Blog: Leszámolunk a tévhitekkel

December 1-je, az AIDS világnapja. A Belvárosi Orvosi Centrumban szolidaritásunkat nem csupán azzal fejezzük ki, hogy kollégáink a héten viselik a piros szalagot, hanem azzal is, hogy cikkünkkel megpróbálunk leszámolni a HIV-et övező tévhitekkel.

Nagyon sok tévhit kering még ma is a HIV fertőzéssel kapcsolatban
, a hozzánk forduló pácienseknek számos kérdése van a fertőzést illetően.
A leggyakoribb tévhitek közé tartozik, hogy a HIV fertőzés a melegek betegsége. A meleg közösségekben valóban nagyobb számban fordul elő a fertőzés, de valójában bárkit érinthet. A másik gyakori tévhit, hogy a HIV fertőzés halálos ítéletet jelent, azonban ez sem igaz ma már. A kezelés valóban egy életre szól, viszont az AIDS állapota elkerülhető, a fertőzés nem rövidíti meg az élettartamot és a gyermekvállalást sem gátolja.
Sokan érdeklődnek továbbá a terjedés módjairól. Gyakran kérdezik, hogy nyállal, könnyel, szúnyogcsípéssel, kézfogással vagy a strandon el lehet-e kapni a betegséget. A válasz ezekre a kérdésekre a: nem, a betegség nem adható át hétköznapi érintkezési formákkal.
Napjainkban a megfelelő gyógyszeres kezelés hatására a szervezetben a vírus mennyisége mérés határ alá csökken, ami azt jelenti, hogy a fertőzött személy nem tudja átadni a betegséget. Ezért igyekszünk hangsúlyozni, milyen fontos, hogy a HIV-fertőzött személy rendszeresen szedje a számára előírt gyógyszert. A fertőzőképesség nullára csökkenésével pedig teljes életet lehet élni, természetesen a megfelelő szabályok betartásával.
Ezek a szabályok a következőek:
  • az alapfeltétel tehát a korábban említett rendszeres gyógyszerszedés,
  • de emellett fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés,
  • a nemi érintkezés során történő védekezés,
  • az alkohol és a drogok mellőzése,
  • a dohányzás elhagyása.
Összefoglalva tehát egészséges életmód követése javasolt.
Az egészségügyi javallatok betartása mellett a lelki gondozás is nagyon fontos, mivel a gyógyítás sokszor egy őszinte párbeszéddel kezdődik. Nálunk, a Belvárosi Orvosi Centrumban, klinikai szakpszichológus segít a lelki egészség helyreállításában. Pszichológusunk, Dr. Szabó Zsuzsa, hatalmas tapasztalattal rendelkezik a HIV-fertőzöttek pszichés vezetésében, hiszen már 1986-tól kezdve részt vesz az ellátásukban. Ő már akkor is a betegek lelki egészségének helyreállításán dolgozott, amikor még mindenki rettegett a betegségtől és a betegektől egyaránt.
 
A fertőzéssel kapcsolatos tévhitek az élet számos területén megnehezíthetik a HIV-fertőzöttek életét, sajnos ez az egészségügyben sincs másképp. Centrumunkban gyakran fordulnak hozzánk olyan HIV-fertőzött páciensek, akiknek az ellátását más rendelőkben megtagadták.
Azonban sem az orvosoknak, sem az egészségügyi személyzetnek nem kell attól tartania, hogy a vizsgálat során elkapják a vírust, hiszen ahogyan kifejtettük, gyógyszeres kezeléssel a HIV nagyon jól kordában tartható, a fertőzőképessége nulla. Az egészségügy minden szakterületére igaz, a fogászattól a nőgyógyászatig, hogy a vizsgálat és kezelés során sem kell tartani megfertőződéstől.
Mi azt a nézetet valljuk, hogy minden pácienst úgy kell kezelni, mint egy fertőzött személyt. Ezért a vizsgálatokat orvosaink minden esetben gumikesztyűben végzik. Valamint minden páciens után, a vizsgálatát során használt eszközök fertőtlenítése és sterilizálása is megtörténik.

A BOC-ban, a HIV-fertőzöttek ellátásában élen jár Dr. Várkonyi Viktória, bőr- és nemi gyógyász szakorvosunk, aki a kezdetektől fogva részt vett a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika HIV ambulanciájának munkájában. Várkonyi Tanárnő volt a szakmai vezetője a Klinika STD centrumának. Nem csak a fertőzöttek gondozásában vett részt, hanem a szakorvosok képzésben való részvételével, több bőrgyógyász generáció számára is átadhatta több évtizedes tudását a nemi úton terjedő fertőzésekkel, többek között a HIV-vel, kapcsolatban.
A Tanárnő tanítványai között volt Dr. Tisza Tímea is, aki a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa.  A BOC bőr- és nemi gyógyászai között mindenki Dr. Várkonyi Viktória tanítványa volt, így tehát Dr. Takácsy Teréz, Dr. Szandányi Réka és Dr. Palikó Barna is. Valamint Dr. Tóth Béla is, aki jelenleg is segíti munkájával a Klinikát.
Több HIV-fertőzött számára ismerős lehet vezető asszisztensünk neve, aki orvosaink mellett szintén aktív résztvevője a fertőzöttek gondozásának. Ackermanné Schöffler Mária már 1997-ben gondozónőként kezdett el dolgozni a 13. kerületi Bőr- és Nemibeteg-gondozóban. Majd ezután 8 évig a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikán segítette a betegeket, a megfelelő orvoshoz irányította őket, megválaszolta kérdéseiket, koordinálta a kezelésüket, lelki támaszt nyújtott számukra.

Sokszor találkozunk azzal is, hogy a HIV-fertőzött egyén nemcsak a külvilágban találkozik kirekesztettséggel, hanem a saját családjában is. Gyakori kérdés a családon belüli fürdőszoba használat, sokan érdeklődnek, hogy a fertőzött személy után szükség van-e a helyiség fertőtlenítésére. A normál higiéniai szabályok betartása azonban elegendő, vagyis a családtagok külön törölközőt, fogkefét és borotvát használjanak.
Sokan a kisgyermeket sem engedik a HIV-fertőzött családtag közelébe, holott egy ölelés, egy puszi semmilyen esetben sem jelenthet problémát.

Összességében tehát elmondható, hogy HIV-fertőzöttnek lenni ma már korántsem azt jelenti, mint 20 évvel ezelőtt, nem kell egy sötét szobába bezárkózva, lesoványodva, a külvilágtól elzárva élni. Megfelelő kezeléssel teljes élet élhető.
Mi, a Belvárosi Orvosi Centrumban, azon dolgozunk, hogy leszámoljunk a HIV-fertőzést övező  tévhitekkel, és búcsút inthessünk a ’80-as években kialakult stigmatizációnak!

Egyeztessen időpontot Ön is HIV-szűrésre, mert az időben felismert fertőzés életet menthet!

     

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 11. 28. 14:01 (Utolsó frissítés: 2018. 03. 13. 10:24)