Blog: Különleges ember vagy? Akkor te kellesz!

Különleges ember vagy? Akkor te kellesz!

Sokan úgy gondolják, a véradás „egyszerű” dolog, pedig ugyanolyan értékes, mintha szervet adományoznánk valakinek. Csak éppen évente többször is megtehetjük. Például most szeptember 24-én, a Belvárosi Orvosi Centrum szervezésében.
Bár már egy ideje kísérleteznek a kutatók az emberi vér „művérrel” való kiváltásával műtétek esetében, de a tudomány még nem találta meg a tökéletes megoldást a vörösvértestek tömeges előállításához. Ráadásul ez a fajta vérpótlék nagyon drága is, ezért, ha a technológia majd engedi, csak a legritkább vércsoportú embereken használnák. Éppen emiatt a régimódi módszer, a véradás a mai napig létfontosságú az emberi életek megmentésében.  Szerencsére, véradásra bárki jelentkezhet, aki megfelel a követelményeknek, tehát 18-65 év közötti, 50 kilogrammnál nehezebb, egészséges felnőtt.


Szeptember 24-én nálunk a helyed!

Vannak ugyan rendszeres véradási alkalmak országszerte, de mivel a nők csak háromszor, a férfiak pedig ötször adhatnak vért egy évben, érdemes kihasználni a külön szervezett alkalmakat is, hiszen két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie ahhoz, hogy a szervezet regenerálódjon. Egy véradás során 4,5 dl vért vesznek le, amelynek visszapótlása időbe telik. A Belvárosi Orvosi Centrum 2017. szeptember 24-én délelőtt 10:00-tól várja a jelentkezőket, akik egy kis kellemetlenség árán is szeretnének másokon segíteni.


Mire van szükséged?

Az elhatározásra, hogy segíteni akarsz másoknak, ez tesz igazán különlegessé. Ezen kívül egy fényképes igazolványra (személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél), a lakcímkártyádra és – ha először adsz vért – a TAJ kártyádra. A véradás előtt javasolt étkezni, de lehetőség szerint ne zsíros falatokat fogyassz, mert az általuk megemelkedett, a vérben mérhető zsírsavtartalom befolyásolhatja a vér későbbi feldolgozását. A folyadékfogyasztás épp ugyanolyan fontos, legalább egy liter szénsav- és cukormentes innivaló után vágj bele a véradásba, hogy ne legyen baj a vérnyomásoddal.


Adsz és kapsz

Ma Magyarországon a véradásért cserébe pénzt nem lehet kérni és adni, de a véradóknak így is megköszönik a segítségét. A Belvárosi Orvosi Centrumban finom ételekkel és italokkal segítenek abban, hogy a résztvevők visszanyerjék erejüket és közben egy könyvkiállítást is megtekinthetnek, hiszen a véradást szervező klinika együttműködő partnere a Szent Gellért Kiadó, amely szebbnél szebb köteteket adott már ki.
Erre figyelj a véradás után
Mivel egyszerre meglehetősen nagy mennyiségű vért vesznek le, néhány dologra figyelni kell, hogy ne légy még véletlenül sem rosszul. A véradás után már ne végezz aznap nehéz fizikai munkát, ne menj szaunába, ne vegyél forró fürdőt, hagyd ki az edzést és kerüld a hideg helyeket, például a hűtőházakat is. Ha pihenéssel töltöd a délutánt, másnapra már kutya bajod.
Ha azonban úgy érzed, hogy indokolatlanul gyenge vagy, remegést vagy szédülést tapasztalsz, ami nem múlik el megfelelő folyadék és étel elfogyasztása után sem, mindenképp kérj orvosi segítséget, mert lehet, hogy a véradás mégsem neked való és többször nem mehetsz majd. Ritkán, de előfordul az ilyen helyzet is, a legfontosabb, hogy te mindent megtettél a jó ügy érdekében!
 

Tudod, melyik a legritkább vércsoport?

Az általános vélekedés az, hogy a 0-s vércsoportú emberek vannak a legkevesebben a világon, ez azonban nagy tévedés! Magyarországon a leggyakoribb az A (40%), a második a 0-s (32%), harmadik a B (19%) és a legritkább a maga 9%-ával az AB. Ezt a sorrendet az RH antigén meglétének vagy hiányának esetében tovább bontják.
Szerencsés, aki mindenkitől kaphat vért
Mikor a tudósok az 1900-as évek elején felismerték a különböző vércsoportokat, arra is rájöttek, hogy a korábbi módszerrel ellentétben – amikor egy-egy vérátömlesztés után vagy meghalt a beteg, vagy nem – az emberek vére nem egyforma. A négy fő vércsoport mellett az RH antigén is befolyásolja, hogy ki kitől kaphat vért.  
A legszerencsésebbek az AB RH+ vércsoportúak, mert ők mindenkitől kaphatnak vért. Legrosszabbul ebből a szempontból a 0 RH- emberek járnak, akik mindenkinek adhatnak vért, de csak a saját vércsoportukból kaphatnak életmentő transzfúziót. A kórházak a váratlan nagy műtétekhez vagy baleseti sérültek ellátásához 0-s vért tartanak raktáron.


Kinek adhatsz és kitől kaphatsz vért?

Csoport Adhatsz Kaphatsz
A+ A+  AB+ A+  A-  0+  0-
0+ A+  0+   B+  AB+ 0+  0-
B+ B+  AB+ B+
AB+ AB+ mindenkitől
A- A-   A+  AB- AB+ A-0-
0- mindenkinek 0-
B- B-   B+  AB- AB+ B-  0-
AB- AB+  AB- AB-  A-  B-  0-
 
 
Érdekesség: Egészen 1901-ig nem ismerte az orvostudomány a vércsoportokat, az emberi vér típusait és különbségeit. Felfedezése Karl Landsteiner, osztrák biológus és orvos nevéhez fűződik, aki 1930-ban megkapta áttörő tudományos munkájáért a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2017. 09. 14. 09:48 (Utolsó frissítés: 2017. 09. 14. 10:01)