Blog: Számos bőrprobléma felléphet a kismamáknál, de vajon van ok aggodalomra?

Szerző: Dr. Képíró László

A terhesség alatt átalakul a hormonháztartás, ez pedig a bőr minőségén is meglátszik: a faggyúmirigy fokozott működése miatt a bőr zsírosabbá válik, mitesszerek, pattanások jelennek meg. A várandós nők a striákkal is megküzdenek, de gyakori az arci pigmentáció is, valamint a korábban ismert ekcéma vagy pikkelysömör változása.


Terhességi csíkok, striák

Az egyik legismertebb, terhesség alatt gyakori bőrelváltozás a terhességi csíkok, striák kialakulása. Ezek a jellegzetes csíkok a bőr kötőszöveteinek megszakadása miatt alakulnak ki, és mivel genetikailag kódolt a megjelenésük, sajnos nem sokat lehet tenni ellenük. Dr. Képíró László bőrgyógyász elmondása szerint többféle, vény nélkül kapható szer érhető el a megelőzésükre és halványításukra, de ezek hatásossága klinikailag nem igazolt.  „A már kialakult striákat a terhesség és a szoptatás után helyileg alkalmazott retinoiddal és lézerrel lehet kezelni, melyek hatásossága viszont bizonyított” - hangsúlyozza.


Pattanások, mitesszerek megjelenése

Nagyon gyakori bőrprobléma a várandósság ideje alatt a fokozott faggyútermelés, a zavaró mitesszerek és a pattanások megjelenése is. Általában a terhesség első felére jellemző, majd a második felében a probléma fokozatosan javulhat, akár teljesen el is múlhat. „Helyileg alkalmazott antibiotikum és retinoidok nem javasoltak a terhesség alatt” – teszi hozzá a bőrgyógyász.


Fokozott pigmentáció

Sokan tapasztalhatják a terhesség alatt, hogy a hormonoknak „köszönhetőn” a mellbimbók és a nemi szervek fokozottan pigmentálttá válnak, azaz sötétbarna, feketés színűre változnak. Ezek az elváltozások minden esetben ideiglenesek, elmúlnak. Az arci pigmentáció – melasma - is gyakori lehet a terhes nők körében, főleg akkor, ha édesanyjuk is küzdött a sötét foltokkal a várandósság idején.


Ekcéma, pikkelysömör

A nők immunrendszerét is teljesen átprogramozza a hormonális változás, ezért a kismama már ismert ekcémája és pikkelysömöre is változhat: javulhat, változatlan maradhat vagy akár rosszabbodhat is – érdemes szakorvoshoz fordulni, ha utóbbiról van szó.

Kérjük, ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2020. 05. 19. 10:33 (Utolsó frissítés: 2020. 05. 19. 13:43)