Blog: Síelni mész? Csúnyán megégetheted magad!

Bár sokan úgy gondolják, hogy mivel a síelés téli sport, nem kell foglalkozni a fényvédelemmel. Van egy rossz hírünk, csúnyábban leéghetsz a pályán, mint nyáron, úgyhogy figyelj a fényvédelemre!

Mindenki látott már olyan fotókat vagy filmfelvételeket, ahol a sípálya mellett fürdőruhás emberek sütkéreznek a szikrázó napfényben, vagy éppen kissé alulöltözötten siklanak a havon. Igen, nagyon csábító a hómezőn nekivetkőzni, hiszen a napsütés hatására egészen melegnek mondható a levegő, de ennek komoly veszélyei vannak. Bőröd még akkor is veszélyben van, ha csak az arcod látszik ki a síruhából!


Amerikában már nagy a baj!                                                               

Az Egyesült Államokban tűnt fel az orvosoknak, hogy a magas hegyek között sportolók között egyre nagyobb arányban jelenik meg a melanoma, magyarul a bőrrák. Ennek oka az, hogy a magaslatokon sokkal erősebb az UV sugárzás, mint a tengerszinthez közelebb. Ráadásul a hóról visszaverődnek a napsugarak, így szinte dupla akkora mennyiségű káros sugárzás éri a síelőket, mint egy városban sétáló embert. Hasonló a helyzet a vízparton tapasztalt állapotokhoz, hiszen ott a víz felületéről verődnek vissza a bőrt károsító sugarak. Az Amerikai Egyesült Államokban azért is ijesztő a helyzet, mert minden ötödik amerikai küzd meg legalább egyszer élete során a bőrrákkal, évente pedig 8700 ember veszti életét a melanoma miatt. Az amerikai kutatók a legjobb sípályák vendégei között végeztek vizsgálatot és az eredmény egészen megdöbbentő volt számukra. A síelők többsége semmiféle fényvédelmet nem használ, sem az arcára, sem a kezére, de még az ajakvédelemre sem fordítanak figyelmet, így akár már az első nap leéghetnek a napon. Ahogy a vízparton, úgy síelés közben sem érzi az ember, hogy égeti az arcát a nap, hiszen a légmozgás hűvös érzetet kelt.

Az ideális körülmények persze nemcsak a remek havat jelentik a síeléskor, de a szikrázóan tiszta eget is, a gyönyörű kékség azonban csak még nagyobb veszélyt jelent, hiszen a felhők legalább egy kicsit mérséklik az UV-sugárzás mértékét. A felhősödés azonban főként a téli időszakra igaz, viszont a sítúrázók inkább kora tavasszal kapnak lécre, amikor egyre tisztább az égbolt. A tudósok által vizsgált sípályák mindegyikén kiemelkedően magas UV sugárzási szintet mértek.


Könnyen megelőzhető, idejekorán gyógyítható

Bár mi magyarok átlagosan 1-2 sí úton veszünk részt egy szezonban, mégsem ajánlott félvállról venni a figyelmeztetést, és ha egy új anyajegyet vagy barnás foltot veszünk észre, ami a sítúra után alakult ki a síruhából kilátszó bőrfelületen, azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz, aki megállapítja, hogy milyen típusú az elváltozás. Persze, ha kellőképpen védekezünk az UV sugárzás ellen a megfelelő fényvédő termékek helyes használatával, máris megelőzhetjük ezt a helyzetet. 

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhetővé váljon!
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 02. 01. 13:19 (Utolsó frissítés: 2020. 02. 28. 13:12)