Körömgomba kezelése

A körömgomba fertőzés számos ember számára okoz kellemetlen tüneteket, mivel ez az egyik leggyakoribb fertőző bőrbetegség. A fertőzés során a gombák a bőr sérülésein keresztül, vagy a köröm és körömágy közötti területen keresztül támadják a körmöt.
Egészséges embereknél a körömgomba ugyan általában nem okoz komolyabb problémát, azonban így is károsíthatja a körmöt, fájdalmat okozhat, és nem utolsó sorban esztétikailag sem nyújt szép látványt, így mindenképp érdemes kezelni a fertőzést.
Legyengült immunrendszer, vagy cukorbetegség esetén viszont súlyosabb következményei is lehetnek a körömgomba fertőzésnek, ilyen esetekben még fontosabb a szakorvos felkeresése és a kezelés mielőbbi megkezdése.


Hogyan fertőződhetünk meg körömgombával?

A gombák kedvelik a meleg és nedves helyeket, illetve emberről emberre is terjednek, így gombás körömfertőzést kaphatunk el közös körömolló vagy törölköző használattal, vagy ha mezítláb sétálunk nyilvános uszodákban, zuhanyzókban.
A megfelelő személyes higiénia hiánya is a fertőzés kialakulásához vezethet.
Nem ritka az sem, hogy bőrgomba terjed át a körmökre, ezért fontos, hogy bőrgomba megjelenése esetén is mielőbb forduljunk bőrgyógyász szakorvoshoz, így megelőzhető a fertőzés tovább terjedése.
A fertőzés kialakulásában ún. hajlamosító tényezők is közrejátszanak, melyek többek közt a következők lehetnek: cukorbetegség, inzulin rezisztencia, legyengült immunrendszer, a köröm sérülése vagy benövése, szűk és rosszul szellőző cipő stb.
Körömgomba
                                      Körömgomba

Mik a körömgomba fertőzés tünetei?

A köröm színe sárgás-barnává válik, felülete töredezett, barázdált lesz, néha körömágy gyulladással is párosulhat a fertőzés.
A gombásodás a legtöbb esetben egy körmön jelenik meg, mely később a többi körömre is átterjed.


Hogyan történik a körömgomba diagnosztizálása?

A diagnózis felállításához általában elegendő a fizikális vizsgálat, de a célzott kezelés érdekében gomba- és baktériumtenyésztésre is sor kerülhet.
Súlyos vagy visszatérő fertőzés esetében laboratóriumi vizsgálatokra is szükség lehet, a fertőzés hátterében húzódó hajlamosító tényezők és esetleges egyéb betegségek tisztázására.


Körömgomba kezelése

A kezeletlen körömgomba fertőzés nem múlik el magától, mi több rosszabbodhat.
A körömgomba legeredményesebben gyógyszerekkel kezelhető. Sokan sajnos idő előtt abbahagyják a kezelést, mert nem tapasztalnak rövid időn belül javulást, azonban a fertőzésből való kigyógyuláshoz türelemre van szükség. A terápia, a bőrgombától kezelésétől eltérően, hosszabb ideig tart, mivel akár egy évbe is telhet, mire a fertőzött körömrész lecserélődik. A gyógyszerek mellett a kezelés részét képezi a páciens által hordott lábbelik fertőtlenítése, mellyel megelőzhető a visszafertőződés.

Amennyiben a körömgomba tüneteit tapasztalja, egyeztessen időpontot bőrgyógyászatunkra, és szabaduljon meg minél előbb a fertőzés okozta kellemetlenségektől!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 01. 29. 14:16 (Utolsó frissítés: 2021. 02. 19. 14:17)

Várja önt:
Dr. Tóth Béla PhD.
Dr. Tóth Béla PhD.
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Sándor Sarolta
Dr. Sándor Sarolta
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Gál Brigitta
Dr. Gál Brigitta
Dr. Képíró László
Dr. Képíró László
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Bodai Katalin
Dr. Bodai Katalin