Körömbenövés kezelése körömszél sínezéssel

A körömbenövés, vagyis benőtt köröm egy nagyon fájdalmas, gyulladásos betegség, amely úgy jön létre, hogy a beteg vagy a lábápoló a köröm oldalsó szélét ollóval vagy más eszközzel mechanikai úton megsérti, és ezáltal a köröm szélén egy-két kis „tüske” alakul ki, amely belenő a körömágy oldalsó részébe, lassan felsérti annak felszínét, s ezen a nyíláson baktériumok hatolnak be, amelyek krónikus gyulladást tartanak fenn.
 

Hogyan előzhető meg a köröm benövése?

Sohase manipuláljuk a köröm oldalsó széli részét! Az olló csak a köröm szabad szélének vágására szolgál, az oldalsó részhez ollóval érni nem tanácsos!
 

Milyen módszerrel kezelhető a körömbenövés?

Antibiotikumok általában csak javulást hoznak, nem végleges megoldást. A gyógyulást sebészi módszerekkel lehet csak belátható időn belül elérni, azonban a legtöbb sebész műtéti módszerként az ún. Emmert-plasztikát ajánlja, ami a köröm érintett széli részének sebészi kimetszésével, s ez által keskenyítésével, alakjának megváltoztatásával jár. Utána a beteg a műtéti fájdalom miatt még hetekig nem tud tökéletesen járni, s a gyógyulást követően a köröm végleg keskenyebb marad, mint volt.
 
Létezik azonban egy sokkal kíméletesebb, Németországban ismert műtéti megoldás is, amelyet Dr. Sárdy Nóra honosított meg rendelőnkben. Ennek lényege az, hogy az érintett köröm széli részére (helyi érzéstelenítést és a fertőzött, burjánzó szövetek éles kanállal történő kikaparását követően) egy vékony, puha, sima felszínű, műanyag csövecskét húzunk rá, s ezt varrófonallal a körömlemezhez rögzítjük. A köröm ezt követően együtt nő a csövecskével, amely befedi a tüskét, s így a köröm nem tud ismét benőni. Néhány hónap múlva pedig a csövecske lenő a körömmel együtt, s így a köröm utána ugyanúgy néz ki, mint azelőtt, mintha semmilyen műtét nem történt volna. A köröm csövecske műtét után néhány nappal a beteg már akár sportolhat is, érdemi fájdalom nincs. E kíméletes megoldással általában elkerülhető az Emmert-plasztika vagy más, a körmöt csonkoló műtét.
 
Amennyiben Ön körmbenövéstől szenved, egyeztessen időpontot Dr. Sárdy Nórához!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 12. 21. 15:24 (Utolsó frissítés: 2020. 02. 28. 11:20)

Várja önt:
Dr. Sárdy Nóra
Dr. Sárdy Nóra