Méhnyakrák

MéhnyakrákA méhnyakrák okozója

A méhnyakrák megelőzhető, azonban Magyarországon évente még mindig 1200 nő betegszik meg minden évben méhnyakrákban, melyből 500-an pedig meg is halnak. Mindez elkerülhető lenne, mivel a betegség okozója, a Humán papillóma vírus (HPV) egyszerűen és biztosan kimutatható.
 

Mi a méhnyakrákszűrés és a HPV?

A HPV, vagy Humán papillóma vírus gyakori vírusfertőzés, amely nemi úton terjed. Az emberek többsége úgy hordozza magában a HPV-t, hogy még csak tudomást sem szerez róla sohasem. A HPV-nek körülbelül 100 ismert típusa van, amelyek közül 13-at tartunk magas kockázatúnak, ezekről kimutatták, hogy ok-okozati összefüggésben állnak a méhnyakrákkal. A HPV bizonyos más típusai szemölcsöket okoznak a nemi szerveken. Ezeknek ugyan nincs közük a rákhoz, de figyelmeztető jelként szolgálhatnak az Ön orvosa számára egy lehetséges HPV fertőzésre a méhnyakon is.
 

Mi a szerepe a HPV-nek a méhnyakrák kialakulásában?

A legtöbb ember valamikor az élete során találkozik a HPV vírussal, de az néhány hónapon belül magától eltűnik a szervezetéből (mint ahogy ez más vírusokkal, például megfázáskor, influenza alkalmával is történik). Azonban a nők egy kisebb részénél nem tűnik el a vírus, és a normálisnál nagyobb lesz az esélyük méhnyak-rendellenességek kialakulására. A fennálló HPV fertőzés sejtelváltozásokhoz vezethet, amelyet ha nem kezelnek, kialakulhat a méhnyakrák.
 

Ki lehet-e mutatni a HPV-t?

Igen, laboratóriumi vizsgálattal kimutatható a HPV jelenléte. A vírus típusának meghatározásával megállapítható, hogy mennyire hordoz nagy kockázatot, a méhnyakrák kialakulásának szempontjából.

Centrumunkban elérhető a CINTEC PLUS vizsgálat, mely HPV jelenléte esetén kimutatja, hogy elindult-e a sejten belül rák irányába mutató kóros elváltozás. Ez a vizsgálat a méhnyakrákszűrés során alkalmazott citológia és HPV kimutatás mellett, még pontosabb képet ad a kockázat mértékéről.
 

Hogyan veszik le a mintát a HPV vizsgálathoz?

Egy vékony kis pálcát a hüvelybe vezetve, a méhnyakról közvetlenül vesszük le a mintát, melyet folyékony tároló közegbe helyezve juttatjuk el a laboratóriumba.
 

Co-teszt a méhnyakrákszűrésben

Centrumunkban a méhnyakrákszűrés során úgynevezett co-tesztet alkalmazunk. Ez azt jelenti, hogy a citológiai (sejtkenet) vizsgálatot kiegészítjük a HPV kimutatásával. A két vizsgálat együtt alkalmazva közel 100% pontosságúvá teszi a szűrővizsgálat eredményét.

Nőgyógyászat menüpontunk Méhnyakrákszűrés cikkében részletes tájékoztatót talál a legújabb ajánlásokról és a szűrővizsgálatról!
 

Ne feledje!

  • A HPV nagyon gyakori vírus, de csak az esetek kis részében vezet rákos megbetegedéshez
  • Citológiai vizsgálattal, és HPV meghatározással a szűrővizsgálat nagy pontosságú
  • Az időben észlelt sejtelváltozások 100%-ban kezelhetőek

Magyarországon évente még mindig 1200 nő betegszik meg minden évben méhnyakrákban, 500-an pedig meghalnak. Mindez elkerülhető lenne, mivel a betegség okozója, a Humán papillóma vírus (HPV) egyszerűen és biztosan kimutatható.


Dr. Tisza Tímea, Veszélyes vírus több rákos megbetegedés hátterében című cikke az Infopont Médiamegjelenések menüpontban olvasható. 

Kérdések és válaszok


A HPV és az egyéb nemi úton terjedő fertőzések megelőzése

Várja önt:
Dr. Kiss György
Dr. Kiss György
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Trzosek-Szabó Ursula
Dr. Trzosek-Szabó Ursula
Dr. Tóth Alexandra
Dr. Tóth Alexandra
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka
Dr. Tisza Tímea
Dr. Tisza Tímea