Blog: Nem jó, ha kevés, de rosszabb, ha sok a tesztoszteron

A tesztoszteron a férfiak és nők szervezetében egyaránt termelődik. De ha egy nőnél e hormon szintje túl magas, az komoly gondot, akár meddőséget, PCOS-t vagy inzulin rezisztenciát is okozhat.
Az androgének az úgynevezett férfi hormonok, közéjük tartozik a tesztoszteron is, mely egy szteroid hormon. Míg a nőknél az ösztrogén a nőies jellemzőkért, addig a tesztoszteron a férfiaknál a mély hangért, erős arcszőrzetért és a nemi szervek kialakulásáért felelős. Mindkét hormon megtalálható mindkét nemnél, természetesen más mennyiségben. A férfiaknál a herékben, míg a nőknél a petefészekben termelődik a tesztoszteron 25 %-a. De mi történik akkor, ha egy nő szervezetében túl sok a férfihormon?


Életkoronként változik a mennyisége

Gyermekkorban a lányok szervezetében relatíve kevés a tesztoszteron, de ez a pubertás idején változik, több hormont termel a szervezet, ilyenkor jelenik meg a nemi szőrzet, erősödnek meg igazán az izmok és – bár a mutálást főleg a fiúknál lehet észrevenni – kissé megváltozik a hang is. 20 éves kor környékén a legmagasabb a hormonszint, ekkor elérheti a 70 ng/dl mennyiséget, míg a változó kor után általában csak 7-40 ng/dl szintet mérnek a nőknél. A tesztoszteronszint vérből és nyálból is kimutatható.


Sok bajt okoz a sok hormon

Vannak esetek, amikor a női szervezet a normálisnál több tesztoszteront termel. Ennek tünetei a hízás, pattanások megjelenése, szőrösödés és mélyülő hang. Ezek diétával, szőrtelenítéssel kezelhetőek, de a magas hormonszint olyan problémákat is okoz, melyek megakadályozzák a terhességet. Összefüggésben van a PCOS és az inzulinrezisztencia, valamint bizonyos keringési rendszerben kialakuló betegségekkel is. Minél súlyosabb az inzulinrezisztencia, annál magasabb a tesztoszteron szintje is, mivel a magas inzulinszint több hormon termelésére sarkallja a szervezetet. PCOS esetén a magas hormonszint akadályozza a peteérést, így a termékenységet is, tüszőérés helyett ciszták keletkeznek a petefészkekben.


Ha kevés, az sem jó

Ahogy a magas, úgy a túl alacsony tesztoszteronszint is egészségügyi problémákat okoz. A hormon hiánya növeli a csontritkulás kialakulását, a libidót pedig csökkenti. Ezen kívül az izmok fejlődéséhez is hozzájárul.
A stressz és a pajzsmirigy is felelős
A hormontermelési zavarokat több dolog is előidézheti, befolyásolhatja. Ezek közül az egyik a pajzsmirigy működési zavara. Ha alulműködik, akkor csökken az SHBG mennyisége is a szervezetben, melynek feladata a nemi hormonok normális szinten tartása. A másik befolyásoló tényező a stressz, amely hosszú távon szintén pajzsmirigy alulműködést okoz, ráadásul hatására a mellékvesék az egészségesnél több DHEA-t termelnek, ez pedig szintén emeli a szervezet tesztoszteron szintjét.
Szerencsére, ezek a felsorolt problémák életmódváltással, gyógyszerekkel jól kezelhetők, így – miután szakorvoshoz kerül a beteg - meglehetősen gyors állapotjavulás érhető el.

Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2017. 11. 16. 16:18 (Utolsó frissítés: 2017. 11. 20. 15:24)