Blog: Már a szex sem a régi, tönkreteheti a tested!

Sokáig úgy tudtad, hogy a szex erősíti az immunrendszert, szépíti a bőrt és oldja a stresszt? Nos, egy ideje akár gyógyíthatatlan betegséget okozhat! Az pedig – lássuk be - nem túl jó!

Bevalljuk vagy sem, de nemi betegségek azóta vannak, amióta az emberek szexelnek, márpedig az jó régen kezdődött. Már a történelmi korokban is leírták ezek terjedését és kezelését, néha egészen bizarr gyógymódokkal. A modern korban azonban feltalálták az antibiotikumokat, amelyek a bakteriális fertőzések ellen a leghatékonyabb fegyvernek bizonyultak. Egészen másfél évvel ezelőttig, mikor kiderült, hogy az egyik legdurvább nemi betegség már gyógyíthatatlanná vált a megszokott módon. Hogy miért? Az antibiotikumok indokolatlan bekapdosása miatt!


Megdöbbentek az angol tudósok

Ugye, hogy úgy hangzik, mint valami kamu kutatás? Pedig ebben az esetben komoly orvosoknak esett le az álluk. Történt ugyanis az angliai Leedsben, hogy több gonorrhoeás beteg esetében hatástalan volt a már megszokott antibiotikumos kezelés. Ennek oka nem más, minthogy a betegséget okozó Neisseria gonorrhoea baktérium genetikailag mutálódott és ellenáll mind az azitromicinnek, mind pedig a vele egyidejűleg adott ceftriaxonnak. Leeds városában 2015 márciusában 12 ilyen beteget regisztráltak, de Masslesfield-ben, Oldham-ben é Scunthorpe-ban is találtak négy esetet. Az orvosok azonban már akkor is attól tartottak, hogy vannak olyan betegek is, akiket még nem diagnosztizáltak. Mivel Angliában a gonorrhoea a második leggyakoribb nemi betegség – ráadásul évente 20%-kal nő az esetek száma -, a helyzet kialakulása miatt a brit egészségügyi miniszter kijelentette, hogy változtatni kell azon a szokáson, hogy bárki – orvosi vény nélkül – antibiotikumot vásárolhasson. Ezek indokolatlan használata miatt ugyanis egyre több baktérium válhat multirezisztenssé és lesznek gyógyíthatatlanok olyan betegségek, melyek eddig kezelhetőek voltak.


Mindenki veszélyben van

Mivel a gonorrhoea vaginális, orális és anális szex útján is terjed, igazából senki sincs biztonságban, legyen hetero- vagy épp homoszexuális, főleg akkor, ha védekezés nélkül, gyakran cserélgeti partnereit. A kezeletlen gonorrhoea fertőzés a nők szervezetében igazi pusztítást végez, ráadásul gyakran tünetmentesen. Kismedencei gyulladást, meddőséget okozhat, ha pedig mégis összejön a baba, az anya őt is megfertőzi a betegséggel.

Az a helyzet, hogy azon kívül, hogy a meglévő kezelésnek makacsul ellenáll a szuper-gonorrhoea – ahogy az orvosok elnevezték - van még egy rossz hírünk. Nincs új gyógyszer a láthatáron! Szóval, ha lehet, mielőtt elvesztenétek az eszeteket, gondolkodjatok! És használjatok óvszert!
 
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2017. 02. 27. 16:31 (Utolsó frissítés: 2017. 04. 10. 12:08)

Várja önt:
Dr. Tisza Tímea
Dr. Tisza Tímea
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Tóth Béla
Dr. Tóth Béla
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka