Blog: Legyünk tudatosabbak a rák megelőzésében

 Sokszor felmerül a kérdés, hogy egyáltalán megelőzhető-e a rák? Miért foglalkozzunk vele, ha úgysem kerülhetjük el a sorsunkat?

Szerencsére vannak lehetőségek a kezünkben. A betegségek megelőzése érdekében sokat tehetünk az egészséges életmóddal. Érdemes változatosan táplálkozni, figyelni alkatunkhoz mérten a testsúly megtartására, és a kedvünkre való mozgásra.

A betegségek korai felismerésében nagyon nagy szerepe van a szűrővizsgálatoknak, amikor még jó eséllyel gyógyítható az elváltozás. Fontos, hogy tudjunk ezekről a lehetőségekről és éljünk is velük!

Néhány fontosabb szűrővizsgálat

Nők esetében különös figyelmet igényel a méhnyakrák és az emlőrák szűrése, hiszen nagyon jó eredményeket hoznak. Az emlő önvizsgálata könnyen elsajátítható, és fontos része a megelőzésnek, de nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot. Fiatal korban a képalkotó eljárások közül csak az ultrahang javasolt, mert a mammográfiás röntgen vizsgálat rendszeres sugárterhelést jelent. Ezeket a vizsgálatokat az orvos indikálja.

A méhnyakrákszűrés bevett gyakorlata, hogy 18 évesen vagy a rendszeres szexuális élet megkezdése után, évente javasolt. (Ezek az ajánlások változóban vannak). Mára már egyértelmű, hogy lényegében a HPV okozza a méhnyakrákot, ezért 25 éves kor fölött mindenképp javasoljuk a rákszűrés során ennek a meghatározását is, a hagyományos citológiai vizsgálat mellett. A két eljárás együtt azt mondhatjuk, hogy 100%-os biztonsággal kiszűri a kóros elváltozást.

Férfiaknál a prosztatarák szűrést érdemes kiemelni. Ez a ráktípus a második leggyakoribb az férfiak körében. 40 éves kor fölött mindenkinek célszerű lenne részt venni ilyen vizsgálaton.

A vébélrák szűrését proktológus végzi, a páciens előzményeine, panaszainak megfelelően. Családi halmozódás, végbéltáji panaszok, illetve HPV gyanúja vagy kimutatott nagy kockázatú HPV fertőzés esetén mindenképp javasolt.

Szerencsére egyre többen élnek az anyajegyszűrés lehetőségével, melyet évente javaslunk. Akinek kifejezetten fehér a bőre, nagyon sok színes anyajegye van, vagy a családban előfordult melanoma, feltétlenül javasoljuk a rendszeres vizsgálatot. Emellett nagyon fontos a megfelelő fényvédelem. Bármilyen változás (méretében, színében) egy anyajegyen azonnal orvosi vizsgálatot igényel.

Ne folytassunk struccpolitikát

Az emberek többsége hajlamos rá, hogy elnyomja a félelmét. Ha nem gondol rá, akkor nem is létezik a probléma. Nagyon fontos tudatosítani, hogy egy korán felismert daganat ma már nem egyenlő a halálos ítélettel, sőt életet menthet! Érdemes tehát kihúzni a fejünket a homokból, és időben orvoshoz fordulni.

A másik nehézség, hogy egy egészséges ember nem a betegségekre fókuszálva éli az életét. Az egészségtudatosságot tanulni kell. A szűrővizsgálatok lényege, hogy még akkor mutassák ki a kezdeti elváltozást, amikor nem okoz panaszt.

Figyeljünk tehát magunkra, és éljünk a szűrővizsgálatok adta lehetőséggel!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 19. 11:02 (Utolsó frissítés: 2017. 04. 10. 11:37)