Kismedencei gyulladás

A kismedencei gyulladás a női szervek (petefészek, petevezeték, méhnyak, méhnyálkahártya) gyulladásos, fájdalommal, folyással járó megbetegedése. A köznyelvben - kissé általánosítva - a „petefészek - gyulladás" és a „felfázás" megnevezések terjedtek el. A kismedencei gyulladásnak számos oka lehet, és a gyulladásos helyek sem egyértelműek, így a gyulladás pontos helyét és okát az orvosnak kell megállapítania. A kismedencei gyulladást mindig fertőzés okozza, ami magától nem gyógyul meg. Minél később megy el orvoshoz, a helyzet az elvesztegetett idővel egyre romlik.


Milyen tünetek fellépésekor ajánlatos jelentkeznie nőgyógyászatunkon?

A kismedencei gyulladásnak két fajtája van, így a kórlefolyás is különböző:

  1. Heveny kismedencei gyulladás, melyet erős alhasi fájdalom, bő hüvelyfolyás, teltségérzet, haspuffadás, vizeletürítéskor hólyagtáji görcsölés, esetleg a végtagokba és a deréktájba sugárzó fájdalom, valamint magas láz kísér.

  2. Chlamydia fertőzés következtében kialakult gyulladás bő, gennyes méhszáj-váladékozáshoz vezet. Hasonló, de enyhébb tünetekkel jár, mint a heveny gyulladás, ám a láz ez esetben többnyire elmarad. Állandósult fertőzés esetén nyúlós, kellemetlen hüvelyfolyás alakulhat ki. A chlamydia fertőzés hegesedéssel jár, ezért meddőséget is okozhat.

kismedencei gyulladásEgészséges és termékeny nő akarok maradni, ez mindenképpen megér egy kivizsgálást!


Hogyan előzze meg a kismedencei gyulladást?

Legfontosabb a rendszeres szűrővizsgálatok elvégzése, legalább évente egyszer.

A kismedencei gyulladások kialakulásának legfontosabb rizikótényezői: a szexuális partnerek száma, a nőgyógyászati műtétek (terhesség-megszakítás), illetve a spirál nem rendeltetésszerű használata.

Amennyiben Önnek spirálja van, vagy egy régebbi nőgyógyászati beavatkozás óta panaszai vannak, akkor mindenképpen forduljon nőgyógyászhoz!

A fertőzéseket könnyebb megelőzni, mint felismerni és kezelni! Bővebben: STD szűrés


kismedencei gyulladás tüneteiKismedencei gyulladás kezelése

A kismedencei gyulladást csak a kezdeti stádiumban tudjuk hatékonyan és maradványtünetek nélkül kezelni. Az elhanyagolás veszélyes és meddőséghez vezethet, ezért jöjjön el most, hogy ne legyen késő!

Nőgyógyászaink tapasztalt és magasan képzett szakorvosok, akik kedvesen és empatikusan végzik a szükséges vizsgálatokat, hogy Önnek a legkevesebb kellemetlensége legyen, és minél előbb tökéletesen érezhesse magát.

Heveny kismedencei gyulladás esetén a terápia nagy dózisú és a szokásosnál hosszabb ideig (min. 14 napig) tartó antibiotikumos kezelés alkalmazásával lehetséges.

Chlamydia fertőzés esetén – ha még időben észleljük - a betegség megfelelő antibiotikumos kezeléssel komolyabb maradványtünetek nélkül kezelhető.

Amennyiben a folyamat már előrehaladt, a kezelés csak erélyes és hosszan tartó gyógyszeres és sokszor műtéti kezelés kombinációjával történhet, ugyanakkor a késői szövődmények kialakulásának, akár bizonyos szervek elveszésének a kockázata is jelentős.


petefészek gyulladásMilyen következményei lehetnek a kismedencei gyulladásnak?

A kismedencei gyulladás igen kellemetlen tulajdonsága, hogy nem múlik el nyomtalanul. Legtöbbször több, akár tünetmentesen lezajló gyulladás során alakulnak ki azok az elváltozások, melyek a későbbi szövődményeket okozzák.

Az ismételt gyulladások következtében megvastagodott nyálkahártyák fokozott mennyiségben termelnek váladékot, amely krónikus folyást okozhat.

Amennyiben a petevezeték fala súlyosan hegesedik, vagy a petevezeték körül kialakuló összenövések következtében a petevezeték megtörik, ill. elzáródik, ez meddőséghez vezet.

A petevezetékek körül, illetve a méhet függesztő szalagok mentén kialakuló hegesedés krónikus kismedencei fájdalom forrása lehet.

Tályog leggyakrabban a már korábban károsodott petevezetékek felülfertőződése esetén jön létre.

A tályog kialakulásakor csupán az antibiotikumos és a műtéti kezelés kombinációja adhat gyógyulási esélyt.

Figyelem! Amennyiben a gyulladás a méhet is érinti, a méh eltávolítása is szükségszerű lehet!

Ugye Önnek is fontos, hogy egészséges és termékeny nő maradjon? A kismedencei gyulladás egy vagy akár több nemi szervet is érinthet egyszerre, és komoly következményekkel járhat. Ne várja meg!

Jelentkezzen be most szűrővizsgálatra!

Ha Ön is a fenti problémáktól szenved, egyeztessen időpontot szakorvosi konzultációra!

Jelentkezzen be most nőgyógyászati konzultációra online vagy telefonon!

Időpontfoglalás:

email: info@boc.hu

telefon: 06 30 870 7427, 06 30 372 6832


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 14:34 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 17. 13:32)

Várja önt:
Dr. Nyíri Sándor
Dr. Nyíri Sándor
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Kiss György
Dr. Kiss György
Dr. Sipos Attila
Dr. Sipos Attila
Dr. Pácsa Szilvia
Dr. Pácsa Szilvia