Körömgomba fertőzés

A körömgomba fertőzés számos ember számára okoz kellemetlen tüneteket, mivel ez az egyik leggyakoribb fertőző bőrbetegség.
A fertőzés kialakulásában ún. hajlamosító tényezők is közrejátszanak, melyek többek közt a következőek lehetnek: cukorbetegség, legyengült immunrendszer, a köröm sérülése vagy benövése, szűk és rosszul szellőző cipő stb.


Mik a körömgomba tünetei?

A köröm színe sárgás-barnává válik, felülete töredezett, barázdált lesz. Néha körömágy gyulladással is párosulhat a fertőzés.
A gombásodás a legtöbb esetben egy körmön jelenik meg, mely később a többi körömre is átterjed, de nem ritka az sem, hogy bőrgomba terjed át a körmökre.


Hogyan történik a körömgomba diagnosztizálása?

A diagnózis felállításához általában elegendő a fizikális vizsgálat, de a célzott kezelés érdekében gomba- és baktériumtenyésztésre is sor kerülhet.
Súlyos vagy visszatérő fertőzés esetében laboratóriumi vizsgálatokra is szükség lehet, a fertőzés hátterében húzódó hajlamosító tényezők és esetleges egyéb betegségek tisztázására.


Hogyan kezelhető a körömgomba?

A kezeletlen körömgomba fertőzés nem múlik el magától, mi több rosszabbodhat.
A körömgomba legeredményesebben gyógyszerekkel kezelhető. Sokan sajnos idő előtt abbahagyják a kezelést, mert nem tapasztalnak rövid időn belül javulást, azonban a fertőzésből való kigyógyuláshoz türelemre van szükség. A terápia a bőrgombától hosszabb ideig tart, mivel akár egy évbe is telhet, mire a fertőzött körömrész lecserélődik.

Amennyiben a körömgomba tüneteit tapasztalja, egyeztessen időpontot bőrgyógyászatunkra, és szabaduljon meg minél előbb a fertőzés okozta kellemetlenségektől!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 01. 29. 14:16 (Utolsó frissítés: 2019. 04. 08. 15:57)

Várja önt:
Dr. Boér Nóra
Dr. Boér Nóra
Dr. Együd Katalin
Dr. Együd Katalin
Dr. Sárdy Nóra
Dr. Sárdy Nóra
Dr. Tóth Béla
Dr. Tóth Béla
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Ottó Iringó Ágnes
Dr. Ottó Iringó Ágnes
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Képíró László
Dr. Képíró László
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Tóth Orsolya