Blog: A Lyme-kór bőrtünetének ötös szabálya

A klímaváltozás hatására eltűnőben vannak a kullancsok, melyek a Lyme-kórt és az agyhártyagyulladást terjesztik, mivel nem bírják a meleget és a száraz éghajlatot. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy holnapra nyomtalanul eltűnnek ezek a rovarok, úgyhogy érdemes tisztában lenni a csípés bőrtüneteivel.

„A klímaváltozás hatására eltűnőben vannak a Lyme-kórt és az agyhártyagyulladást terjesztő kullancsok” - hívta fel a figyelmet Lakos András, a Kullancsbetegségek Ambulanciájának vezetője. Évente 1000-1500 Lyme-kóros beteget jelentenek be, de a betegséget értelmetlen regisztrálni, mivel bejelentése nem hoz magával azonnali cselekvést, mint például egy járvány esetében (ilyenkor védőoltásokat osztanak ki.)

A Lyme-kór jóindulatú betegség, ami az esetek nagy részében magától meggyógyul, a fertőzött személy antibiotikummal eredményesen kezelhető. A szakember egy rádióinterjúban beszélt arról, hogy Magyarországon nagyon sok hibás teszt van forgalomban, ezért évente mintegy 1000 olyan emberrel találkoznak, akik nem Lyme-kórosok, de van pozitív tesztjük.


Hogy ismerhető fel a Lyme-kór?

A leggyakoribb bőrtünet a Lyme-folt, melyet vándorló bőrpírnak is szokás nevezni, mivel szélének kiterjedése növekszik. Jellemzően a kullancscsípés után 5 centiméteres folt alakul ki, ami legalább 5 napig fennmarad.

A betegség várhatóan visszaszorul a régióban, az ezt terjesztő kullancsokkal együtt, ezek a rovarok ugyanis nem bírják a meleget és a száraz éghajlatot.

Ugyanígy egyre kevesebb a kullancs által terjesztett agyhártyagyulladásos eset: a 90-es évek közepén még évi 300 ilyen beteget regisztráltak, 2017-ben viszont csak 16-ot. Az agyhártyagyulladás ellen létezik védőoltás, de ha valaki megbetegszik, súlyos következményeket tapasztalhat, ráadásul jelentős részben maradványtüneteket hagy maga után a betegség.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

Forrás: www.webdoki.hu

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 10. 11. 12:39 (Utolsó frissítés: 2020. 06. 30. 15:11)