

Hogyan veszik le a mintát a HPV vizsgálathoz?

Egy vékony kis pálcát a hüvelybe vezetve, a méhnyakról közvetlenül vesszük le a mintát, melyet folyékony tároló közegbe helyezve juttatjuk el a laboratóriumba.
 

Co-teszt a méhnyakrákszűrésben

Centrumunkban a méhnyakrákszűrés során úgynevezett co-tesztet alkalmazunk. Ez azt jelenti, hogy a citológiai (sejtkenet) vizsgálatot kiegészítjük a HPV kimutatásával. A két vizsgálat együtt alkalmazva közel 100% pontosságúvá teszi a szűrővizsgálat eredményét.

Nőgyógyászat menüpontunk Méhnyakrákszűrés cikkében részletes tájékoztatót talál a legújabb ajánlásokról és a szűrővizsgálatról!
 

Ne feledje!

  • A HPV nagyon gyakori vírus, de csak az esetek kis részében vezet rákos megbetegedéshez
  • Citológiai vizsgálattal, és HPV meghatározással a szűrővizsgálat nagy pontosságú
  • Az időben észlelt sejtelváltozások 100%-ban kezelhetőek

Magyarországon évente még mindig 1200 nő betegszik meg minden évben méhnyakrákban, 500-an pedig meghalnak. Mindez elkerülhető lenne, mivel a betegség okozója, a Humán papillóma vírus (HPV) egyszerűen és biztosan kimutatható.


Dr. Tisza Tímea, Veszélyes vírus több rákos megbetegedés hátterében című cikke az Infopont Médiamegjelenések menüpontban olvasható. 

Kérdések és válaszok


A HPV és az egyéb nemi úton terjedő fertőzések megelőzése


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 12:36 (Utolsó frissítés: 2019. 09. 24. 12:36)

Várja önt:
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Trzosek-Szabó Ursula
Dr. Trzosek-Szabó Ursula
Dr. Kiss György
Dr. Kiss György
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka
Dr. Tisza Tímea
Dr. Tisza Tímea
Dr. Tóth Alexandra
Dr. Tóth Alexandra
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Nyíri Sándor
Dr. Nyíri Sándor