Blog: Mandulagyulladás fagyitól? Felejtsd el!

Sokan úgy gondolják, hogy a hideg ételek és italok fogyasztásától fájdul meg a torkuk, vagy épp gyullad be a mandulájuk. Ez azonban csak annyira igaz, mint az, hogy a hideg kövön való ücsörgéstől kapunk húgyúti fertőzést. Nem igazán!

Gyakran hallhattuk szüleinktől, hogy lassabban együk a fagyit vagy épp ne igyunk jeges üdítőt, mert meg fog fájdulni tőle a torkunk. De vajon a nyári melegben ezt ki tudja betartani? És egyáltalán, hogy lehet lassan enni egy gyorsan olvadó fagylaltot? Mivel ezek a gondolatok mindenkiben felmerülnek, valószínűleg senki sem óvatoskodott túlságosan és bizony néhányunknál valóban torokfájás vagy épp mandulagyulladás lett a vége. De vajon mennyiben felelős ezért a hideg finomság?


Igen is, meg nem is

  A hideg – mint olyan –nem tehető közvetlenül felelőssé a mandula gyulladásért,  hiszen a hirtelen hőmérsékletváltozás csupán az immunrendszerünkre hat némiképp gyengítő hatással. Ha ez megtörténik és „megfázunk”, akkor a testünkben természetes módon jelenlévő, vagy éppen cseppfertőzéssel elkapott baktériumok és vírusok elszaporodnak és gyulladást okoznak. Ha azonban egészségesek vagyunk és megfelelő táplálkozással, rendszeres testmozgással és elegendő vitamin- és ásványi anyag bevitellel támogatjuk szervezetünket, az immunrendszerünk nem fog egykönnyen legyöngülni, ezáltal esélye sincs a kórokozóknak. Egy szó, mint száz, nem a fagyitól fog fájni a torkunk vagy gyullad be a mandulánk. Kivéve, ha olyan baktériumok és vírusok vannak benne, amitől megbetegedünk. De azért ez elég ritkán fordul elő.


Mire jó a mandula?

Igen, ezt a kérdést szinte már mindenki feltette legalább egyszer az életében, főleg akkor, ha mandulagyulladással küszködött. Annak fényében, hogy ezeket a kis szerveket általában gyermekkorban eltávolítják, a kérdés nem is annyira okafogyott, mégis jó tudni, hogy a manduláknak fontos szerepe van a betegségek elleni harcban, hiszen egyfajta csapdaként működnek a vírusokkal és baktériumokkal szemben. Gyakran más betegségek miatt jelentkezik a torok- és mandulagyulladás, ilyen például a mononukleózis,  a skarlát, de még a herpangina is.


Kivenni vagy nem venni?

A vélemények megoszlanak arról, hogy ajánlott-e kivenni a mandulákat gyerekkorban. Nyilvánvalóan, ha sosincs velük baj, egy orvosnak sem jutna eszébe eltávolítani őket, de vannak esetek, amikor minden antibiotikumos kezelés ellenére is azt mondja a szakember, hogy az egészségünk érdekében meg kell szabadulnunk tőlük. Az orrmandulák megduzzadnak, ha begyulladnak, ezáltal nehezítik az orrlégzést. Hosszabb távon középfül-, de még arcüreggyulladást is okozhat egy kezeletlen orrmandula gyulladás, amit csak műszeres kitisztítással és antibiotikummal lehet gyógyítani. A garatmandulák gyulladása komoly nyelési fájdalommal és lázzal jár. Úgynevezett tüszők jelennek meg rajtuk, melyek először sárgás kis pontok, melyek a gyulladásos folyamat során egységes bevonatot képeznek a mandulákon. Akut esetben ez az állapot rendszeresen visszatér, a mandulák pedig gennyessé válhatnak, és a továbbiakban úgynevezett gyulladásos gócként is megjelenhetnek. Ebben az esetben ízületi gyulladás, középfülgyulladás, de akár krónikus hajhullás és más betegségek is kialakulhatnak, melyek a mandulák eltávolítása után rendbe hozhatóak.
Kimondhatjuk tehát, hogy ha az orr- és garatmandulák csak egyszer-egyszer gyulladnak be a gyermekkor folyamán nem indokolt az eltávolításuk, de ha gyulladásuk krónikussá válik, vagy épp túl nagyra nőnek, komoly szövődményeket előzhetünk meg azzal, ha kiveszik őket, hiszen nem megoldás a rendszeres antibiotikum használat. És a műtét után persze nyugodtan ehetünk egy kis fagyit, hogy ne fájjon annyira a beavatkozás helye és egy picit jobban érezzük magunkat a kórházban. 

Ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2017. 07. 13. 10:44 (Utolsó frissítés: 2019. 05. 07. 13:11)